kategoria: A1200
[#1] Blizzard 1230 - czarny ekran
Witam. Był dziś u mnie kolega z Amigą 1200 i kartą Blizzard 1230 - karta jak na zdjęciach.
Amiga nie była włączana od x lat. Po włączeniu z kartą wyświetla czarny ekran. Bez karty - włącza się ekran kickstartu, a po podłączeniu dysku Workbench.
Co może być nie tak? Wiem, że może być wszystko, ale od czego zacząć proponujecie?

Złącze płyty głównej przetarłem spirytusem - nie pomogło.

Zdjęcia w lepszej jakości mam w galerii: link

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2015 19:42:41 przez robertos231
[#2] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@robertos231, post #1

Czy wkładałeś do karty pamięć?
[#3] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@Hexmage960, post #2

Tak probowalismy z pamiecia i bez.
Czy bez pamieci nie bedzie dzialac?
[#4] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@robertos231, post #3

Jak nie ma zworki po stronie procesora, to opcja MAPROM jest włączona i karta próbuje załadować ROM do pamięci na karcie. Ale jeśli próbowaliście również z pamięcią to nie wiem.
[#5] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@Hexmage960, post #4

Zworki nie ma - czyli mapuje rom.
Powiem mu aby dal zworke i inna pamiec tez sprawdzil.
[#6] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@Hexmage960, post #4

Dołączyc do innej amigi, mienic zasilacz, oczwiscie karta z simm
[#7] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@robertos231, post #5

zerknij tu: link
[#8] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@robertos231, post #5

Podlacz pod inny mocniejszy zasialcz. Bo jak komputer z karta dzialal wczesniej, to moze wyschly kondensatory w zasilaczu i na plycie i brakuje pradu.
[#9] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@biax, post #7

Z tej podanej tabelki wynika, ze zasilacz.
Ale jest to Amiga w obudowie Tower i ma w sumie mocniejszy zasilacz.
Ale wezme zasilacz od 500-tez sprobuje jak danie zworki i zmiana pamieci nie pomoze.
[#10] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@robertos231, post #9

Pierwszy w tabelce jest zaznaczony CPU. Przy czarnym ekranie.

Zawsze jak czytałem o "black screen" to może go powodować jeszcze uszkodzony kwarc.
[#11] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@robertos231, post #9

Ja bym wsadził kartę jeszcze do innej Amigi. Mi kiedyś dawno temu w 2002 roku padła tak płyta główna od Amigi 1200. Sama płyta główna działała, po włożeniu Apollo które miałem już nie - czarny był właśnie ekran. Myślałem że to Apollo poleciało. Później jednak po sprzedaniu całości dowiedziałem się jednak że to płyta główna poleciała. A całość była włożona do obudowy Elboxu razem z ich zasilaczem.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2015 20:25:37 przez gilban
[#12] Re: Blizzard 1230 - czarny ekran

@robertos231, post #1

U mnie pomogło wyjęcie oscylatora i ponowne włożenie. Tylko załóż tak jak wyciągnąłeś.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem