kategoria: A1200
[#1] CF/HDD przygotowanie na WinUAE
Witam.

Cos robię nie tak i nie wiem co

Uruchamiam WinUAE, dodaję kartę CD w czytniku na USB jako dysk, wkładam install.adf do flopa DF0 i uruchamiam emulator. Workbench startuje, wchodzę w "Install3.1" następnie w "HDTools" i w HDToolBox zmienieam linijkę SCSI_DEVICE_NAME=uaehf.device".

Uruchamiam HDToolBox. mam do wyboru tylko jedną opcje "change Drive Type", następnie klikam "define new...". w nowym okienku klikam "Read Configuration", później 2x OK i powracam do menu glownego HDToolBox, gdzie już mam wszystkie opcje aktywne.
Klikam na "Partition Drive" no i tutaj cos mi chyba nie działa

W czytniku mam wlozona karte 256MB w HDToolBox jak wejde do "Partition Drive" to pokazuje mi pojemność 256MB podzielone na polowe (Taka sugestia) ale jak klikam "OK" to chyba nic się nie dzieje, po wyjściu z HDToolBox, nie mam na pulpicie dh0, ani dh1 wiec nie mogę nic sformatować i w takim wypadku nie mogę przejść do instalacji WB

Dodatkowo powiem po co instaluje WB na 256CF, robię to po to, aby na CF przegrać pliki adf WB i później przegrać je na dyskietki, a następnie zainstalować WB na dysku SSD na mSATA (nie mam jak dysku podpiąć bezpośrednio do PC) stad tez musze instalacji WB i przygotowanie SSD wykonać na "żywej Amidze". Czy może mi ktoś wyjaśnić jak mam zmusić Amigę aby widziała cały dysk 64GB ? i jak powinienem przygotować sobie WB aby wszystko było OK ?

Napisze od razu, ze moja Amiga 1200 wyposażona jest w Blizarda 1260 +128MB RAM
[#2] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #1

Bo on chyba tylko sugeruje a Ty musisz je utworzyć. Może to Ci pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=Zd42RsKHm5Y
[#3] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@zeter, post #2

Dokładnie, to jest tylko sugestia - musisz to zapisać i zresetować emulator.
[#4] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #1

Bardzo dobry poradnik.
[#5] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@RomanWorkshop, post #4

Podejrzewam, ze problem leży po stronie USB (czytnik kingston FCR-HS3)

Gdy w HDToolBox klikne "Save Changes to Drive" to wyskakuje mi okno windowsowe informujące:

"Block zero write attempt but drive has one or more mounted PC partitions or WinUAE does not have Administrator privileges. Erase the drive or unmount all PC partition first"

Uruchamiam WinUAE 3.0.0 z prawami Administratora

Problem w tym, ze nie mogę usunąć partycji FAT16 z karty :(
Mam laptopa i tylko mogę kartę CF podłączyć poprzez czytnik USB - ktoś sobie z tym poradził ?
[#6] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #5

miałem to samo na karcie kingstona 8gb w czytniku jakims noname.
na win8.1 mialem ciagle ten blad wiec zainstalowalem na drugim lapku z win7 wersje winuae chyba 2.8 i dopiero poszlo
potem u mnie sytuacja sie troche skomplikowala bo wywalalo mi partycje ale zainstalowanie na sfs rozwiazalo problemy
[#7] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #5

Mialem podobny problem. Ale usunalem wszystkie partycje z karty EasUS Partition Masterem i po problemie. Mozna uzyc tez innych programow do zarzadzania partycjami ale ja akurat mam ten. Po usunieciu wszystkich partycji nie formatuj karty tylko prosto do winuae i powinno ruszyc. Oczywiscie winuae jako administrator.
[#8] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@nostrum666, post #7

OKI , w usunięciu partycji FAT z karty CF pomógł, EaseUS Partition Master.

Tak więc udało mi się w końcu zrobić 2 partycje i je sformatowałem następnie nadałem nazwy "system" i "Tools"

Restartuje emulator i startuje z dyskietki install, gdy się uruchomi WB widze moje 2 partycje i klikam na 2.0install i w okienku, które się pojawiło klikam na "InstallHD".
Wyskakuje okienko "Install Hard Disk"

no i tutaj znów problem

w oknie mam napisane:

"Hard Disk software Instalation for use with A600HD.

WARINIG: The hard disk cannot be found.
Make sure the drive is properly prepped and formated."

no i znow stoje, nie wiem już o co teraz chodzi
[#9] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #8

A jakie masz rozmiary partycji? Spróbuj usunac wszystko jeszcze raz i na nowo je podzielic. Na system wystarczy jakies 200 MB w zupelnosci. Pozostale partycje nie moga by wieksze niz 2 GB. Nie rob szybkiego formatu parttcji systemowej. Spotkalem sie tez gdzies z opinia zeby nie nadawac nazwy System parttcji z WB, nie wiem ile w tym prawdy, ale moze sprobuj nazwac ja Workbench albo cos innego.
Pamietam ze jak robilem system na jakiejs karcie to tez dopiero za 2 razem WB widzial partycje.
[#10] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@nostrum666, post #9

Partycje mam małe, cala karta ma 256MB wiec WB sam mi zaproponował podział mniej więcej w połowie, wiec nic nie zmieniałem, jak chciał tak ma
[#11] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #10

Prawda, przeciez jest napisane w 1 poscie. Probowales jeszcze raz usunac partycje i na nowo je utworzyc i formatowac? Jakie dajesz ustawienia partycji w HDtoolbox?
Nie wiem dokladnie jak jest z WB2.0. w 3.0 jest katalog install a w nim wybiera sie tylko wersje jezykowa i sie instaluje.
[#12] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@nostrum666, post #11

Formatuje ponownie, zmieniłem wielkość partycji, bootujaca ma około 100MB i druga partycja około 150MB, po wyjściu z HDToolBox i restarcie, dwie partycje są widoczne jako DH0:ndos, właśnie formatuje partycje, trochę to robi długo.... ale robi

Wcześniej robiłem tak samo, dyski po sformatowaniu mają nazwę "Empty".
[#13] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #8

"Hard Disk software Instalation for use with A600HD.

Spróbuj zainstalować ten "Workbench 37.67 (release 2.04)" lub ten

//Na WinUAE da się uruchomić Classicwb bez instalowania, tylko nie pamiętam teraz jak to zrobić. Tak czy tak chodzi oto abyś miał TSGUI i FF0: i wtedy sobie nagrywasz obrazy adf Wb na wirtualne dyskietki i instalujesz WB. Na Real Amidze.

Ale to taka ciekawostka. Lepiej sobie normalnie instaluj zacznij od pierwszych wydań WB 2.x

Ogólnie instalacja Wb jest bardzo prosta, najtrudniejsze jest chyba utworzenie partycji. Tak czy tak to teraz powinno być z górki. I rób quick Format, co by nie tracić czasu.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2015 16:11:01 przez amizet
[#14] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #1

Dla jakiej Amigi to ma być system? 500 czy 1200.

Bo z tego wynika że instalujesz WB dla A600 na A1200. Co może się nie powieść. Jaką Amigę emulujesz nie zapomnij o bibliotekach dla 060. Przecież w ogóle to WinUAE z tym Blizzardem i Wb 2.x się nie uruchomi.

Jaką Amige emulujesz?
[#15] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@amizet, post #13

Spróbuj zainstalować ten "Workbench 37.67 (release 2.04)" lub ten

WB 37.67 - tak samo się zachowuje z jedną różnicą ze tekst jest taki:

"Hard Disk software Instalation for use with A3000 or A2091.

chcę zrobić CF dla Amigi 600 (napisałem niżej, ze chce zainstalować SSD na 1200 - ale to inny jeszcze temat) - teraz walczę z A600 a walczę dlatego, ze Amiga nie chce mi widzieć stacji dysków :( raz widzi a raz nie .... i nie jest to kwestia samego flopa tylko problem tkwi gdzieś indziej.
[#16] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #15

Spróbuj zrobić obraz tej karty, użyć obrazu w Winuae, a potem przywrócić obraz na kartę jakimkolwiek programem to robienia obrazów dysku. Plik .hdf to zwykła kopia binarna dysku, która znamy częściej pod rozszerzeniem .bin.

Ewentualnie taki obraz możesz komuś podesłać do sprawdzenia.
[#17] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@sanjyuubi, post #16

Wiec tak... z zainstalowaniem WB 2.0x się poddałem cos jest nie tak.... spróbuje zainstalować w WinUAE na A1200 WB 3.1 .... a tym czasem ....

Podłączyłem do A600 Adapter z Amigi 1200 w której mam 2x4GB CF z kwiatkiem .... i Amiga 600 pięknie wystartowała i załadowała WB 3.1, moje zdziwienie polega na tym, ze Amiga w ogóle nie widzi DF0: więc dlatego nic mi nie ładuje z dyskietek, jakieś sugestie co sprawdzić ?

Jakim programem mogę sprawdzić klawiaturę i porty joysticków ? bo właśnie w A600 wlutowałem nowe porty gdyż poprzednie były wyrwane (myszka działa)

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2015 19:40:28 przez Oxyron
[#18] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #15

Co do stacji dyskietek, to może być wina czujnika obecności dyskietki. Tzn. czy np: znika i pojawia się dyskietka, czy stacja raz jest a raz nie ma w Boot Menu?

Co do Wb, to może spróbuj z ClassicWB, a nóż sie uda.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2015 19:41:02 przez amizet
[#19] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #17

A klika Ci ta stacja?
[#20] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@sanjyuubi, post #19

raz kliknie przy uruchomieniu Amigi, potem cisza :(
[#21] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #17

Abt zainstalować WB2.xx musisz założyć partycję, której nazwę w HDToolBox ustawiasz na WB_2.x. Sformatować możesz z dowolną nazwą, tylko nazwa urządzenia musi być WB_2.x

Jeśli chcesz go zainstalować na kicku 3.1, to zapomnij. Da się chyba tylko Workbench 2.1, ale tego też nie jestem pewien.

Porty można sprawdzić programem Advanced Amiga Analyzer na przykład. Ale klawiatury chyba tym nie sprawdzisz. Najlepiej odpalić Amigę bez startup-sequence i w oknie CLI sprawdzić działanie klawiszy, przynajmniej te standardowe sprawdzisz no i kilka funkcyjnych.
[#22] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@SuperBuster11, post #21

Jak, to? To partycja ma mieć nazwę urządzenia WB_2.x: a nie DH0
[#23] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@sanjyuubi, post #22

On Cię wkręca.
Nazwa może być dowolna
[#24] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@SuperBuster11, post #21

Przecież Wb 1.3 działa na kickstarcie 3.1 a owocuje to tym że menu na belce jest z 3.1 a Wb w rzeczywistości jest 1.3. I całkiem to fajnie wygląda gdy odpalimy Wb 1.3 na kick 3.1.

Przecież Kickstart jest kompatybilny wstecznie, mniej więcej czy nie jest?
[#25] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@amizet, post #24

Probowalem kiedys zainstalowac WB2.04 z kickiem 3.1 i wynikiem bylo pojawienie sie okna z komunikatem, ze system wymaga nowszej wersji kickstartu, niż ta ktorą mam zainstalowaną.
System nie uruchamial się.

@Norbert
Jesli uzywasz instalatora z dyskietki install 2.0x to szuka on partycji o nazwie WB_2.x. Inaczej nie zainstalujesz 2.0x. Chyba ze recznie przekopiujesz zawartosc wszystkich dyskietek na dysk twardy.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2015 20:55:45 przez SuperBuster11
[#26] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@sanjyuubi, post #22

WB_2.x bez :
[#27] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@SuperBuster11, post #26

Zrobiłem test.... WinUAE emulacja A1200, ROM 3.1 WB3.1 i wszystko się zrobiło i po przełożeniu CF do A600 Amiga ładnie wystartowała :D

Sprawdzę jeszcze dla potomnych... czy faktycznie partycja musi mieć nazwę WB_2.x i zaraz dam znać :D

Więc wracam do WinUAE Amiga 600, ROM 2.05 i WB.2.04 :)

Please Wait .....
[#28] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@SuperBuster11, post #25

No dobra wieże, mogła się tak stać tylko czemu dlaczego... Właśnie Amigowanie dlatego jest czymś niesamowitym że, problemy użytkowników są naprawdę zaskakujące. I to jest bardzo dobry temat na książkę, czyli. Codzienne zmagania Amigowca, która by opowiadała o tym że tam ktoś, sobie nie odbezpieczył dyskietki i trzy dni szukał odpowiedzi na zapytanie co to oznacza "write protection". Bo to czasami tak wygląda. Czyli nic nowego, można to odwzorować w codziennych sytuacjach z życia. Tak że wierze że tak się mogło stać.

Nazwe partycji, ale device powinno być DH0:

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2015 21:15:10 przez amizet
[#29] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #27

Więc koledzy.... aby Nasze potomstwo wiedziało.

Amiga 600, ROM 2.05 (37.300) , WB 2.05 (37.71)
Po sformatowaniu partycji trzeba nadać jej nazwę "WB_2.x" i instalka startuje, ogólnie dziwnie się instaluje ten WB ale faktycznie tylko tak udało mi się zainstalować WB na CF.

Karta CF włożona do A600 i też ładnie startuje :D Wychodzi na to , ze problem WorkBench rozwiązany :D

teraz kwestia, dlaczego nie widzi mi flopa ? proszę o sugestie co mam sprawdzić ? :D
[#30] Re: CF/HDD przygotowanie na WinUAE

@Oxyron, post #29

A nazwa device tez WB_2.x czy dałeś dh0?

Co do stacji, to może któryś z czujników odpowiedzialnych za wykrycie wlozonej dyskietki lub okienka read/write wymaga wyczyszczenia? Nacisnij je kilka razy i zobacz czy stacja reaguje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem