[#1] A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu
Mam na warsztacie upartą A4000. Płyta po naprawie po wyalniu baterii - wszystko sprawdzone - jest OK. Problem w tym, że po uruchomieniu wywala różowy/fioletowy ekran i nic się nie dzieje. Sprawdziłem już kartę CPU, ROMy i pamięci - bez skutku. Jedynie zauważyłem że bez Pamięci Chip objaw jest zdrowy - zielony ekran. Dostępne mi dokumentacje nie opisują tego kodu koloru jako błędu.

Ma ktoś jakieś pomysły?
[#2] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@alt_, post #1

Hejka,

Miałem różowy przy uszkodzonej Pauli.
Podmień.
[#3] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@stachu100, post #2

OK, spróbuję, dzięki za podpowiedź :)
[#4] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@alt_, post #1

Na tej stronie mam opis tego koloru błędu z tym, że niewiele mi on mówi ;) Może chodzi o Kickstart?

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 20:36:39 przez RomanWorkshop
[#5] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@RomanWorkshop, post #4

Faktycznie, niewiele mówi.

Stachu: wyminiłem, nie pomogło.
[#6] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@alt_, post #5

[#7] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@alt_, post #5

Może tak być że ten różowy/fioletowy to kickstart, w sensie coś w rodzaju białego ekranu w a500 że nie pokazuje się łapka z dyskietką. I tutaj myślę że może być podobnie, w sensie jest tło a nie ma reszty.
[#8] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@alt_, post #5

Sprawdź układ zegara oraz wszystkie połączenia tego układu szczególnie z kickstartem.
Jeżeli układ RTC jest uszkodzony w jakikolwiek sposób w A4k lub działa niestabilnie, oraz jeżeli nie jest właściwie zasilany to A4k głupieje wtedy. Osobiście temat przerabiałem już z 6 razy, w każdym przypadku było inaczej, lecz jeden co pamietam też był podobny objaw jak twój.
[#9] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@superbonio, post #8

OK, wywalę go w diabły i sprawdzę, choć wcześniej sprawdzałem bez U176 i też nie hulało.
[#10] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@superbonio, post #8

Wylutowałem zegar, wylutowałem U176 - nie pomaga...
[#11] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@alt_, post #10

Czy twoja A4000 obsługuje romy 1MB? Kickstart AROSa wypluwa różne informacje na port szeregowy (115200) podczas startu, może znalazłoby się tam coś pomocnego.
[#12] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@sanjyuubi, post #11

Jest jeszcze ROM diagnostyczny, który działa całkowicie inaczej niż Kickstart więc jest jakaś szansa, że pokaże się obraz. Jak by się uruchomił, to pozwoli wykonać dokładne testy Amigi.
[#13] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@RomanWorkshop, post #12

Niestety, nie mam dostępu ani do AROS ROM, ani to wspomnianego ROMu diagnostycznego.
[#14] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@alt_, post #10

dlaczego wylutowujesz kickstart?
[#15] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@dez3, post #14

Może chodzi o U178
[#16] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@RomanWorkshop, post #12

Masz tam napisane, że nie działa klawiatura od PC z interfejsem, ale ona działa pod warunkiem, że wepniesz oryginalną klawiaturę w złącze. Nie wiem dlaczego, ale jakoś ten rom potrafi wykryć, że taśma nie jest wpięta i wyłącza obsługę klawiatury (ciekawe czy interfejs od Spidiego też nie działa).

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2015 19:29:13 przez sanjyuubi
[#17] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@alt_, post #13

No to musisz się do kogoś uśmiechnąć.
[#18] Re: A4000 - Różowy/Fioletowy ekran przy uruchamianiu

@sanjyuubi, post #16

Sprawdze to
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem