kategoria: A500
[#1] Amiga 500 - Jaka stacja FDD?
Przywiozłem dzisiaj do mojego i Westerna sklepiku na witrynę Amigę 500 wyjętą z zasobów kolekcjonerskich.

Kilka lat temu chodziła elegancko. Niestety po podłączeniu w sklepie okazało się, że padła stacja FDD. Robiłem na test przekładkę z A600 i ruszyło, ale nie będę demontował jednej Amisi dla drugiej. Tym bardziej, że stacja od A500 ma inny układ przycisku do obudowy.

Rozebrałem stację od A500, przeczyściłem głowice, sprawdziłem styki wszystkie, ale coś musiało paść na dobre. Patrzyłem na Allegro i znalazłem kogoś (pewnie z PPA) z Oświęcimia kto sprzedaje na kilku aukcjach takie stacje. Teraz pytanie, którą wybrać, która najlepsza. Mam A500 z płyta od A500+. Tak wygląda stacja, a tak i tak płyta tej Amigi 500.

Którą stację wybrać z tych na Allegro. A może ktoś ma w okolicach Warszawy czy Pruszkowa jakąś na zbyciu w rozsądnej cenie?

pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Duracel, post #1

Moge polecić tego allegrowicza, co do stacji mam w swojej A500 MITSUMI i sprawdza sie b.dobrze,
[#3] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Duracel, post #1

Też z czystym sumieniem polecam - mam od tego allegrowicza przerabianą stację od pc oraz przewód video-scart. Wszystko tiptop.
Montaż stacji był bezproblemowy, chociaż trzeba było dobrze ustawić napęd, żeby dyskietka wyskakiwała przez szczelinę.
[#4] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Duracel, post #1

Ja od tego allegrowicza kupiłem stację do A500 Mitsumi, działa idealnie :)
[#5] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@trOLLO, post #4

Hej
Żeby nie zakładać nowego tematu - mam pytanie:

Jaka stacja z pc jest w miarę dobra jakościowo - niezawodna oraz nadaje się do przeróbki.

Pozdrawiam
[#6] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Harry Węsierski, post #5

Tutaj lub tutaj _ //
[#7] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Harry Węsierski, post #5

znakomitą większość da się przerobić i działają dobrze, choć ja nieustająco i do znudzenia polecam Sony MPF920
[#8] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Kilos, post #7

Dzięki wam za informację.

Mam już przerobione sony ale myślałem że są modele znacznie odbiegające jakością i niezawodnością.

Pozdrawiam
[#9] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Harry Węsierski, post #8

A mnie ciekawi czemu na aukcji napisano iż stacja nie czyta dyskietek sformatowanych pod PC? Czy chodzi tylko o 1.44MB (co jest oczywiste) ale czy 720KB podmapowane jako PC0 też są przez stację ignorowane?
[#10] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Romlen, post #9

Ja za to się zastanawiam czy tę oryginalną stację da się jeszcze reanimować.

Po dokładnym obejrzeniu płytki widzę, że kwadratowy układ, bodaj "chicony" ma zaśniedziałe nóżki w miejscu lutowania ze ścieżkami. Wyczyściłem je spityrusem i chciałem przelecieć lutownicą, ale nie mam odpowiednio cienkiego grota. Wszystkie taśmy też są ok. ewentualnie jeszcze głowice mogły paść.

Efekt jest taki, że stacja kręci przez chwilę, stuka z raz może dwa, a na ekranie łapka znika na ułamek sekundy i pojawia się znowu.

Szkoda mi tej stacji trochę. Jeszcze 2 lata temu wszystko chodziło i spierdzieliło się od samego leżenia.
[#11] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Duracel, post #10

odpal X-Copy ze zdrowej fdd, podmień na tą niezdrową, puść checkdisk i powiedz co tam Ci pokazuje na upper i lower
[#12] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Kilos, post #11

Dzisiaj pewnie jej nie rozbiorę, bo mam trochę zajęć w sklepie, ale jutro postaram się przeprowadzić operację z X-Copy.

Jeszcze jedna sprawa. Bo przyniosłem zewnętrzne stacje, podłączyłem je i nie dają znaku życia. Przyznam, że A500 to jedna z Amig z która mam najmniejsze doświadczenie. Czy Pięćsetka nie ma ustawień tak jak A600 po naciśnięciu dwóch przycisków myszy?

Co zrobić żeby A500 traktowała zewnętrzną stację jako zerową?
No chyba, że port jest też walnięty...
[#13] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Duracel, post #12

"Jeszcze jedna sprawa. Bo przyniosłem zewnętrzne stacje, podłączyłem je i nie dają znaku życia. Przyznam, że A500 to jedna z Amig z która mam najmniejsze doświadczenie. Czy Pięćsetka nie ma ustawień tak jak A600 po naciśnięciu dwóch przycisków myszy?"

Oryginalnie Amiga 500 z kik1.2, 1.3 nie ma, Od kika 2.0 dopiero jest taki boot. Możesz wstawić do A500 kik z A600, ja tak zrobilem i mam wybór z której stacji bootuje.

"Co zrobić żeby A500 traktowała zewnętrzną stację jako zerową?"

To co wyżej :) lub wstawić bootselector. Ale trzeba go wykonać samemu bo raczej żadkość do kupienia. O tak to wygląda mniej więcej http://www.bboah.com/download_photos/Hardware.jpg

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2015 10:50:48 przez zeter

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2015 10:52:27 przez zeter
[#14] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Duracel, post #10

a na ekranie łapka znika na ułamek sekundy i pojawia się znowu

Czujnik od obecności dyskietki szwankuje, dla tego łapka pojawia się i znika. Możesz włożyć dyskietkę i docisnąć czujnik cienkim śrubokrętem i zobaczyć czy wtedy stacja zaskoczy.
[#15] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@amizet, post #14

Ok. Będzie chwilka to zajmę się.
Jak na razie łapka wita przez witrynę.

Przyjęliśmy zasadę, że każdy egzemplarz retro-sprzętu stoi co najmniej tydzień. Dużo ludzi zagląda zachęconych samym widokiem C-64, Amigi, czy Atari.
[#16] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@Duracel, post #10

Duracel, co to za model?
[#17] Re: Amiga 500 - Jaka stacja FDD?

@jaa2, post #16

Jaki Model stacji?
hmm na silniczku ma Sankyo a na układzie z płytki chyba Chinon.

W pierwszym wpisie na górze masz jej zdjęcie z góry.
Na razie złożyłem Amigę i stoi sobie na wystawie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem