kategoria: A1200
[#1] A1200: dziwne buczenie z głośników
Witam wszystkich!

mam takią obserwację: jak właczę Amigę to w głośnikach (A1200 -> TV via kabel scart + audio) słyszę buczenie. Jak leci demko, dźwięk jest czysty, prawdopodobnie dlatego, że buczenie jest zagłuszone. Czy Koleżanki i Koledzy mają podobne spostrzeżenia?
[#2] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@tcz, post #1

A jak podłączysz dźwięk np. do wieży stereo, to też buczy?
[#3] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@tcz, post #1

Buczenie zapewne jest generowane przez niskiej jakości wzmacniacz, do którego są podpięte głośniki.
[#4] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@PopoCop, post #2

Hej,

nie sprawdzalem podlaczenia A1200 bezposrednio do wierzy ale obecnie mam podlaczoną Amige kablem 'amigowym' scart do TV a TV mam podlaczone kablem RCA do wzmacniacza ROTEL - to calkiem przyzwoity wzmacniacz.
[#5] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@tcz, post #4

Więc przypuszczam, że źródłem buczenia jest (przed)wzmacniacz w TV.
[#6] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@tcz, post #1

Może TV ma włączoną funkcję kompresor dynamiki a może głośne dźwięki zagłuszają buczenie.

Na wspomnianym wzmacniaczu przy większej głośności jest podobnie?

Kiedyś kupiłem kabek EURO 21. Po podłączeniu dźwięk buczał ale nie na każdym TV. Choć wszystkie kable były poprawnie podłączone nie ustaliłem przyczyny. zmontowałem własny kabel i pomogło.

Jakiś czas temu nabyłem kabel do amigi i był zrobiony z tego EURO21 tyle że jedną wtyczkę odcięto i przylutowano DB23. Jakość obrazu była taka sobie tak że za 30 zł została mi tylko wtyczka do polutowania nowego kabla.
[#7] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@tcz, post #1

To jest częste zjawisko przy połączeniu SCART i buczenie często jest tym mocniejsze im jaśniejszy obraz na ekranie, u mnie np takie buczenie jest nawet mocniejsze gdy mam wypięte złącza chinch, przyczyną może być słabej jakości kabel bez ekranowanych żył, czasami także wysuszone kondensatory, bardzo ciężko jest to ustalić.
[#8] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@sanjyuubi, post #7

Dokładnie tak jak piszesz tv im jaśniejszy obraz tym kineskop pobiera więcej prądu. Przetwornica tv najczęściej zasila wzmacniacz mocy w tv ale przedwzmacniacze często są zasilane po przez trafo wysokiego napięcia i dochodzi do zbyt słabego filtrowania zasilania układów wzmacniaczy małych sygnałów. Tak w bardzo dużym skrócie i najprościej jak mogę wytłumaczyć to zjawisko . Dziwię się jednak że nie podłączyłeś amigi bezpośrednio do wzmacniacza. W tv jest jeszcze jeden układ który wywołuje "przy-dziwęk"zdarza się nawet to zjawisko w tv lcd.
[#9] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@tcz, post #1

Napisalem Ci rozwiazanie na priv. Kondensatorow (ku chwale PPA!) nie wymieniaj.
[#10] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@Dziadziomiecio, post #8

U mnie to jest w TV LCD, w dekoderze Vectry podłączonej przez SCART do innego TV też jest to buczenie, po zmianie kabel na lepszy buczenie się zmniejszyło, po wymianie kondensatorów w Amidze (broń boże nie wymieniałem ich z powodu buczenia), to buczenie się zmniejszyło, ale nie do końca. Bardziej mi się wydaje, że jest to głównie wina samych telewizorów niż Amig.
[#11] Re: A1200: dziwne buczenie z głośników

@F7sus4, post #9

Coś taki tajemniczy?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem