kategoria: Programy
[#1] Jaki format pliku muzycznego...
...byłby najlepszy żeby zaimportować go i przerobić na sampla zjadliwego dla Ami?
Używam Audacity 2.0.5. Chodzi mi o to żeby przerzucić pliki które będę mógł łatwo i przyjemnie,
w znośnej jakości, odsłuchać na Ami. Jaką jakość/częstotliwość wybrać żeby nie musieć nic przerabiać
na Amidze - jedynie przerobić format pliku i już. Na co jeszcze zwracać uwagę przy przerabianiu pliku
przed importem? Lepiej żeby były mono, stereo, 8bit, 16bit? Zupełnie nie mam o tym pojęcia, dlatego
każda rada mile widziana. Cel całego zamieszania jest taki żeby użyć tych dźwięków potem w Gloomie.
Może ktoś to robił i podzieli się wiedzą jak i co najlepiej robić?
[#2] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #1

8 bit, mono i będzie dobrze (stereo możesz zaszaleć, ale plik puchnie, a różnicę i tak mało kto zauważy). Częstotliwość 44100 Hz.

Co do formatu, to najlepszy byłby RAW sample lub 8SVX. Jeżeli jednak się nie da, to WAVE, a później na Amidze przerobić to w SampleZ na RAW lub 8SVX.
[#3] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #1

Ja używam cool edita, jest tam format pliku do zapisu Amiga. Jeśli chcesz ich użyć później w Gloomie, to wydaje mi się że najlepiej zobaczyć jakie są tam pliki i zrobić takie same lub podobne.

Nie wie ktoś może czy istnieje jakiś edytor audio na Amigę, tylko multitrack na OS/3x m68k.
[#4] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #1

Sainstaluj Soksa i nim konwertuj.

Na przykład:

sox sampel.wav -r 8000 -G sampel.8svx
[#5] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@amizet, post #3

Nie wie ktoś może czy istnieje jakiś edytor audio na Amigę, tylko multitrack na OS/3x m68k.

Audiomaster, SampleZ (jeżeli o to chodzi w pytaniu).
[#6] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #1

GoldWave V5.70 - aplikacja na grzyba. W nim jest opcja "Batch Procesing..." tutaj możesz wrzucić na raz kilka plików jak leci wav/mp3/ogg/flac itd... jako wyjście ustawiasz "Amiga *.iff" mono lub stereo, wiadomo kwestia wielkości pliku. Bitów 8, oraz "rate" 44100, 22500, 11025, 8636. Tu też wiadomo jakość vs wielkość pliku. Można sobie to odsłuchać w HippoPlayerze. Sprawdzone działa jak powinno.

Pozdro.

Ps. Dla Ami najlepszy edytor dla dużych sampli to stary niezawodny AudioMaster IV.
[#7] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@mailman, post #5

Audiomaster jest o tyle fajnym edytorem że możemy w nim zrobić sekwencje odtwarzania, tzn np. podzielić sampel na kilka części i odegrać je, TechnoTurbo też chyba posiada taką możliwość. Tylko wszystko wykonujemy na jednym samplu i tutaj własnie jest potrzebna duża ilość ramu. Bo jeśli chcemy uzyskać fajną sekwencje trzeba robić fade in i fade out, audio master nie posiada chyba funkcji rewers czyli odegrania od tyłu, jest to przydatna opcja, bo możemy odwrócić sampel zrobić to co chcemy z nim zrobić i odwrócić z powrotem. Wszystko opiera się na kopiowaniu i wklejaniu aż do uzyskania oczekiwanego efektu.

Są edytory multitrack ale z tego co się zorientowałem to na AROS PPC AOS4, na m68k chyba coś jest ale nie wiem czy nie po trzeba karty graficznej. Mi chodzi o taki prosty edytor czyli jeśli Paula ma cztery kanały to mogła by odtworzyć cztery sample na raz, chociaż nawet dwa. Jeśli odtwarzała by chociaż dwa sample na raz jeden u góry ekranu drugi na dole /tak by mogło wyglądać GUI/ I w taki sposób moglibyśmy zrobić jakieś fajne przejście aby ten górny sampel łączył się z tym dolnym, porobić fajne efekty i do tego zrobić to wszystko na Amidze.

W Audiomaster jest jeszcze opcja mix czyli nałożenie jednej ścieżki na drugą. Wszystko zależy od długości sampla bo jeśli chcemy zrobić kilka sekund to dwa mega chip wystarczy ale jeśli chcemy zrobić np: czterdzieści minut to już wtedy dobrego fastu nigdy mało.

Ps... Najlepszą opcją było by napisanie takiego programu, i jeśli było by to możliwe i dało się to wykonać. To świetną opcją było by połączenie dwóch Amig, na jednej mielibyśmy obraz a druga odgrywała by sample bez obrazu. Bo gdy obraz jest wyłączony to procesor jest odciążony , pewnie że można to zniwelować przy użyć karty turbo. A co jeśli ktoś nie ma karty turbo tylko dwie Amigi, albo kilka...

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2014 18:10:05 przez amizet
[#8] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@groovebox, post #6

Właśnie, próbował ktoś odpalić plik .iff w stereo pod HiPem? U mnie się nie dało.
[#9] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@amizet, post #7

SampleZ działa na plikach tymczasowych na dysku. Nie musisz mieć tyle pamięć ile sampel.
[#10] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@mailman, post #9

Ale w jednym okienku jest jeden sampel, wszystko to co napisałem da się zrobić na tym sofcie który jest już napisany. Ale Amidze przydał by się prosty szybki DAW.

Nie myślałeś mailman żeby zadawać użytkownikom prace domowe. Tzn. zrobić taką Amigową szkołę, przez wakacje można to przemyśleć jak by to miało wyglądać. I od września zrobić nabór do klasy pierwszej /podzielić je na a/b/c.../ zależy od umiejętności. I tam prowadzić lekcje /programowania/grafiki/muzyki/techniki/ to mogło by troszkę rozruszać portal i podnieść wiedzę.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2014 18:35:37 przez amizet
[#11] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@amizet, post #3

Jest AudioEvolution, Samplitude Opus poniekąd WaveTracer.
[#12] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@cholok, post #11

Sprawdzę to później, tylko muszę ogarnąć jakąś kartę sieciową bo ostatnio mój kabel od internetu zaliczył pioruna i popaliło mi sieciówki i jeden komputer. Tak że na mobilnym skończył mi się transfer i ledwo mi się google wczytuje.
[#13] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@amizet, post #10

Nie myślałeś mailman żeby zadawać użytkownikom prace domowe. (...)

Gratuluję kolejnego genialnego pomysłu. Jak widzę wyobraźnia pracuje świetnie. Ale teraz uważaj! Po wakacjach widzę Cię w przedszkolu! Będziesz zapisany przymusowo do klasy 0amizet. Najwyższy czas zacząć się uczyć czegoś użytecznego ;)
[#14] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@jaa2, post #8

Ja odpalam 8svx pod hippoplayerem w stereo :P
[#15] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@RomanWorkshop, post #13

Fajnie Roman że dołączyłeś do tego projektu, właśnie tacy ludzie jak ty są nam potrzebni. Ludzie z wiedzą którzy chcą się dzielić tą wiedzą. Rozumie że chciałbyś wykładać na zajęciach z techniki, pewnie da się to załatwić i pewnie przez wakacje przygotujesz kilka projektów. To się chwali że wchodzisz z swoją inicjatywom poświęcasz swój czas, a co najlepsze robisz to za darmo z pasji. Z pasji do Amigi oczywiście.ok, racjaOK

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2014 23:48:05 przez amizet
[#16] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@amizet, post #15

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Soxa zassałem razem z gui, żeby było szybko i przyjemnie.

Potrzebuję więcej waszej pomocy, rozpakowałem plik footstep.bin crunchmanią, nie ma znaczenia czy jest spakowany
czy nie Dopus 4 rozkazem play odgrywa go. Ale nie mogę dość do tego co to za format, w związky z tym nie wiem na
co przerabiać swoje pliki. Jeżeli ktoś może rzucić okiem, będę wdzięczny. Plik rozpakowany footstep z Glooma.

Co do pliku dla Ami. Audacity ma możliwość eksportu w iff amigowym ale Ami go nie łyka, ani protracker ani hippoplayer ani dopus.
Natomiast eksport w raw umożliwia odegranie w dopusie, hippo wysiada, protrackera nie sprawdzałem. Zastanawiam się jak w Audacity
maksymalnie zmniejszyć rozmiar sampla, tak żeby był w znośnej jakości i był jednocześnie mały. Ktoś z was używa/ł tego programu?
Jakich filtrów, trików, opcji używać żeby osiągnąć zadowalający wynik?
[#17] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #16

Plik jest w formacie Glooma, jest to raw + 4 bajtowy nagłówek, aczkolwiek mogę się mylić. Rozkaz play odgrywający format raw nie jest żadnym punktem odniesienia, on odegra każdy plik binarny niezależnie od tego czy jest to dźwięk czy nie.

Audacity nie ma exportu do amigowego iff.
[#18] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@cholok, post #17

Dzięki cholok, a czy wiesz czym przerobić plik wav albo raw na taki format gloomowy?

Jeśli chodzi o Audacity i eksport do amigowego formatu iff:

Ok, wiem co skaszaniłem przy eksporcie do iffa amigowego, plik miał ustawione 32bity. Ustawiłem na 16 a przy eksporcie na 8 i już hippo go rozpoznaje.

Jeśli chodzi o rozkaz play w dopusie, to chodziło mi o to że te pliki były odgrywane poprawnie, natomiast iff (teraz już wiem dlaczego) to był jeden trzask.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2014 20:47:45 przez Radek_Cz
[#19] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #18

Już kilka razy wymieniałem nazwę programu SampleZ. WAV, RAW, 8SVX, AIFF potrafi wczytać i potrafi w tych właśnie formatach też eksportować, a więc pozwoli uzyskać format RAW, którego Gloom powinien łyknąć.
[#20] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #18

Windowsowy Audacity nie ma.

Co do konwersji, to musisz samemu przeanalizować pliki i nagłówki, a następnie samemu napisać program do konwersji. 2 pierwsze bajty nagłówka to być może id, ale też może być to period.
Drugie 2 to długość fali w słowach. Reszta to dane raw.
[#21] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@cholok, post #20

Co do konwersji, to musisz samemu przeanalizować pliki i nagłówki
A możesz tak bardziej po polsku? Przeanalizować - masz na myśli jakiś hex edytor i szukać podobieństw w plikach glooma czy jeszcze coś innego?

a następnie samemu napisać program do konwersji
Nie ma szans na to w moim wypadku.

2 pierwsze bajty nagłówka to być może id, ale też może być to period.
Drugie 2 to długość fali w słowach. Reszta to dane raw.
A dało by się ręcznie dopisać/dokleić taki nagłówek do pliku raw?

SampleZ nie rozpoznaje formatu pliku z samplem z Glooma, przy odgrywaniu słychać tylko szum i trzaski. Spróbuję innych programów muzycznych może któryś da radę. Przy okazji ktoś ma namiary na Audiomastera 4? niewinny
[#22] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #21

Audiomastera 4?
jest w pakiecie TOSEC
[#23] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #21

SampleZ nie rozpoznaje formatu pliku z samplem z Glooma, przy odgrywaniu słychać tylko szum i trzaski.

Plik, który podlinkowałeś w jednym z postów wczytałem do SampleZ bez problemów i zapisałem do formatu RAW również bez problemów. Na pewno wczytywałeś go w formie niespakowanej?

Podeślij do mnie na maila to, co chcesz przerobić i włożyć do Glooma. Przerobię, odeślę Tobie i powiesz nam czy w Gloomie zadziałało.
[#24] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #21

Jeśli to tylko 4b i gdy wiadomo który z nich po co jest, to chyba nie ma sensu angażować do tego AudioMonster'a. Tylko po prostu "na żywca" wyedytować w HEX i sobie to dopisać. np. w FileMaster2.2 ma świetny edytor do tego typu rzeczy.
[#25] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #21

Co do konwersji, to musisz samemu przeanalizować pliki i nagłówki

A możesz tak bardziej po polsku? Przeanalizować - masz na myśli jakiś hex edytor i szukać podobieństw w plikach glooma czy jeszcze coś innego?

Pierwsze 2 bajty to nie wiem (wpisz dowolną liczbę, metodą prób i błędów może uda się to rozgryźć), ale kolejne 2 bajty to wynik dzielenia rozmiaru pliku bez nagłówka przez 2. Na przykładzie footstep.bin (rozmiar 2664 bajty), 2660/2=1330, 1330 to bedzie $0532 w hex.
Aby Gloom odczytal sampel, zapisz go jako RAW 8bit mono i doklej nagłowek (potrzebny będzie hex edytor np. SavED (po polsku), FileX lub inny).

To tylko moje przypuszczenia więc mogę się mylić :)

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2014 19:37:21 przez forge

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2014 19:37:55 przez forge
[#26] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@forge, post #25

Pierwsze 2 bajty to najprawdopodobniej period i jest taki sam dla wszystkich dźwięków. Z tego wynika, że częstotliwość odtwarzania jest około 11050 (być może 11025) Hz. Więc plik raw musi być przesamplowany do takiej wartości. Nagłówek stworzysz najprościej jako 4 znakowy plik tekstowy (bez return) np. w Cedzie. Znaki nie mają znaczenia. Potem zapisujesz swój sample jako raw 8-bit mono w 11050 Hz. Bierzesz filemastera i robisz join nagłówek i sample (w odpowiedniej kolejności). Potem hexedit (w fm). Pierwsze 2 bajty ustawiasz jak w oryginale. Dwa następne jak w poście wyżej. Potem pakujesz Crm w trybie pakowania identycznym co oryginał (sprawdzisz to po nagłówkach).

Następnym razem jak weźmiesz się takie rzeczy to uświadom sobie, że 99% gier nie używa ogólnie dostępnych formatów. Dlatego np. jest kilkadziesiąt modpackerów do modów.
[#27] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@cholok, post #26

Dzięki za pomoc. Udało mi się załadować plik .raw do Glooma ale bez nagłówka póki co i nie wiem czy właśnie przez to czy coś innego, gdy dźwięk jest wywołany w grze, w tym wypadku podczepiłem pod wystrzał, to na początku jest ok, ale potem słychać jakby inne sample same się odgrywały - zawsze w tej samej kolejności i po kilkusekundowej przerwie od sampla właściwego.

Co do nagłówka, patrzyłem na różne sample i kurka wszystkie one w tych czterech bajtach wyglądają inaczej, nie wiem gdzie się cholok dopatrzyłeś że te dwa pierwsze bajty są jednakowe dla wszystkich plików. Żeby było jasne, ja nie twierdzę że się mylisz, tylko najwyraźniej nie wiem gdzie patrzeć.

Następnym razem jak weźmiesz się takie rzeczy to uświadom sobie, że 99% gier nie używa ogólnie dostępnych formatów
Żadnym tam miszczem nie jestem, ale akurat to wiedziałem. A wziąłem się akurat za Glooma, bo edytor do opanowania jest dość łatwy, a w związku z tym że nie mam czasu i siły na nic poważnego i że na eXecu jest fajny tutek to pomyślałem że coś sobie tam pokombinuję. I wszystko byłoby pięknie żeby nie te cholerne pliki z dźwiękiem. No ale jeśli gościom którzy zrobili Zombie Massacre się udało to dlaczego nie miałoby udać się i mi.

Może spróbuję się u nich dowiedzieć co i jak, bo widzę że nawet pasek dolny sobie zmienili, a tego akurat nie wiem jak dokonać.

Jeszcze jedno, czy plik nagłówkowy i sampel mogę połączyć rozkazem z C - join? Nie używam FM ale mógłbym sobie podpiąć to pod Dopusa.
Ale to już jutro, bo dzisiaj padam mordą na ryj i idę lulu

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2014 23:57:32 przez Radek_Cz
[#28] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@Radek_Cz, post #27

Faktycznie, 2 bajty są różne, widocznie patrzyłem w demo wersji. To niczego nie zmienia. Period policzysz 3546895/frequency. A łączyć możesz czym chcesz.
[#29] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@cholok, post #26

Potem pakujesz Crm w trybie pakowania identycznym co oryginał (sprawdzisz to po nagłówkach).

To akurat można pominąć.
[#30] Re: Jaki format pliku muzycznego...

@forge, post #29

To akurat można pominąć.
A właśnie, jeżeli pliki są spakowane żeby oszczędzić miejsce na dyskach, to czy zastąpienie ich rozpakowanymi oszczędzi choć troszkę mocy obliczeniowej, czy one są ładowane do pamięci przed rozpoczęciem gry, po uprzednim rozpakowaniu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem