kategoria: A1200
[#1] Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?
Jako że zaczynam dopiero swoja zabawę z A1200 po latach, zastanawia mnie czy jest sens bawić się w podpinanie babci do internetu? W grę wchodzi tylko PCMCIA wifi
[#2] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@Szynsz, post #1

Pobierz dyskietkę Network Boot Disk i sam się przekonaj :D
Dla IRC/FTP/SSH warto. WWW na gołej raczej nie pooglądasz chyba, że jakąś przeglądarką tekstową.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 22:36:43 przez pong777
[#3] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@pong777, post #2

Bardziej, zależy mi na przeglądaniu stron internetowych, wiec chyba temat sam się wyczerpał
[#4] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@Szynsz, post #1

Pomyśl sobie jakby internet działał na 386 25MHz z 2MB pamięci i tak będzie mniej więcej działać na A1200 14MHz i 2MB CHIP
[#5] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@Szynsz, post #1

Mam 16 MB ramu. Po odpaleniu systemu zostaje jakieś 9 MB. Po uruchomieniu stosu tcp i przeglądarki zostaje około 5-6 mb. Po wczytaniu np. ppa.pl zostają ze 2 MB. Przy uruchomieniu kolejnej strony muszę resetować komputer. Teraz wyobraź sobie jak by to wyglądało na gołej A1200.
[#6] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@Szynsz, post #1

Jeśli potrzebujesz FTP do przenoszenia danych, lubisz IRC-a i chcesz SSH to warto i to nawet bardzo. Możesz też próbować Telnet.
W grę w tym przypadku wchodzą tylko dwa stosy TCP/IP - AmiTCP i RoadShow z naciskiem na ten ostatni.

Jeśli chodzi o karty WIFI to WPA/TKIP bez flaszowania lub WPA2/AES, ale potrzeba będzie dokonać upgrejdu firmware'u. Obadaj sterowniki Prism2v2 na Aminecie.
Żeby uruchomić przeglądarkę potrzeba trochę Fast Ram-u.
[#7] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@Sir_Lucas, post #6

Czy przez Telnet ktoś próbował grać w gry typu MUD na Amidze?
[#8] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@pong777, post #2

Jak i co trzeba przenieść na dysk Amigi z Network Boot Disk dla poprawnego działania internetu?

Czy mając Amiga Forever 2014 da się przenieść pliki odpowiedzialne za internet do realnej amigi?
[#9] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@chicago, post #8

To zależy w jaki sposób Amiga ma dostęp do internetu.

To zależy od osprzetu jaki posiadasz w Amidze i pc
[#10] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@pong777, post #2

WWW na gołej raczej nie pooglądasz chyba, że jakąś przeglądarką tekstową.

Na 2MB RAMu nawet tekstową nie pośmigasz.
Mam 16 MB ramu. Po odpaleniu systemu zostaje jakieś 9 MB. Po uruchomieniu stosu tcp i przeglądarki zostaje około 5-6 mb. Po wczytaniu np. ppa.pl zostają ze 2 MB. Przy uruchomieniu kolejnej strony muszę resetować komputer. Teraz wyobraź sobie jak by to wyglądało na gołej A1200

Mam 11 MB RAMu, po uruchomieniu systemu mam jakieś 9MB. Po uruchomieniu MiamiDX mam około 6-7MB. Jak wejdę na ppa.pl to zostanie mi jakieś 3-4 MB, do tego mogę jeszcze uruchomić kilka innych stron.
Jeśli potrzebujesz FTP do przenoszenia danych, lubisz IRC-a i chcesz SSH to warto i to nawet bardzo.

O SSH zapomnij.
[#11] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@Norbert, post #9

Amiga ma dostęp przez kartę wifi orinoco gold. Amiga 1200 z Apollo 1230 LC, w sumie 10 MB pamięci (Rom 3.0 nie blokuje pcmcia).
[#12] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@chicago, post #11

Najpierw odpal Netbootdisk i za jego pomocą skonfiguruj neta po wifi.
Jesli wszystko zadziała poprawnie napiszę co należy przegrać na dysk.
[#13] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@chicago, post #11

Jeśli masz Orinoco Gold to pamiętaj, żeby ustawić router w tryb WPA/TKIP - B/G. Nie ustawiaj trybu mixed.
[#14] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@chicago, post #7

MUDy działają na wszystkich terminalach :)
[#15] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@Sir_Lucas, post #13

Net śmiga na A1200 ale demo Roadshow działa bardzo krótko, komunikat i po internecie. Amigę trzeba uruchamiać od nowa. I stąd moje pytania.
[#16] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@chicago, post #15

Oprócz RoadShow, który moim zdaniem jest najlepszym stosem TCP/IP na Amigę masz jeszcze inne stosy. AmiTCP, Miami, MiamiDX.

AmiTCP - tutorial
Jeszcze jeden AmiTCP - tutorial

Tutorial do Miami
Ciąg dalszy Miami
[#17] Re: Internet na gołej A1200 czy warto sie w to bawić?

@Sir_Lucas, post #16

Networkbootdisk zalatwia konfiguracje Amitcp dla polaczenie wifi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem