[#8]
Re: Znikly partycje z dysku.
@Andrzej Drozd,
post #7
Jest jeszcze pewna sprawa. Jak są ustalone partycje? Wszystkie systemowe "muszą" zmieścić się w obszarze poniżej 4GB. Ja zostawiłem na HDD 256 GB oraz 40 GB na Apollo, obszar od około 3,8 GB do 4,2 GB odłogiem. Tam nie ma nic. Pustka. Straciłem 400 MB HDD? Wręcz przeciwnie. Ponieważ nie można definiować tak swojego HDD, że część obszaru przed 4GB odnosi się do tego po 4GB. Czyli, jeżeli ktoś zakłada partycję np. od obszaru 3 GB, do 5 GB, czy 50 GB lub 100 GB, to sam prosi się o utratę partycji.
Pierwszy obszar 4GB jest "święty" i należy go zakończyć minimum na 3.9 GB. Nie ma i nie będzie ciągłości podczas awarii lub niekontrolowanego resetu. To wszystko prawdopodobnie zniknie.
Wystarczy także odpalić HDD z DOSu, który nie widzi obszaru powyżej 4GB, a jakiś plik/program odniesie się i zapisze coś na tej partycji pomiędzy, np. 3 GB i 5GB (realnie system nie widzi nic powyżej 4GB z DOSu) i zamiast coś zapisać, gdzieś w obszarze 5 GB, to wraca do początku i nadpisuje coś na partycji systemowej, gdzies na początku HDD. Wtedy właśnie wszystko znika. Bez RDBarc czy RecoverRDB z Aminetu już nic nie jest do uratowania. A nawet później są problemy z danymi, itd.
Ostatnia aktualizacja: 15.04.2014 01:45:15 przez Andrzej Drozd