Udostępniam zestaw kilku konwerterów:
tools
duo to konwerter plików degas, duo i pl4 (przy okazji dekompresor unlz4).
kreator:
duo
mpp2iff - konwerter atarowskich plików mpp do iff.
mpp
ham32k - konwerter do 15 bit (2x12 bit), tworzy pliki, które trzeba jeszcze dodatkowo zrenderować do możliwości OCS.
pierwowzór:
ham32k
tomp - konwerter wszystkich mi znanych formatów do multipalette, uwzględnia nieparzystą copperlistę (SHAM, CTBL, RAST, BEAM, PCHG), konwertuje też mp do 24bit.
retro image tool
mpraw - konwerter iff do raw uwzględniający multipalette oraz może zapisać 2 obrazki 12-bit
rasta - konwerter omówiony w
wątek
hcsl, hcsh - konwerter oparty na mpp, ale dostosowany do coppera, czyli zmienia paletę nie tylko w hbl, ale także w trakcie wyświetlania, wykorzystuje tryb lores 4 bitplany i hires 3 bitplany. Algorytm jest ściśle skopiowany z mpp, jak na możliwości Atari daje świetne rezultaty, ale jak na OCS to dość słabo. Jego zaletą jest generowanie dwóch obrazów dających wspólnie 15-bit gotowych do wyświetlenia (w formacie hcs).
hcs2iff - konwerter z hcs do iff.
hv - wyświetlacz hcs, wykorzystuje bezpośrednio hardware
dv - wyświetlacz mpraw, hardwarowy, uwzględnia nieparzystą copperlistę oraz 15-bit
Co do 15-bit. Jakość jest ewidentnie lepsza niż zwykłe 12-bit, ale odświeżanie 60 Hz to za mało. Elektornika LCD czy scandoublerów może pomóc w uśrednianiu kolorów.
Wyświetlacze testowane na winuae, więc nie wiem jak i czy działają na prawdziwym sprzęcie. Powinny.
Dołaczyłem kilka przykładów jednego obrazka w kilku trybach: l4.hcs, h3.hcs, ham.raw (ham+mp+lace), duo.raw (2x16 kolorów), ehb.raw (ehb+mp+lace), dham.raw (dynamic hires lace, błędnie nazwany), h.raw (15-bit ham32k+hamlab)