kategoria: A1200
[#1] Karta SD jako dysk systemowy IDE ???
Witam
Czy ktoś używa może jako dysku karty SD ?
Ostatnio pojawiły się na aukcjach przejściówki umożliwiające wpięcie SD, a nie jak dotychczas CF.

Zastanawia mnie które rozwiązanie jest lepsze (jakie są wady i zalety tego z SD) - poza tym, że opcja z SD jest tańsza ze względu na cenę kart.
[#2] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@AmigaMax, post #1

co to za trolling. Masz w podpisie "ssd hdd" w sumie jedno wyklucza drugie, ale skoro masz to po co ci sd w takim ukladzie? :)
[#3] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@AmigaMax, post #1

Ja używam od dwóch lat. Zero problemów. Z fast atą transfer wg. Sysinfo 7.2mb , pojemności jakich uzywalem to od 32mb do 32gb.
[#4] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@Sosabowski, post #3

a działa ci led od dysku?
Poza tym 7.2mb/s to chyba bez turbo ciezko

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 04:53:04 przez zmiennik
[#5] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@zmiennik, post #4

Żeby ci LED działał w Amidze to musisz kupiś adapter CF od kipper2k SD chyba nie sprzedaje
[#6] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@zmiennik, post #2

Jakbyś przeczytał może bardzo uważnie, albo kilka razy o co pytałem to może byś zrozumiał - skoro masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Poza tym gdyby ludzie myśleli twoim tokiem "rozumowania" to by mieszkali nadal w jaskiniach albo na drzewach.

Odpowiedziałeś w każdym z trzech tematów które dziś założyłem, ale ze wszystkich trzech twoich "mądrych" wypowiedzi nie dowiedziałem się kompletnie NIC !!!!!!!!!

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 06:00:29 przez AmigaMax
[#7] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@AmigaMax, post #6

Z tymi przejściówkami z allegro led działa. Nie trzeba nic przerabiać.
[#8] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@Sosabowski, post #7

Działa jak z HD czy tylko cały czas świeci?
[#9] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@sebbb, post #5

Nie musisz kupować od kipper2k!
Wystarczy mały mod wykonać: http://eab.abime.net/showthread.php?t=35893&page=5
[#10] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@sebbb, post #8

LED działa jak z HDD. Nie świeci cały czas tylko podczas zapisu / odczytu.

Dez3 podał link do fix'a przejściówki do kart CF dzięki któremu LED HDD działa jak należy (barwo za czujność). Było już o tym na forum. Tak więc jeśli zechcesz zamontować CF zamiast SD to możesz samodzielnie dokonać przeróbki. Od Kipper2k nie musisz kupować ,ale możesz. Decyzja należy do Ciebie.
[#11] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@TUPCOM, post #10

Fajnie że ktoś o tym pomyślał, ale polecam ten od kipper2k nic nie trzeba przerabiać i nie koliduje z Indivision
[wyróżniony] [#12] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@sebbb, post #11

Ludzie czytacie coś ? Kolega pyta o sd. Przejściówka z sd na ide działa z każdą amigą prawidłowo, świeci jak dysk pracuje, i NIC nie trzeba przerabiać, żadnych fixów pierdół itp. Co ma pytanie o kartę sd do fixów pod cfkę???
[#13] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@Sosabowski, post #12

Czytam i napisałem "LED działa jak z HDD. Nie świeci cały czas tylko podczas zapisu / odczytu."
To było odnośnie pytania dot. SD.
Odnośnie CF nawiązałem do tego co napisał Dez3.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 09:48:42 przez TUPCOM
[#14] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@AmigaMax, post #6

nie dowiedziałem się kompletnie NIC !!!!!!!!!

no zauważyłem, bo sygnaturka nadal bez zmian.

Poza wątpię, że przeskok (wnioskując, że z tego dziwactwa "SSD HDD" masz jednak SSD) do SD to krok na przód. Więc te darwinowskie teorie sobie daruj. OK
[#15] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@zmiennik, post #14

Nie zalogowałem się na tym forum aby się kłócić i pokazywać kto jest bardziej wygadany, tylko aby się dowiedzieć coś więcej na temat który jest moim i twoim (??? jak sądzę) hobby.

Poprawiłem sobie sygnaturkę aby była już idealnie precyzyjna choć gdybyś doczytał do końca i zauważył, że na końcu mam w opisie
"...i potężna kolekcja akcesoriów do Amigi i C64 :)"
...z czego wynika, że mogę mieć zarówno SSD jak i również HDD (i mogę sobie montować do Amigi różne napędy w dni parzyste na przemian z nieparzystymi).

Nie mam natomiast napędu działającego z kartą SD.... i to właśnie jest tematem tej rozmowy (a nie moje sygnaturki !!!).

Nadal nie wiem czy WARTO wymienić CF na SD - wie ktoś i potrafi swoją odpowiedź uzasadnić ??? szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 16:58:56 przez AmigaMax
[#16] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@AmigaMax, post #15

Nadal nie wiem czy WARTO wymienić CF na SD - wie ktoś i potrafi swoją odpowiedź uzasadnić ???

Nie warto. Chyba że masz kiepską przelotkę IDE-CF lub kiepska (wolną ) kartę CF.

Pozdrawiam
[#17] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@AmigaMax, post #15

zależy jaką masz kartę SD
typowy CF jest równie badziewny jak typowy SD tj. bardzo powolny zapis w dużych blokach zabijający wydajność
jeśli chcesz dobrą kartę to musisz trochę wybulić zarówno SD jak i CF. Jak kupowałem do telefonu dobrą (ale taką faktycznie) kartę microSD to kosztowała 16GB więcej niż 32GB normalna. Takie coś mozna by już do amigi wsadzać. Z drugiej strony ta sama firma miała w podobnej cenie CF z takimi samymi parametrami...

najtaniej wykpić się z dobrą wydajnością to chyba będzie SSD => SATA->IDE

a dla hobbystycznego zaspokojenia swoich pasji posiadania wszystkich rozwiązań I/O do Amigi to nie powinieneś nas pytać tylko już zamawiać tą przelotkę i garść kart SD
[#18] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@XoR, post #17

najtaniej wykpić się z dobrą wydajnością to chyba będzie SSD => SATA->IDE

Po co ?
W jakim celu płacić za dysk o wydajności kilkudziesięciu MB/s a potem ograniczać go przelotką SATA-IDE aby na końcu ograniczać wolnym kontrolerem (2MB/s w A1200 lub 7MB/s FastATA).

Pozdrawiam
[#19] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@RadoslawF, post #18

Reasumując - obojętne czy założymy kartę SD czy CF, bo Amiga jest tak wolna, że i tak nie zauważymy żadnej różnicy.

Wszyscy się z tym wnioskiem zgadzają, czy może są jednak jakieś ISTOTNE różnice o których nikt nie wspomniał ???
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???
[#22] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@TUPCOM, post #10

kupiłem jakiś czas temu przejście na SD ale niestety LED świeci na stałe :(
[#23] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@RadoslawF, post #18

ano po to że jak zapisujesz nawet parę bajtów w bloku znajdującym się daleko od drugiego bloku w którym zapisujesz też parę bajtów to karta CF, SD i inne tego typu rozwiązania robią to tak:
1. odczytują do swojej pamięci cały blok czyli chyba te 128KB ale są i taki co mają mniej lub więcej, nawet 512KB
2. wrzucają otrzymane zmiany do bloku ale w swojej pamięci
3. kasują cały blok w kości flash
4. wrzucają cały blok na czyste miejsce czyli muszą zapisać tyle ile rozmiar bloku
5. dopiero teraz odczytuje drugi blok i robi wszystko to co poprzednio

w sumie dla słabej taniej karty z blokiem 512KB masz 1MB zapisu dla dwóch losowych zapisów które już szybciej by się wykonały na dysku do Amigi z lat 80tych pomysł

czyli nawet karta CF z wmiarę szybkim zapisem 30mb/s bedzie 'śmulała' jak jej dasz parę zapisów w blokach odległych od siebie. Poza tym nawet jeśli dasz zapis w tym samym bloku a karta zaczęła swoje operacje to ona zrobi to jeszcze raz czyli dwa razy pod rząd może zapisać po te 128-512KB danych

Amiga ma system który tak szalenie nie używa zapisów cały czas jak chociażby Windows gdzie nawet kliknięcie drugim przyciskiem na pulpicie to kilka zapisów na dysku i zamulenie kompa więc i nie jest to aż tak odczuwalne lecz purysta dyskowy takiego czegoś już używał nie będzie.

SSD ma dokładnie taką samą pamięć jak karty pamięci i pendrive'y ale tam masz ynteligentny kontroler i praktycznie zawsze zapisujesz na czyste bloki i masz kilka kanałów czyli np. 15 zapisów w różnych miejscach wykona się bardzo szybko, bez odczuwalnego opóźnienia a na CF/SD to będzie już odczuwalne zatrzymanie kompa

Są też lepsze karty pamięci z mniejszymi blokami, innym typem flash (SLC) czy nawet z mechanizmami podobnymi do SSD. Ich cena jest jednak tak duża że taniej jest kupić jakiś mały dysk SSD np.
[#24] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@XoR, post #23

Są też lepsze karty pamięci z mniejszymi blokami, innym typem flash (SLC) czy nawet z mechanizmami podobnymi do SSD. Ich cena jest jednak tak duża że taniej jest kupić jakiś mały dysk SSD np.

Napisałeś cały niepotrzebny wykład i zakończyłeś go kolejna nieprawdą.
Tania karta w A1200 faktycznie będzie działała z prędkością 1MB/s czyli wolniej od większości starych dysków. Ale nie zapominaj że nowsza i droższa karta pozwoli uzyskać prędkości nieosiągalne dla kontrolera z A1200. Jak poszukasz na forum to znajdziesz kilka opisów uzyskiwanych prędkości na FastATA. I nie były to karty kosztujące tyle co dysk SSD, cena tych kart to np. trzykrotność ceny taniej i wolnej karty CF. Fakt że SSD będzie szybszy, ale nie w Amidze a w jakimś sprzęcie dysponującym szybszym kontrolerem HD. Więc odpuść sobie propagandę i wprowadzanie w błąd. No chyba że jesteś w stanie jednak podać link do dysku SSD o pojemności 4GB w podobnej cenie co tej samej wielkości larta CF. Jesteś w stanie ? Pisałeś że SSD będzie tańszy.

Pozdrawiam
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???
[#26] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@RadoslawF, post #24

Częstym problemem naszego forum jest coś co nazywam "Amigowaniem teoretycznym"... Tzn. komuś się wydaje, że coś wie, ale nigdy nie miał okazji tego sprawdzić w praktyce. Stąd później powstają fascynujące teorie na temat powolności wszystkich kart CF, albo konieczności stosowania SSD w sprzęcie sprzed 20 lat.

Protip: żadna karta CF ani SD nie posiada pamięci Flash podłączonej bezpośrednio do szyny, po drodze też znajduje się kontroler. Jak konkretnie jest ten kontroler zaimplementowany, to zależy tylko i wyłącznie od producenta danej karty i tego jakie mechanizmy, jaki algorytm zastosował. Zaproponowany przez XoRa algorytm to może i występował w pierwszych kartach, które w ogóle na rynku się pojawiły. Różnica wydajności w kartach CF/SD zależy więc od dwóch rzeczy: wydajności samych układów Flash, oraz owego kontrolera. Dziś nie jest trudno nabyć kartę z dobrymi pamięciami i zaawansowanym kontrolerem, ani jej cena nie jest szczegółnie wysoka. Np. karty SanDisk Ultra są bardzo dobre do stosowania w Amidze. Mam takie karty 4GB w A1200 (koszt ok 50zł...) oraz 32GB w ACA500 (ok 150zł). Żadnych negatywnych efektów postulowanych przez XoRa nie zaobserwowałem na nich, przy tych kartach to kontroler w Amidze jest wąskim gardłem (w przeciwieństwie do np. często wspominanego na naszym forum Kingstona z kwiatkiem, gdzie sama karta jest wolna, później nic dziwnego że są takie opinie o kartach CF). Jak ktoś potrzebuje topowej wydajności (daleko wykraczającej poza możliwości kontrolerów w Ami) to ma do dyspozycji choćby SanDisk Extreme (cena ok 2x wyższa niż Ultra)...
[#27] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@strim_, post #26

Amigowanie Teoretyczne, jak to fajnie brzmi Miał bym do ciebie takie małe pytanie strim_, czysto teoretyczne możesz odpowiedzieć tak lub nie, jeśli nie będziesz wiedział to napisz że nie jesteś pewien.

Widzę że masz ACA500, na pewno spotkałeś się z taką opinią że niektórym użytkownikom brakuje tak gniazda IDE. To jest prototyp ver.1 czyli robimy go z czego mamy /nie będę się rozpisywał/

Bierzemy dwie karty cf w celu pozyskania gniazd, lutujemy piny w kartach 1:1 do polączen posłuży nam kynar. W taki sposób pozyskujemy riser gniazdo cf<>gniazdo cf.

Z jednej strony wpinamy do acy a z drugiej strony wpinamy adapter cf ide, w taki sposób pozyskujemy wolne gniazdo IDE.

Działało by to w sensie Hardware?, softowo może była by potrzeba w ingerencje Firmware karty?

Wydaje mi się że był by to plus dla bardziej oldskulowych użytkowników Amigi którzy wolą słuchać pracy z dysku niż zgrzytów z karty cf.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 13:45:12 przez amizet
[#28] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@amizet, post #27

W teorii powinno to zadziałać bo ACA500 używa kart CF w trybie IDE. W praktyce nie wiem, trzeba by było zbudować prototyp i zobaczyć . Często coś na pierwszy rzut oka wygląda prosto, a jak się zacznie robić to okazuje się, że pojawia się sporo dodatkowych, nieprzewidzianych problemów.

Proponowałbym zrobić osobny wątek na takie dywagacje, bo zaraz tu się offtop zrobi.
[#29] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@strim_, post #26

Mam kartę Sandisk Extreme III 4GB w A600, transfer wg sysinfo z scsi.device 46.0 to okolice 2.7MB/s, czyli blisko granicy PIO1 (3MB/s), dalsze przyśpieszenia można uzyskać tylko przy skracaniu cyklów procesora (sprzętowo), tak jak to zrobił Boboo w swojej Furii020 (z tym, że ten hack nie działa na wszystkich kartach, tylko tych lepszych).

Biorąc pod uwagę stosunek wydajność/cena, wątpię, aby włożenie dysku SSD poprawiło mi transfer na tyle (może +100kb/s), abym mógł nazwać ten wydatek "tańszym", tym bardziej jeśli chodzi o Amigę, gdzie "mielenie" na okrągło małych plików, to rzecz odświętna.
[#30] Re: Karta SD jako dysk systemowy IDE ???

@amizet, post #27

To zależy, czy Jens zaimplementował obsługę kart w trybie TrueIDE, bo same karty CF mają tych trybów 3, więc tylko w jednym trybie ma to szansę działać. Jak ktoś nie sprawdzi, to się nie dowie. Ewentualnie, ktoś może zapytać samego Jensa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem