[#1] diody w A600 i A1200
Co może być powodem ciaglego swiecenia diod odczytu hdd w tych modelach?
W A600 wyglada to tak - dioda ciagle mruga ale nie swieci gasnie swieci gasnie, tylko ciagle swieci takim lekkim mrugajacym swiatlem. Dioda odczytu w karcie CF jest caly czas zgaszona, jak cos odpale to dioda na panelu gasnie na chwile, po czym znowu swieci tym dziwnym lekko mrugajacym ciaglym swiatlem - moze ktos zle polutowal kabelki na panelu i dziala to na odwrot?
W A1200 znowu inna sytuacja, jak wloze karte ACA 1232 dioda HDD na panelu swieci caly czas, jak karte wyciagne to dioda dziala jak powinna, kompletnie nie rozumiem o co chodzi...

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2014 13:13:03 przez lysyzastary
[#2] Re: diody w A600 i A1200

@lysyzastary, post #1

na bank na zwyklym dysku twardym bedzie działać , porzuć CF to sie nie nadaje do komputera to jest choroba a nie nośnik

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2014 13:34:31 przez LF347M
[#3] Re: diody w A600 i A1200

@LF347M, post #2

W A1200 mam dysk 40GB, wiec to nie powod, w A600 jest karta CF, wiec moze to jakis powod
[#4] Re: diody w A600 i A1200

@lysyzastary, post #1

@lysyzastary

Testujesz A600 i A1200 z tą samą przejściówką CF? Spróbuj z inną. Niektóre przejściówki (zwłaszcza te najtańsze...) są źle wykonane.
[#5] Re: diody w A600 i A1200

@strim_, post #4

Nie, jest tak jak napisalem wczesniej.
[#6] Re: diody w A600 i A1200

@lysyzastary, post #5

Jak masz adapter cf 2,5 to jest do niego fix, co do świecenia diody. Ja używam adaptera 3,5 z przelotką 2,5 i z tego co pamiętam to dioda na adapterze działa tak jak dioda na obudowie.

Z diodami bywa różnie, spróbuj użyć dysku i karty jednocześnie zobaczysz reakcje diod.
[#7] Re: diody w A600 i A1200

@amizet, post #6

No dobra, zalozmy, ze w A600 chodzi o przejsciowke i zostawmy temat. Ale o co biega z A1200, karta ACA i normalnym dyskiem 2,5' 40 GB - przypomne, karta ACA zalozona - dioda hdd swieci caly czas, karta wyciagnieta, dioda pokazuje prace dysku normalnie.
[#8] Re: diody w A600 i A1200

@lysyzastary, post #7

Z ACA to... mi dioda świeciła cały czas w A1200 gdy zworka nie była na master, co to za dysk, w dyskach 2,5 calowych jest możliwość wybierania M/S/CS czy nie nigdy nie miałem? Zobacz co się stanie gdy podepniesz dysk 3,5 z zworką założoną na master. Jeśli masz taką możliwość. To jest tylko sugestia.
[#9] Re: diody w A600 i A1200

@amizet, post #8

Kurcze, nie chce mi sie ami rozbierac, zwykly dysk 40GB chyba samsung, ale tam nie ma zadnych zworek chyba. Nie mam tez przejsciowy 2,5-3,5 (ta przejsciowa karty CF dziala z zasilaniem z plyty ami600, to takie cus przejsciowa).
[#10] Re: diody w A600 i A1200

@lysyzastary, post #9

To jest tylko moja sugestia, to jest fix właśnie na taki adapter jaki masz. Co do dysku to niem 2,5 moja Amiga jest w fazie /obudowa tylko leży w każdej chwili mogę spojrzeć do środka/ testów. Wiesz kupować dysk przelotkę to jest kolejny wydatek, jak korzystam teraz z dysku bo nie chciałem kupować karty cf, na razie szkoda mi kupować nowej karty cf wole po testować na dyskach. Jak będę kilka leveli wyżej wtedy będę myślał o pamięci flash.

Jeśli system działa płynnie i operacje na dysku też, to już zależy od ciebie, zawsze możesz próbować i może ci się uda wyjaśnić czemu tak jest.
[#11] Re: diody w A600 i A1200

@amizet, post #10

Spoko, nie mam jakiegos bolu d.py ze ta dioda sobie swieci. Zobaczymy, potestuje jeszcze inne dyski 2,5, mam dostep do roznej pojemnosci kilkunastu.
[#12] Re: diody w A600 i A1200

@lysyzastary, post #11

Nie no jeśli system działa normalnie i operacje dyskowe też to wiesz. Zobacz z jaką prędkością montuje wirtualną dyskietkę i jak szybko ją nagrywa, to jest na razie mój odnośnik co do prędkości operacji dyskowych.
[#13] Re: diody w A600 i A1200

@lysyzastary, post #1

mam to samo w A600 z jedną kartą Kingstona podczas gdy z kilkoma innymi kartami w tym samym adapterze led zachowuje się normalnie, także jest to kwestia konkretnej karty, być może kombinacji adapter --> karta, nie wgłębiałem się w temat...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem