[#1] Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.
Witam. Jak w temacie: jaką kartę PCMCIA Ethernet wybrać do amigi 600 (ks3.1/2mbchip)? Chciałbym korzystać z maila, IRC, może GG(bo na WWW to raczej mi ramu narazie nie starczy) Mam perspektywę rozbudowy: Furię EC020. Więc jaką w rozsądnej cenie kartę wybrać, i co z wymienionych powyżej usług by mi poszło na mojej amisi?
[#2] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #1

Na gołej Amidze czyli z procem 68000 to tylko karty na kablu. Sterowniki Cnet lub 3com znajdziesz na Aminecie.
Mając już Furę i Kicka 3.1 możesz bez problemu uruchomić kartę WIFI. Sterowniki - Prism2 znajdziesz na Aminecie.

Uruchomisz Irca, FTP, WWW też może Ci się udać.
[#3] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

Najtańsza, najszybsza i najprostsza do konfiguracji będzie przewodowa.
Nie wiem jak z GG ale podstawowe usługi jak FTP, IRC, poczta czy WWW pójdą. Z zastrzeżeniem że www nie do oglądania współczesnych stron a raczej jako interfejs do pobierania plików (Aminet).
Jako stos TCP sugerował bym nie kobyłę w stylu Miami czy MiamiDX tylko jakieś AmiTCP.
Po dołożeniu fastu lub turbo będzie działać szybciej i będzie to wygodniej skonfigurować ale na 2MB Chipu też się da.

Pozdrawiam
[#4] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@Sir_Lucas, post #2

Karta WIFI - fajna rzecz, aczkolwiek teraz myślałem o karcie przewodowej, oraz dokupieniu karty ethernet->usb dla raspberry pi, a potem odpowiedniej konfiguracji ( czyli: ehternet0->wlan0 oraz ethernet0->ethernet1, a ethernet1=połączenie do amigi). Aktualnie posiadam też kartę firmy Megahertz, aczkolwiek prubowałem ją zmusić do działania, niestety bezskutecznie. Jak mógłbym ją sprawdzić? A dałobysię bez karty i po np parraler port się łączyć? tzn raspberry pi jakims cudem miałoby generować na gpio sygnał parraler amigi.. A jak kupować kartę PCMCIA, to jaką?
[#5] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

Bez czegoś szybszego niż 020 i 8MB Fast nie ma to większego sensu... chyba, że wystarczy ci kopiowanie plików lokalnie via FTP. Tak czy siak, użyj stosu Roadshow.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2014 20:16:44 przez _arti
[#6] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@_arti, post #5

Z Aminetu u ciebie nie dało się skopiować ?

Pozdrawiam
[#7] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@RadoslawF, post #6

Próbowałem odpalać stos i przeglądarke na gołej ACA500. Chodziło ale koślawo.
[#8] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@_arti, post #7

Smigać to na 000 nie będzie ale pobieranie plików z Aminetu działa. ACA ma zdaje się taktowanie 14MHz więc nie powinno być bardzo źle.

Pozdrawiam
[#9] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #4

Daj zdjęcie tej karty to napiszę czy pójdzie z Amigą.
[#10] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@_arti, post #7

Najbardziej bym chciał chyba dostawać się do FTP(stoi na raspberry pi) oraz IRC(do freenode).
Choćby miało to chodzić woolno, to i tak chciałbym spróbować!
Więc będę musiał coś kupować, jeżeli tak, to co? Aktualnie mam:
Randomową 16-bitową kartę pcmcia ethernet, która nie chciała działać, a może to ja nie umiałem jej uruchomić?
Raspberry PI
Parę komputerów z Serial'em i Parraler'em
oczywiście amigę 600
[#11] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #10

Na początek po co chcesz w to mieszać malinkę ?
Skoro masz lub kupisz działającą w Amidze kartę sieciową to podepnij ją bezpośrednio do sieci a nie do pośredników. No chyba że z jakiegoś powodu nie możesz.
Mając komputery z portami szeregowymi/równoległymi podpięte do sieci możesz na nich udostępnić sieć Amidze ale znalezienie dzisiejszego softu do tego może być nie łatwe, chyba że masz na nich linuxa. Karta sieciowa powinna być jednak szybsza i wygodniejsza.
Klienty FTP mają niewielkie wymagania i zadziałają bez problemu nawet na 68000.

Pozdrawiam
[#12] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

Pewnie powinienem zamieścić to w giełdzie, ale chciałbym zadziałać ~prawie~ charytatywnie, zatem podepnę się pod ten temat.

Mam 40-50sztuk (używanych) kart 3Com PCMCIA pod Ami Szkopuł w tym że kartom brakuje kabelka.
Akurat nie mam ich przy sobie bo jestem na wyjeździe, i nie pamiętam modelu, ale na bank będą działać z Ami, bo przygotowywałem się wcześniej do tematu...

Chętnie się nimi podzielę za symboliczne piwo (proszę mi nie wyjeżdżać od AA, itp :P) + wysyłka i 2 kabelki dla mnie. Może ktoś ma jakiś pomysł i zaparcie żeby je uzdatnić do życia z Amigami ??

Gdzieś mam rozpiskę wszystkich pinoutów do tych kart , ale pytam czy ktoś miałby ochotę i czas na dorobienie odpowiednich gniazd pod RJ45 ????? .
[#13] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@RadoslawF, post #11

@#9: Jak wróce ze szkoły to wrzuce.
@#11: Tata się oczywiście by nie zgodził. A malinka robi mi jako minirouter dla minipokoju. Jest podłączona Ethernet->WLAN, ale to sie może zmienić. I tak, mam linuxa (JUST EVERYWHERE!)
@UP: Zastanowię się, kabelek posiadam, jeżeli moja karta nie będzie działać-odezwę się

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 07:13:53 przez redstonecraftpl
[#14] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

wszytsko pojdzie, kwestia jest z jaka predkoscia. a600 z kickiem 3.1 i 2 mb chip spokojnie sie laczy przez wifi, (pingi w lanie jak na ksiezyc, ale nie czarujmy sie nawet ethernetem kablowym ping nie zejdzie ponizej 10 ms), stos to miami, tyle ze z gui gadtoolsowe, nie mui. blackirc do irca i leci. GG to nie wiem czym obecnie na 68k mozna, z przgladarek i tak nie ma po co korzystac bo nic z css nie zadziala, nawet z gigabajtem ramu :)
ogolnie to nawet z furia nie ma to wiekszego sensu, poza tym ze sie da i dla sportu :)
w takich sportowych kategoriach mam a600, z pamiecia pod klapka jako jedynym rozszerzeniem, z dzialajacym serwerem http (w arexxie), serwerm ftp, i telnetd zeby mozna bylo zdalnie sie wbic. a 5 letni smartfon lepiej to i tak robi :)
[#15] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #13

Daj też zdjęcia kabelka do tej karty.
[#16] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@Tomski, post #15

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcia będą za ~20minut, coś mam wolny transfer-8kb/s
Do tego mam kabelek do ethernetu.. Co z tym począć? :)
[#17] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #16

Brać forumowa zamilkła. Czy mam rozumieć, że się nie da, i że muszę dokupić kartę?
EDIT: Ups! Ciągle mi się to zdarza. w linkach zamiast jpg powinno być JPG - z dużych liter.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 20:20:59 przez redstonecraftpl
[#18] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #17

Zdjęcia się nie ładują.
[#19] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #17

Podejrzewam, że to jest karta na układzie SMC91Cxx, jeśli tak to nie będzie działać z żadnym sterownikiem dla AmigaOS.
[#20] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@strim_, post #19

Jak mogę to sprawdzić? I jeżeli jest to prawda, to zostaje mi chyba tylko dokupienie nowej karty lub rs232.
Czy ktoś może posiada/da linka do oprogramowania net do rs232(aby to podłączyć do ami)? Jak pisałem wyżej, mam linuxa(debian 7.7, jak się przekonali niektórzy z IRC), i używam go zawsze(no dobrze, PRAWIE zawsze.)
[#21] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #20

I jeżeli jest to prawda, to zostaje mi chyba tylko dokupienie nowej karty lub rs232.

Lepiej poszukaj sobie na allegro karty 3C589 (sterownik 3c589.device) ew. innej, zgodnej z NE2000 (sterownik cnet.device).

Rozwiązania z RS232 nie polecam, będzie działać jak krew z nosa.

Czy ktoś może posiada/da linka do oprogramowania net do rs232(aby to podłączyć do ami)?

Oczywiście można to zrobić. Patrz np. tutaj.

Jak pisałem wyżej, mam linuxa

Wetknij kartę do laptopa z Linuxem i sprawdź jak moduł został załadowany.
[#22] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #20

Wydaje mi się podobnie jak Strimowi, że ta karta nie będzie działać z Amigą. Jedyny sposób na to żeby to sprawdzić to ściągnięcie tych sterowników i instalacja stostu TCP/IP.

W archiwum masz listę kompatybilnych kart 3com.

Tutaj masz tutorial jak zainstalować stos TCP/IP.
W Twoim przypadku tak jak pisał wcześniej Valvit trzeba zainstalować zwykłe Miami z pakietem GadTools.
Wszystkie potrzebne rzeczy znajdziesz na Aminecie, lub w linku podanym przeze mnie.

Tutaj tutorial do instalacji MiamiDX.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 21:00:52 przez Sir_Lucas
[#23] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@redstonecraftpl, post #16

Pierwszy raz widzę taką kartę. Moim zdaniem nie ruszy ta karta. Kabelek to inna sprawa. Jego jest ciężko dostać a jak już to kosztuje z wysyłką i 50zł albo lepiej. Samą kartę sieciową to można mieć za friko. Kabelki to już inna bajka. Już od dłuższego czasu nie mogę takich znaleźć w dobrej cenie. Jak masz kupować kartę to tylko z kabelkiem. Bez kabelka jest nic nie warta. Jak chcesz wiedzieć jakie karty działają z jakimi sterownikami to przeczytaj dokumentacje załączoną do tych sterowników. Wszystkie działające karty są tam wymienione. Czasami uda się taką upolować na portalu aukcyjnym.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 23:13:27 przez Tomski
[#24] Re: Amiga 600 i Internet, jaką kartę wybrać.

@Tomski, post #23

Witam ponownie. Mam pewien pomysl, związany z TYM tematem. Myślę, czy za pomocą starej nokii (6530i? chyba. Ma ona oczywiście dostęp GPRS) by się to udało? Tylko myślę, jak to skonfigurować itp. Any ideas??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem