[#1] Amiga i HXC
Stwierdziłem że do odpalenia raz na jakiś czas gierek i dem w zupelności wystarczy mi HXC. Mam A500 1mb, A600 2mb i A1200 lubie wszystkie ale musze tylką jedną zostawić.
Która lepsza z HXC jeżeli chodzi o kompatybilność z softem, gry i dema?
Z tego co czytam to po wgraniu kicka 1.3 powinno ruszyć prawie wszystko na A1200 i 600?
[#2] Re: Amiga i HXC

@zorkadar, post #1

Najlepszym rozwiązaniem jest A1200. Ma lepsze układy graficzne (AGA), więcej pamięci i lepszy procesor. Pozatym programy/gry z A500/600 powinny działać na A1200, programów/gier na A1200 (wymagających np AGA) nie uruchomisz na A500/600.

Swoją drogą patrząc na konfig z twojego opisu... nie lepiej zainstalować sobie na HD pakiet WHDLoad+iGame?

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2015 12:49:15 przez Solo Kazuki
[#3] Re: Amiga i HXC

@Solo Kazuki, post #2

Whdload mam zainstalowany jednak jak pisałem do niedzielnego grania wystarczy mi HXC którego również posiadam. Turbina i inne gadżety idą pod młotek a kasa zostanie przeznaczona na inny cel.
[#4] Re: Amiga i HXC

@zorkadar, post #1

Od paru dni jestem w posiadaniu HxC rev.C :

Ta wersja nadaję się do umieszczenia w obudowie:

Idealnym zamiennikiem stacji dyskietek jest rev F :

Sprzęt jest ok, można wrzucić na kartę SD mnóstwo obrazów dyskietek.
Nie trzeba się bawić w nagrywanie dyskietek itp, itd.
Odpalałem trochę demek i w większości przypadków było ok (A600).
Np State of the Art nie stwarza problemów.

Co do gier, jeśli są jedno, dwu dyskietkowe to ok. Przy uruchamianiu Bloodnet (6 dyskietek OCS, 8 AGA) odechciało mi się oldschoolu nawet z udawanych dyskietek.

Co mogę Tobie doradzić od siebie.
Zdecydowanie A1200. Po dołożeniu samego rozszerzenia pamięci zdecydowana większość gier uruchomi się z WHDLoad. HxC jest extra uzupełnieniem takiej konfiguracji. Wygoda przenoszenia dyskietek a raczej ich obrazów między PC a Amigą jest niedościgniona. Można łatwo edytować dyskietkę pod emulatorem Amigi i w łatwy sposób uruchomić na oryginalnym sprzęcie.
Poza tym jeśli w przyszłości będziesz chciał proca 030, 040 czy 060 A1200 jest najłatwiej rozszerzalna.

WHDLoad załatwia problem gier wymagających KS1.3. W innych przypadkach można się posiłkować ładowanym KS1.3 do pamięci. Zaś w przypadkach skrajnych pozostaje A500 schowana głęboko w szafie ;)

EDIT: pisząc posta nie wiedziałem że posiadasz HxC, turbiacze i inne ustrojstwa :D

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2015 13:18:58 przez iZi
[#5] Re: Amiga i HXC

@iZi, post #4

Jedyne demo jakie mi nie chodzi na HxC to World of Commodore.
[#6] Re: Amiga i HXC

@QkiZ, post #5

Po wgraniu relokicka nie mogę odpalić na A1200 i A600 Swiv i Lotusa 2. Zostawie chyba A500 żeby nie było takich niespodzianek.
Doczytałem że może pomóc wyłączenie cashe , jak będe miał czas to przetestuje.
[#7] Re: Amiga i HXC

@zorkadar, post #6

Podjąłem decyzje a raczej nie potrafiłem podjąć szeroki uśmiech
Wszystkie Amigi zostają dalej u mnie , w dodatku zafundowałem im lifting i pojechały dzisiaj wszystkie na wymianę kondensatorów OK
[#8] Re: Amiga i HXC

@zorkadar, post #7

No i elegancko OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem