kategoria: A500
[#1] Dziwnie działająca myszka II
Ja troszkę podobny problem z myszka jak inny kolega w innym wątku, ale nie chciałem robić zamieszania i postanowiłem utworzyć nowy temat.

Problem mam taki... mam jedną myszkę do Amigi w 100% sprawną, ale jak podłączę ja do jednej z moich 3 Amig 500 to myszka sama idzie do góry. Jak wcisnę klawisz, albo ruszę myszkę w dol to idzie w dol... ale w bezczynności sama idzie do góry... gdzie szukać problemu, co wymienić lub co sprawdzić na płycie Amigi ?
[#2] Re: Dziwnie działająca myszka II

@Oxyron, post #1

OKI , port myszki naprawiony, aby było dla potomnych napiszę co się stało i jak to działa w Amigach 500.

Wszystkie sygnały kierunkowe (lewo/prawo/góra i dół) obu portów Joystikow na płycie trafiają poprzez podłączone kondensatory zabezpieczające (6800pF) do układu 74LS157N.

Po co ten układ?

Za kierunki joystików odpowiada układ DENISE, który za pomocą 4 linii wejściowych odczytuje kierunki 2 portów. Z prostej matematyki cos tutaj się nie zgadza, ponieważ każdy port joysticków ma 4 kierunki więc aby odczytywać ich stan potrzeba 8 sygnałów wejściowych a układ DENISE posiada tylko 4 linie wyjściowe. Problem ten właśnie rozwiązuje układ 74LS157N, który za pomocą 2 sygnałów sterujących na przemian przekazuje dane kierunkowe do DENISE.

Wygląda to tak:

Gdy mamy na sygnale sterującym (Select !A/B) stan 0 i sygnał strobe !G również stan 0
(układ ma takie właśnie dwie nóżki sterujące)

To do układu DENISE dochodzą sygnały:
joy1 - góra
joy1 - dół
joy2 - góra
joy2 - dół

Gdy zmienimy stan sygnału sterującego (Select!A/B) na stan 1 i sygnałem strobe !G również ustawimy stan 0 to do układu DENISE dochodzą sygnały:

joy1-lewo
joy1-prawo
joy2-lewo
joy2-prawo

I tak to działa od strony elektronicznej, proste rozwiązanie i najważniejsze, ze działa, dodatkowo sygnały z portów nie dochodzą bezpośrednio do DENISE tak więc układ jest dodatkowo zabezpieczony przed uszkodzeniem.

Jeżeli myszka Wam się porusza "sama" w jakimkolwiek kierunku to najprawdopodobniej jest padnięty 74LS157N i jego wymiana usuwa ten problem.

Tak więc temat uszkodzonego portu Joy'a uważam za zamknięty szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem