@sanjyuubi,
post #7
Jesteś pewien, że procesor zawsze oczekuje na odpowiedz FPU? Bo mi się wydawało że od 68882 (koprocesor wykonuje operację na wew. swoich rejestach), a procesor może lecieć dalej ze swoimi rzeczami, aż do momentu kiedy natrafi na instrukcję, która korzysta z koprocesora (w tedy ten o ile jeszcze nie policzył, zatrzymuje procek).
Najbardziej problematyczną operacją dla CPU jest dzielenie, które na 68000 zabiera chyba pomad 100 cykli. Gdyby program korzystał z FPU i FPU zrobił by to w jednym cyklu procesora, przyspieszenie było by rzeczywiste i duże.
Choć konstrukcja FPU 68882 jest dużo prostsza od konstrukcji 68000 i jest możliwa do stworzenia, to i tak jest to perspektywa odległa, bo kto to zrobi? :-/
Z tego co wiem w Intelu procesor musiał czekać na koprocesor, 68060 właśnie tym wygrywała, że nie musiała czekać, robiła swoje i można było wykonać (w teorii) nawet trzy operacje na raz (dwa na superspieralnych jednostkach ALU i jedną na FPU). Mogę się mylić, bo sam nigdy tego nie testowałem.
Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 23:05:59 przez flops