[#1] Problem z dyskietką PC
W latach 90-tych miałem do czynienia z Amigą, już trochę zapomniałem rożnych rzeczy.

Chciałem przenieść pliki z dyskietki PC 720k, żeby uruchomić pamięć CF na porcie PCMCIA.

W systemie mam crossdos i uaktywnia się pc0:

Nie mogę skopiować plików z dyskietki na Amigę. Pliki są widoczne, ale przy kopiowaniu wyskakuje okienko z napisami:

"Ma błąd odczytu w bloku nr 633. Błąd = 21 Could not finder sector"

Próbowałem formatować pod PC na 720k pod Amigą też, ale ten sam efekt.

Jedynie dobrze odczytywane są pliki jeśli nagram je na Amidze na dyskietkę PC. Formatowanie raczej poprawnie się wykonuje.

Jak tylko wgram pliki na PC, już Amiga nie chce ich skopiować i ten błąd wyskakuje.

Już tak niewiele brakuje, żeby normalnie przenosić pliki prze port pcmcia :)
[#2] Re: Problem z dyskietką PC

@elekdj, post #1

Znajdz dyskietke, która poprawnie sformatuje się na Amidze.
Prawdopodobnie obie stację maja różne ustawienia głowicy.
[#3] Re: Problem z dyskietką PC

@Norbert, post #2

Próbowałem podłączać różne stacje dyskietek do PC: starsze, nowsze itp.

Ten sam efekt. Pamiętam kiedyś był norton commander pod pc i to przenoszenie działało.

Może to wina zbyt nowego Windowsa
[#4] Re: Problem z dyskietką PC

@elekdj, post #3

A może nazwy plików są za długie lub zawierają specjalne znaki?
[#5] Re: Problem z dyskietką PC

@mailman, post #4

Jeśli możesz odczytać w jednej pecetowej stacji to co zapisała inna pecetowa stacja a amigowa nie chce tego czytać, no to wiadomo z którą stacją jest coś nie tak. A czy próbowałeś pecetową podłączyć do Amigi?
[#6] Re: Problem z dyskietką PC

@ZbyniuR, post #5

Znaki w nawach ok, bo różne pliki kopiowałem.

Nawet uruchomiłem pod Ubuntu stacje dyskietek. Tam trudniej było, bo jakieś błędy były w skryptach i nie widział Ubuntu stacji. Na zagranicznych forach są wskazówki.

Od czasu upadku firmy Commodore i Amigi korzystam z Linuxa
Nie uruchamiałem stacji pod Ubuntu, myślałem, że sprawniej pójdzie pod Windows.

Formatowanie pod Linuxem dyskietek DD i montowanie stacji dyskietek, może komuś przydadzą się te komendy:

udisks --mount /dev/fd0

fdformat /dev/fd0 u720

udisks --unmount /dev/fd0

Niestety pod Linuxem nagrane pliki dają ten sam efekt. Nie można ich skopiować na dysk Amigi.

Nagrywając na tę samą dyskietkę pliki z Amigi, można je kopiować na Amidze.

Coś nie tak sprzętowo z nagrywaniem tych plików na PC jest.

Mam jakiś stary komputer 486dx, pewnie na nim bym nagrał normalnie pliki, ale musiałbym win 95 zainstalować.

Na razie poradziłem sobie podłączając cd-rom do Amigi. Myślałem, że na dyskietce też mogę dane przenieść, bo kiedyś tak robiłem. W 90-tych latach.

Jakby ktoś miał podobny problem i wiedział jak go rozwiązać, może napisać.

Stacji dyskietek nie podłączałem od PC do Amigi. Można bez przeróbki podłączyć?

Stacja w Amidze działa normalnie, nie zauważyłem złego odczytu lub zapisu. Tylko z pecetowymi dyskietkami są problemy.
[#7] Re: Problem z dyskietką PC

@elekdj, post #6

Może dyskietka jest HD i trzeba zakleić otwór.
[#8] Re: Problem z dyskietką PC

@elekdj, post #6

Stacji dyskietek nie podłączałem od PC do Amigi. Można bez przeróbki podłączyć?

podłączyć można, ale działać to raczej nie będzie. siedzi, pije i chrupki
[#9] Re: Problem z dyskietką PC

@snajper, post #8

Będzie, będzie pod WB.
Z powodu braku sygnalu READY nalezy posilkowac sie komendą Diskchange df0:
[#10] Re: Problem z dyskietką PC

@Norbert, post #9

Ooooooo.o.o.... człowiek uczy się całe życie czarodziej
[#11] Re: Problem z dyskietką PC

@Krashan, post #7

Próbowałem na DD i HD z zaklejonym otworem. Tak samo zachowywały się.

Karta CF ruszyła w końcu 128M, miałem jakąś w zapasie do tego dokupiłem za 11 zł adapter pcmcia i hula szeroki uśmiech

Miłe też zaskoczenie było jak podpiąłem w miarę nowy cd-rom i mogłem sobie nagrać dane na cd-rw wielokrotnego zapisu.

Co do stacji dyskietek na razie nie mam czasu na dłubanie. Podejrzewam, że jakbym uruchomił komputer PC z lat 90-tych i nagrał pliki na nim, pewnie by ruszyło, Pamiętam, że kiedyś bez problemu kopiowałem pliki w ten sposób.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2015 21:54:17 przez elekdj

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2015 21:54:37 przez elekdj
[#12] Re: Problem z dyskietką PC

@elekdj, post #11

Witaj. Ja robiłem tak: Pod Amigą formatowałem dyskietki (po zaklejeniu otworu) na format PC (720), dzięki urządzeniu PC0 Kick i WB 3.1, oczywiście z weryfikacją. Następnie wkładałem je do zewnętrznej stacji USB podłączonej do komputera z Windows 8/8.1 i pod nim bez problemu ponagrywałem potrzebne pliki. Następnie dane bez problemu odczytałem pod Amigą. Więc może rzeczywiście masz problem z flopem w Amidze i widzi tylko to co sam nagrywa.
[#13] Re: Problem z dyskietką PC

@gilban, post #12

Na to wychodzi, że problem jest ze stacją w Amidze.

Amiga 1200 to nie ta sama, którą miałem kiedyś. Tam nie miałem takiego problemu, pewnie inna stacja dyskietek była.
Niestety musiałem sprzedać pod koniec lat 90-tych, a teraz mam inną kupioną na aukcji.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2015 10:24:58 przez elekdj
[#14] Re: Problem z dyskietką PC

@gilban, post #12

Na to wychodzi, że problem jest ze stacją w Amidze.

Amiga 1200 to nie ta sama, którą miałem kiedyś. Tam nie miałem takiego problemu, pewnie inna stacja dyskietek była.
Niestety musiałem sprzedać pod koniec lat 90-tych, a teraz mam inną kupioną na aukcji.
[#15] Re: Problem z dyskietką PC

@elekdj, post #13

Tak czytając Twoje wypowiedzi to obstawiam że stacja w Amidze na bank jest walnięta. Zaopatrz się w emulator flopa.
[#16] Re: Problem z dyskietką PC

@QkiZ, post #15

Po co tam zaraz emulator flopa.

Mogę naprawić tą stację.
[#17] Re: Problem z dyskietką PC

@SuperBuster, post #16

Jeszcze taka ciekawostka, znalazłem kiedyś nagrane dyskietki 720 kB i pliki które tam były można było skopiować na Amidze.

Z dyskietkami amigowymi, nie ma problemów. Nagrałem kilka dyskietek z plików *.adf *.dms z weryfikacją. Uruchamiają się, można kopiować pojedyncze pliki.

Dyskietki z grami też działają
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem