[#1] Znikly partycje z dysku.
Hej. Wczoraj podîâczyîem pod slave'a na drugim kanale IDE (scsi.device unit 3) nowy naped dvd-r. I nie byloby w ym nic dziwnego, gdyby nie fakt, ze z dysku 4gb, ktory byl podlaczony na masterze (unit 2) zniknely mi dwie partycje uzywane z Shapeshifterem... sytuacja wyglada tak, ze po odpaleniu hdinsttools mam status modified, literki aa zamiast nazwy dysku i pustâ przestrzen na partycje, natomiast w hdtoolboxie drive type unknown i aktywny tylko przycisk changa drive type.

Dodam, ze pierwotnie przy podlaczeniu dvd-r zapomnialem wlozyc zworke na slave (zostawilem bez zworek) i wtedy pierwszy raz system nie zobaczyl tych partycji. Po ustawieniu zworki w dvd-r na slave dziala on dobrze, natomiast z hadekiem jest sytuacja jak opisana powyzej.

Czy mozna jescze jakos uratowac te partycje.... ??
[#2] Re: Znikly partycje z dysku.

@twardy, post #1

Czy mozna jescze jakos uratowac te partycje.... ??

Pierwsza sprawa o zrob sobie backup partycji/dysku za pomoca np. dd. Jesli partycje 'znikly' to czesto pomaga 'reczne' zalozenie 'zaginionych partycji' - musisz znac dokladna liczbe i rozmiar partycji (optymaknie co do bajtu).
[#3] Re: Znikly partycje z dysku.

@tcz, post #2

no sek w tym, ze nie znam rozmiarow partycji, a tymbardziej co do bajtu :) Backup to wiadomo, podstawa, ale tu akurat nie zrobilem.
[#4] Re: Znikly partycje z dysku.

@twardy, post #3

backup danych swoją drogą, ale kopia RDB na dyskietce to podstawa imho
Save RDB w HDInstTools i można zaoszczędzić sobie nerwów, teraz to już chyba tylko jakiś DiskSalv Cię czeka, albo coś innego w zależności od fs jaki tam miałeś
[#5] Re: Znikly partycje z dysku.

@twardy, post #1

Samo podłączenie dodatkowego napędu nie powinno w żaden sposób ingerować w RDB istniejącego dysku. Nawet jeśli unit był ten sam, to system mógł najwyżej nie widzieć jednego lub obu napędów.
Może coś przestawiłeś w systemie ad sterowników/filesystemów dysku, że teraz ich nie rozpoznaje: np. instalacja czegoś do obsługi CD/DVD. Ja bym od tego raczej zaczął. Może np. jakiś plik Ci podmieniło przy instalacji.
Sam się nawalczyłem u siebie z partycjami PFS - padł mi dysk, na nowym systemie brakło filesystemu PFS i partycje były, a teraz nie ma. W końcu zrobiłem mountlistę, makro w c: do ich aktywacji (by nie pisać kilku poleceń za kazdym razem). Zgrałem dane na inny HDD/CD, sformatowałem na FFS i spokój. Nie wiem jak wtedy mountowały się same. Nie mam niestety na tyle czasu, by dochodzić czego brakowało w nowym systemie. :)
To, że masz modified nie przesądza sprawy, bo u mnie też tak mam z jednym z dysków. Uruchamiam HDToolBox i mi od razu wyrzuca changed choć nic nie modyfikowałem. Nie wiem, czy to nie akurat wtedy, gdy podłącze dodatkowy dysk. :) Ignoruję wtedy ten fakt bo wiem, że nic na nim nie zmieniałem. Nie doszedłem przyczyny, dlaczego tak się dzieje. Jeśli u siebie także nie zapisywałeś żadnych zmian, to partycje nie powinny zniknąć.
[#6] Re: Znikly partycje z dysku.

@Rafał A-3000, post #5

Ech, no właśnie nic nie zmieniłem, wiem, że podłącznie napędów nie powinno nic namieszać .. Filesystem partycji to HFS macowy, więc disksalv nic tu nie pomoże. Dodam, że w tym samym czasie padła mi jedna z 5 partycji pfs na device 0, jednak odzyskałem ją po użyciu pfsdoctor z opcją repair...
Rozumiem, że jeśli RDB nie zapisałem, to już raczej tych danych nie odzyskam ?
[#7] Re: Znikly partycje z dysku.

@twardy, post #6

pfs

Może właśnie tu jest problem? Nie rozumiem, po co używać PFS gdy jest SFS? Nowy i na miarę kompatybilności pomiędzy amigowymi systemami. Każda partycja w SFS będzie działać pod AOS3, AOS4 i MOS. Na swojej A1200 z PPC tak mam. SFS to coś najfajniejszego, co spotkało nasze HDD i nic lepszego nie może być. No bo nie ma. PFS to jakaś przeszłościowa kwestia z przed 20 lat.

Dodam, że na A1200 z PPC, filesystem SFS zainstalowałem pod AOS3 i na tej partycji zainstalowałem AOS4. Zero problemów. Już nie upgrejdowałem do nowszych wersji. AOS4 na tym działa i już. Identycznie zrobiłem z partycją dla MOS PUP. Jedynie AOS3 jest na partycji FFS.

Podobnie zrobiłem na drugiej A1200 z Apollo. Partycja systemowa jest FFS, a reszta SFS.
Smart File System rulezuje. :)

Gdyby ktoś pytał, to na obu Amigach katalog T: mam przypisany do roboczej partycji SFS. Także ustrojstwa z IBrowse itp. Dzięki temu nie mam problemu walidacji podczas niekontrolowanego resetu. Partycja robocza jeszcze nigdy nie zniknęła na obu Amigach. Dlatego uważam że SFS rulezuje. :)

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2014 01:15:12 przez Andrzej Drozd
[#8] Re: Znikly partycje z dysku.

@Andrzej Drozd, post #7

Jest jeszcze pewna sprawa. Jak są ustalone partycje? Wszystkie systemowe "muszą" zmieścić się w obszarze poniżej 4GB. Ja zostawiłem na HDD 256 GB oraz 40 GB na Apollo, obszar od około 3,8 GB do 4,2 GB odłogiem. Tam nie ma nic. Pustka. Straciłem 400 MB HDD? Wręcz przeciwnie. Ponieważ nie można definiować tak swojego HDD, że część obszaru przed 4GB odnosi się do tego po 4GB. Czyli, jeżeli ktoś zakłada partycję np. od obszaru 3 GB, do 5 GB, czy 50 GB lub 100 GB, to sam prosi się o utratę partycji.
Pierwszy obszar 4GB jest "święty" i należy go zakończyć minimum na 3.9 GB. Nie ma i nie będzie ciągłości podczas awarii lub niekontrolowanego resetu. To wszystko prawdopodobnie zniknie.
Wystarczy także odpalić HDD z DOSu, który nie widzi obszaru powyżej 4GB, a jakiś plik/program odniesie się i zapisze coś na tej partycji pomiędzy, np. 3 GB i 5GB (realnie system nie widzi nic powyżej 4GB z DOSu) i zamiast coś zapisać, gdzieś w obszarze 5 GB, to wraca do początku i nadpisuje coś na partycji systemowej, gdzies na początku HDD. Wtedy właśnie wszystko znika. Bez RDBarc czy RecoverRDB z Aminetu już nic nie jest do uratowania. A nawet później są problemy z danymi, itd.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2014 01:45:15 przez Andrzej Drozd
[#9] Re: Znikly partycje z dysku.

@Andrzej Drozd, post #7

Mógłbym się włączyć z pytaniem ad. SFS?
Jak na SFS zrobić, by partycje były widoczne po uruchomieniu WB3.1/OS3.5? Wcześniej nie miałem z tym problemów. Padł dysk i po postawieniu nowego systemu (na innym dysku) były widoczne już tylko po ich mountowaniu komendą mount sfs: po wcześniejszym wpisaniu partycji sfs(?) w mountlist. Bez tego nie były rozpoznawane a nawet blokowały start systemu (kickstart 2.04) - jedną przeformatowałem na FFS a druga ma teraz wyłączony automount. Dysk ma 4,3GB, z czego wszystkie partycje mieszczą się w obszarze ok. 4,1GB.
[#10] Re: Znikly partycje z dysku.

@twardy, post #6

Może to lamerskei ale... - podpięcie tego dysku pod blaszaka/jabłko i użycie dedykowanych programów do odzyskiwania danych nie pomoże ?? Sporo oprogramowania deklaruje odzyskiwanie danych z HFS (Active file recovery np. ale nie polecam - robi sieczke z plików graficznych) Pytam niejako na przyszłość :P

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2014 08:44:51 przez sunater
[#11] Re: Znikly partycje z dysku.

@twardy, post #1

czy dysk nadal jest źle rozpoznawany?
sprawdz tasme ide oraz zasilanie.
mozliwe ze zgubione partycje to wynik zlej identyfikacji dysku przez Amigę
[#12] Re: Znikly partycje z dysku.

@Rafał A-3000, post #9

Niestety nie używam Amig z kickstartem 2.04, ale prawdopodobnie musisz spatchować SCSI device.
[#13] Re: Znikly partycje z dysku.

@Rafał A-3000, post #9

czy filesystem wgrany jest do RDB?
czy w hdtoolbox dla wybranej partycji ustawiony jest sfs oraz inne parametry zgodne z dokumentacją?
czy sprawdzales jak zachowuje dysk z sfs pod kick3.1?
[#14] Re: Znikly partycje z dysku.

@Norbert, post #13

Filesystemu w RDB pewnie nie ma - inaczej pewnie nie potrzebowałbym go doklejać do systemu. Ale wcześniej też go nie było, bo nic na niej nie zmieniałem.
W HDToolBox filesystem jest custom.
System bootuje z kicka 3.1 (remapowanie przez softboot).
Może przed awarią dysku miałem jakąś łatkę w systemie z PFS. Teraz coś mam nie tak i stąd muszę się bawić na piechotę.
[#15] Re: Znikly partycje z dysku.

@Rafał A-3000, post #14

Jak są widoczne partycje PFS w bootmenu ? ADOS czy PFS0 ?
[#16] Re: Znikly partycje z dysku.

@Norbert, post #15

Myślę, że sprawa wyjaśniona.
Wszystkie poza tą jedną PFS0 są ADOS1. Na kickstarcie 3.1 jest ok i jest od razu widoczna, choć wcześniej jak pamiętam miałem z tym problem. Czyżby pomogła mountlista?
Niestety kick 3.1 mam dopiero po remapie, a na 2.04 partycja NIE MOŻE BYĆ WIDOCZNA - inaczej system wisi i się nie uruchomi choćby po to, by zmapować kick 3.1. Nie pomaga nawet start bez s-s, czy z dyskietki. Na szczęście pomaga jej wyłączenie w BootMenu (disabled). Po remapie już jest ok. Domyślnie więc wyłączyłem automount. Jak będzie potrzebna to ją sobie ,mountnę'. :)
Pewnie analogiczna sytuacja będzie gdy wrócę do superkickstartu. Mam nadzieję, że wtedy też wystarczy, że nie będzie aktywna przy starcie.
A jak odzysk partycji u kolegi Twardego? Udało się.
[#17] Re: Znikly partycje z dysku.

@Rafał A-3000, post #16

A jak jest widoczna partycja PFS w bootmenu kick2.x ?
[#18] Re: Znikly partycje z dysku.

@Rafał A-3000, post #16

Myślę że cały czas chodzi o SCSI device w rom. Ten w 3.1 sobie radzi, a ten w 2.04 nie.
[#19] Re: Znikly partycje z dysku.

@Andrzej Drozd, post #18

Najwyaźniej coś w tym jest. Na kickstarcie 3.1 przy włączonym automount jest wykrywana automatycznie (zmieniłem nawet nazwę pliku mountist dla pewności). Dziwi mnie tylko fakt, że gdy autommount jest wyłączone, to oprócz dodania jej w SCSI (SCSI Mounter), muszę jednak dodawać ją jeszcze przez mountlistę jako zdefiniowaną wcześniej PFS0:, gdy powinno niby wystarczyć samo jej dodanie w SCSI (tak jak w przypadku partycji DOS1). Może kickstart po jej wykryciu włącza PFS lub mając PFS czyta w momencie startu potrzebne dane z RDB. Gdy jest ukryta to nie ma tych danych i trzeba mu je wtedy podać przez PFS0:
Kickstart 2.04 po jej wykryciu po prostu się wiesza - jak przypuszczam brak mu obsługi PFS.
Ad kickstartu 3.1 z WB_2.x to sprawdzę, ,jak skończę' z Mediatorem. Nie mam przełącznika kickstartów, a nie chcę zbyt często ich wymieniać. Jeśli dobrze kojarzę, to gdy startowałem z WB2.x dysku wewnętrzengo z partycjami DOS1 a dysk z PSF (bez WB2.x) był na DB25 było dobrze. Problem pojawił się chyba wtedy, gdy na dysku z PFS założyłem partycję WB2.x i chciałem z niego startować. Myślę, że tu także pomoże wyłączenie automount dla PFS, podobnie jak na kickstarcie 2.04.
pomysł ZAGADKA ROZWIĄZANA! szeroki uśmiech
Dziękuję wszystkim za pomoc w jej rozwiązaniu. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem