kategoria: A1200
[#1] MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA
Witam.
Mam pytanie - jaka może być MAX (widziana przez Amigę) pojemność karty pamięci CF podłączonej przez adapter CF-PCMCIA ???

Zastanawia mnie to ponieważ wiadomo, że jako dysk można założyć kartę o MAX pojemności 4GB (większe nie mają sensu), a to nie wystarczy na wrzucenie wszystkiego.

A jak jest w przypadku PCMCIA ???
Czy mogę sobie tam wsadzić np. 16GB lub 32GB na których będą np. wszystkie dostępne gry pod WHDLOAD, dema, programy i ogólnie wszystko co się nie zmieści na dysk systemowy wpięty w IDE ???????

Pytam ponieważ nie mam puki co tak dużej karty aby sobie samodzielnie to sprawdzić, a właśnie planuję zakup jakiejś dużej.

Drugą częścią pytania jest czy z powodzeniem można używać adaptera SD - PCMCIA w A600/1200
Wiadomo, że karty SD są dużo tańsze od CF - stąd moje zainteresowanie tematem.
[#2] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA
[#3] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@zmiennik, post #2

Mnie działa 2gb ale to na a1200. Na a600 mialem 512 bo innych nie widziała ami.
[#4] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #1

ja mam 4gb i działa bez problemu, ale nie grałem z PCMCIA, raczej wymieniam tylko dane w ten sposób.
[#5] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #1

Ograniczenia 4GB mają naturę programowa (scsi.device i fastfilesystem), a nie sprzętową. 16GB to i możesz włożyć sobie do środka, abyś miał scsi.device obsługujące adresowanie powyżej 4GB (inaczej powyżej tej granicy jest lustrzane odbicie obszaru 0-4GB).

Nie jestem pewien, jak wygląda sprawa ograniczeń adresowania sterownika pcmcia, ale tutaj też system plików musiałby być w wersji obsługującej poprawny zapis powyżej 4GB.
[#6] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@sanjyuubi, post #5

Sam standard PCMCIA nie narzuca żadnego ograniczenia względem pojemności kart. Sterownik compactflash.device obsługuje standard TD64 dla obsługi kart powyżej 4GB, więc przynajmniej w teorii jest to możliwe. Sterownik systemu plików fat95 też obsługuje TD64. Więc jeśli jest jakiś problem z obsługą takiej czy innej karty CF to nie wynika z jej rozmiaru.

Jeśli istnieją jakieś przejściówki SD->PCMCIA które udają karty CF, to będzie to działać analogicznie. Jednak ja nie miałem takiej przejściówki w ręku i nie wiem jak one działają.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 20:10:55 przez strim_
[#7] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #1

Zastanawia mnie to ponieważ wiadomo, że jako dysk można założyć kartę o MAX pojemności 4GB (większe nie mają sensu), a to nie wystarczy na wrzucenie wszystkiego.
A dlaczego nie mają sensu? Ja tam lubie mieć spore twardyski,w A500 mam 32 GB, w A1200 120 GB, albo i więcej, nie pamiętam.
[#8] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@fazior, post #7

No tak, ale ile z tych GB widzi Amiga ?

Szkoda, że nikt nie może się pofatygować i sprawdzić czy karta CF 8, 16 lub 32GB jest widziana przez Amigę prawidłowo i w całości.

Nikt z Amigowców nie ma tak "zawrotnie gigantycznych" kart ???
Może ktoś ma w aparacie cyfrowym jakąś dużą kartę CF ???

Nie ukrywam, że najcenniejsza będzie wypowiedź, że ktoś sprawdził i u niego - działa/nie działa.
[#9] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #8

Szkoda, że nikt nie może się pofatygować i sprawdzić czy karta CF 8, 16 lub 32GB

tak już biegniemy i testujemy tą bzdurę dla Ciebie Panie.
Kup sobie 4gb - wystarczy na wszystko.
[#10] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@zmiennik, post #9

Facet weź wyluzuj bo zachowujesz się jakbyś był chory psychicznie.

Co to za pajac ten zmiennik ?
Napiszę chyba do administratorów, że prześladuje mnie taki jeden i SPAMUJE mi tematy.
[#11] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #8

Jak to ile widzi? Obie widzą wszystko co do kilobajta:). w A500 mam kartę cf, a w A1200 staromodny mechaniczny hdd. Panowie powyżej napisali Ci że jest to problem czysto programowy. Zaktualizuj sobie scsi.device i mozesz sobie wsadzic i terabajtowy dysk do A1200 to naprawdę żaden problem. Co do przelotek cf pcmcia to nie mam takiego ustrojstwa, ale strim_ napisał, że nie powinno być problemu z pojemnością. A jak strim_ tak napisał to pewno ma rację:).
[wyróżniony] [#12] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #8

W sumie, ja mam 16-stkę. Sprawdzę wieczorem.
[#13] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #10

Koledzy zmiennik i AmigaMAX - wyluzujcie obydwaj. Jak chcecie sobie nawzajem nawrzucać - zapraszam do działu "Rzeźnia" albo na priva.
[#14] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #10

Co to za pajac ten AmigaMax?
Czytnik PCMCIA, który wykorzystuje się do wymiany danych gdzie wystarczy tak naprawdę nawet karta 32mb i mniejsze on chce tam wsadzać kilkadziesiąt GB nie wiadomo po co?
Rozumiesz człowieku, że na karcie 4gb możesz mieć ze 3000 gier + pierdoły, którą to zazwyczaj trzyma się w środku Amigi, a na PCMCIA nagrywa się jakieś pojedyncze rzeczy żeby przenieść na dysk w Amidzę?
Konto od 5 lat, postów 9 i piszesz 3 tematy nie mające ŻADNEGO znaczenia i w sumie dotyczą tego samego, więc po co aż 3?
Wyszukiwarka nie gryzie.
[wyróżniony] [#15] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@zmiennik, post #14

W pcmcia na cf można mieć moduły, np. producenci pt1210 zalecają takie rozwiązanie. W ogóle to wydaje mi się że chcesz rozpocząć nowy rok szkolny bez PPA.
[#16] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@amizet, post #15

Tak z ciekawości dlaczego to zalecają ? Nie lepiej je trzymać na HD lub zamienniku ?

Pozdrawiam
[wyróżniony] [#17] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #8

Nikt z Amigowców nie ma tak "zawrotnie gigantycznych" kart ???

8GB nie działa - sprawdzałem :) , w mojej A1200 z ROM 3.1, działają bez problemów 2 GB i 4GB, zresztą, większe do wymiany danych są raczej zbędne :D
[#18] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@RadoslawF, post #16

Nie wiem tak czytałem i pisałem kiedyś na forum PPA z zapytaniem czemu tak zalecają, to nie dostałem odpowiedzi. Wiem że gdzieś widziałem taką informacje chyba w manualu jest tak napisane do pt1210. Myślałem kiedyś o tym, czemu tak jest ale... używam Amigi 500 teraz, i tam nie ma pcmcia więc o tym nie myślę na razie.
[wyróżniony] [#19] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@zmiennik, post #14

Ale to nie tobie decydowac, co kto, kiedy i gdzie wklada. Ja mam np. 16Gb karte, na ktorej mam skatalogowany soft i systemy dla wszystkich moich Amig. I byloby fajnie, jakby dalo sie z tego skorzystac rowniez pod PCMCIA. Nigdy nie probowalem, wiec dzis, po czesci dzieki tematowi, sprawdze.
[#20] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@strim_, post #6

Czy Fat95 obsługuje FAT32? Patrzę sobie na specyfikację FAT16 i maksymalny rozmiar partycji to 2GB (lub 4GB przy klastrach 64kB).
[#21] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@_arti, post #12

W sumie, ja mam 16-stkę. Sprawdzę wieczorem.

jasne, że sprawdzić możesz. Tylko, że temat nie jest taki oczywisty jak się autorowi tematu wydaje, ponieważ dochodzi kompatybilność kart/czytników.
Może Ci nie zadziałać np 1gb i to wcale nie znaczy, że karty 1gb nie działają.
Adekwatnie jak nie zadziała Ci 16gb to niekoniecznie musi oznaczać, że 16gb nie działają.
[#22] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@sanjyuubi, post #20

Czy Fat95 obsługuje FAT32?

Obsługuje, co prawda testowałem to tylko w ACA500 (gdzie Fat95 jest wbudowany we Flashu karty).
[#23] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@strim_, post #22

Zupełnie nie rozumiem skąd u niektórych osób takie przeświadczenie, że PCMCIA służy TYLKO do przenoszenia danych ?????

Jakiego przenoszenia danych ?????

Nie wiem czy wiecie, że bezpośrednio z PCMCIA można uruchamiać gry pod WHDLOAD oraz różnego rodzaju inne programy czy używać danych dokładnie tak samo jak z wpiętego w kontroler IDE dysku (obojętnie jaki by on nie był).

Jedyna różnica jest taka, że z poziomu PCMCIA (o ile mi wiadomo) NIE uruchomimy systemu, a z kolei IDE ma różnego rodzaju problemy z konfiguracją powyżej 4GB - których być może nie ma właśnie PCMCIA....

I to właśnie chciałem ustalić - CZY MOGĘ MIEĆ DRUGI (być może dużo większy niż systemowy) DYSK,
wpięty aby było ciekawiej i wygodniej (bo można go wymieniać na inny duży, beż otwierania komputera) w port PCMCIA....

.... na którym mógłbym mieć dosłownie wszystko co wyszło do tej pory na Amigę - i nie musiał bym przez najbliższy rok (albo dłużej) nic na niego wgrywać z PC, nic przenosić, kasować, nagrywać, i męczyć się z kartami typu 16MB podobnie jak kiedyś z "wachlowaniem" dyskietkami które też miały "zawrotnie duże" pojemności.

Co do różnych sugestii, że komuś na 4GB zmieści się wszystko, więc mi również MUSI...... chciałbym ten temat zakończyć i PROSZĘ aby go więcej nie poruszać bo ta dyskusja nie ma sensu - to tak jakbym dyskutował ze ślepym o kolorach.

Jeżeli moje prośby nie pomogą to bardzo proszę o właściwą reakcję osób do tego uprawnionych.
Pozdrawiam
[#24] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #23

Możesz, ale na pcmcia zazwyczaj ludzie mają największą rozrzutność jeśli chodzi o działanie kart.

Na kartach większych niż 4GB w IDE, wystarczy wrzucić nowsze scsi.device za pomocą loadresident.
[#25] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@AmigaMax, post #23

Jak sam spostrzegłeś z PCMCIA nie uruchomisz kompa, ograniczenie do 4GB daje się obejść a brak bootowania z PCMCIA nie. A skoro już masz system na IDE to możesz tam też trzymać te gry pod WDHLoad.
Co więcej nie wiem dlaczego błędnie zakładasz że PCMCIA to tylko czytniki kart pamięci, sporo ludzi zwłaszcza w A600 używa tam kart pamięci widzianej jako Fast a jeszcze więcej wkłada tam karty sieciowe. Zablokowanie tego portu przez coś co zastępuję jedną z partycji dysku sensu nie ma wielkiego.

Co do różnych sugestii, że komuś na 4GB zmieści się wszystko, więc mi również MUSI

To tak dla wyjaśnienia i przeczyszczenia atmosfery wokół twojej osoby. Skoro 4GB to za mało dla ciebie do przenoszenia danych to pochwal się jaki duży masz dysk twardy na którym te dane zapisujesz ?

Pozdrawiam
[#26] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@RadoslawF, post #25

obejść a brak bootowania z PCMCIA nie

Bezwstydna reklama: nie przesadzajmy, może kiedyś jarob & strim zaprezentują taką kartę. Temat jest inwestygowany.

hide2
[#27] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@strim_, post #26

To słabe to "inwestygowanie".
Bo możliwość bootowania nie będzie zależeć od karty czy przelotki a od zmian w kikstarcie.
Już dzisiaj możesz zawartość CF w przelotce podzielić na partycje, sformatować, zapełnić i używać jak drugiego dysku, ale bez odpowiedniego devica w kicku nie wystartujesz z niego.

To chyba że wiecie coś czego ja nie wiem. Wiecie ?

Pozdrawiam
[#28] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@RadoslawF, post #27

Bo możliwość bootowania nie będzie zależeć od karty czy przelotki a od zmian w kikstarcie. (...) Wiecie ?

Wiemy.

W Kickstarcie jest taka możliwość, ale wymaga ona obecności w slocie PCMCIA pamięci o dostępie bezpośrednim (przynajmniej jeśli chodzi o odczyt), która musi się znajdować w przestrzeni common memory. Konkluzja jest taka, że trzeba by dać jakiś Flash w tej przestrzeni, pozwolić Amidze z niego wystartować, załadować sterownik na zasadzie takiej jak robi to LoadModule, zresetować (programowo) Amigę, nowy device będzie wówczas widoczny i możliwy do wybrania w early stratup menu...

Możeeee w kolejnej wersji Sakury .
[#29] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@strim_, post #28

Tak faktycznie można.
W waszym przypadku trzeba będzie albo przerabiać Amigę ale będzie to działać tylko z odpowiednio spreparowanymi kartami na PCMCIA. Już jestem ciekawy ceny takiej karty czy przelotki ? ale powodzenia jak najbardziej życzę.

Pozdrawiam
[#30] Re: MAX pojemność karty pamięci CF podłączonej przez PCMCIA

@RadoslawF, post #29

W waszym przypadku trzeba będzie albo przerabiać Amigę ale będzie to działać tylko z odpowiednio spreparowanymi kartami na PCMCIA.

Nie trzeba będzie przerabiać Amigi i będzie działać ze zwykłymi kartami spreparowanymi jako RDB (FAT także jeśli dorzuci się Fat95 do wspomnianego flasha, ale nie wiem jak tam z jego autorem/licencją - rzecz do zbadania).

Już jestem ciekawy ceny takiej karty czy przelotki ?

Najpierw przydałoby się zrobić jakiś prototyp, żeby zobaczyć:
1. Czy to rzeczywiście działa, czy np. w kodzie za to odpowiedzialnym w Kicku nie ma jakiegoś błędu. Podejrzewam jednak że powinno działać bez problemu, skoro istniały bootujące urządzenia podłączane do slotu PCMCIA (np. Archos Overdrive HD).
2. Aby w ogóle można było oszacować koszty...

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 17:35:29 przez strim_
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem