[#1] WIFI WPA2 TKIP
Hej, ostatnio padł mi stary router Wi-Fi, więć wziąłem nowy, bezpośrednio od UPC. Ustawiłem zabezpieczenia Wi-Fi tak:
WPA-Personal
Uwierzytelnianie WPA/WPA2
Szyfrowanie TKIP/AES

Niestety prism2.device 2.6 nie łączy się z routerem, mimo, że wpa2 z tkip powinno działać.

Wirelessmanager poprawnie wykrywa mac adres routera, częstotliwość, jednak cały czas mam authentication time out.

Jakiś pomysł jak zaradzić ?
[#2] Re: WIFI WPA2 TKIP

@twardy, post #1

A możesz dać Open Network (lub podobne)? Nie wiem, czy to jest dobre zabezpieczenie, ale zrób dostęp do routera tylko dla urządzeń z określonym adresem MAC. Podaj np. MAC swojej karty. Inne urządzenia Wi-fi nie będą miały dostępu do routera, chyba, że ich adresy MAC też dopiszesz.
[#3] Re: WIFI WPA2 TKIP

@twardy, post #1

Musisz przełączyć ustawienia na b/g na g/n nie zadziała.
[#4] Re: WIFI WPA2 TKIP

@sand, post #3

No właśnie sęk w tym, że mogę włączyć tylko samo 802.11n, lub mieszankę b/g/n.

A co do szyfrowania , to zgodnei z dokumentacją powinno działać ...
[#5] Re: WIFI WPA2 TKIP

@twardy, post #1

Spróbuj też szyfrowanie ustawić tylko na TKIP.
[#6] Re: WIFI WPA2 TKIP

@Sir_Lucas, post #5

Nie mam samego TKIP , mam albo AES, albo TKIP/AES...

Acha i jak ustawię 802.11 b/g/n to z tego co widzę na win7, domyslnie działa jako 802.11g

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2015 18:46:03 przez twardy

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2015 18:48:38 przez twardy
[#7] Re: WIFI WPA2 TKIP

@twardy, post #6

O ile pamiętam to masz Orinoco Gold. Ona wspiera TKIP. Jeśli ustawisz AES/TKIP to niestety nie będzie działać. Możesz ustawić WPA/WPA2, ale szyfrowanie musi być tylko TKIP.

Jeśli chodzi o routery to dziwna sprawa, bo w Polsce używałem wypaśnego Huawei-a i działało mi tylko pod b/g. Tutaj w Anglii używam jakiegoś badziewiastego D-Linka i działa mi b/g/n.
[#8] Re: WIFI WPA2 TKIP

@twardy, post #6

Jeśli to, jak pisze Sir Lucas, Orinoco Gold, to nawet na XP nie działało mi WPA2 AES.
[#9] Re: WIFI WPA2 TKIP

@SuperBuster11, post #8

Orinoco i inne karty oparte na chipie Hermes działają tylko w trybie WPA/TKIP na każdym systemie AmigaOS, XP, OSX cz też Linux, etc. Plusem jest szyfrowanie wykonywane sprzętowo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem