kategoria: Sprzęt
[#1] Procesory 68060 szrot
Jakby ktoś się zastanawiał nad aukcją:
http://allegro.pl/procesory-ceramiczne-zlom-komputerowy-1000-gram-i5621757973.html

to są tam Motorole:
-MC68EC060RC75
-MC68EC060RC50
-XC88410RC50E

-2szt PPRO 200/256
-PPRO180

Procki są w fatalnym stanie wizualnym.

W dodatku sprzedający zastrzega, że za mniej niż 600 nie sprzeda.

Oczywiście to nie moje procki, piszę wyłącznie informacyjnie bo ostatnio była dyskusja, że ciężko trafić na 060 w złomie PC.
[#2] Re: Procesory 68060 szrot

@RaNGuN, post #1

Tyle, że wersje EC są właściwie w amigowych zastosowaniach bezużyteczne.
Są to wersje bez FPU i bez MMU szeroko stosowane np. w kartach SCSI/RAID czy też centralach telekomunikacyjnych.
[#3] Re: Procesory 68060 szrot

@RaNGuN, post #1

Odradzam branie udziału w tej aukcji. Sam sprzedający jasno deklaruje, że to złom, wystarczy odłamać jedną nóżkę.... Poza tym 68060 można kupić za 200-300 zł, i jedyne co nam grozi to sfałszowany kod maski, zaś sam CPU będzie działał.
[#4] Re: Procesory 68060 szrot

@lekarz_med, post #2

Dla tego też napisałem, żeby ktoś nie kupił w ciemno

Co do zastosowań w Amide to tak jak mówisz, choć z tego co kojażę wersje EC były też montowane na jakichś kartach (Apollo 1260 z EC 60MHz?) , są problemy z brakiem np. MMU, ale ponoć lepiej się przetaktowywują.
[#5] Re: Procesory 68060 szrot

@lekarz_med, post #2

Tyle, że wersje EC są właściwie w amigowych zastosowaniach bezużyteczne.

są wyjątki, XC68EC060RC50 z maską 01F43G czyli rev1 to najczęściej pełne sztuki, poniekąd puszczali je jako EC jeśli nie przechodziły testów MMU/FPU, widziałem co najmniej 2 bezproblemowo działające sztuki w Amigach
[#6] Re: Procesory 68060 szrot

@RaNGuN, post #4

W Apollo byly wersje LC bez FPU. MMU mialy.
[#7] Re: Procesory 68060 szrot

@flops, post #6

Ok, dzięki za info! Ja tego licytować nie zamierzałem i oby nikt inny się na minę nie wpakował
[#8] Re: Procesory 68060 szrot

@lekarz_med, post #2

No chyba, że komuś zależy tylko na jak największej liczbie megaherców
[#9] Re: Procesory 68060 szrot

@RaNGuN, post #1

Świat oszalał. Wydawało mi się, że coś takiego nie może być warte więcej, niż piwo, nawet sprawne i w idealnym stanie.
[#10] Re: Procesory 68060 szrot

@SuperBuster, post #8

Nie o to chodzi. Po prostu nie znajdziesz biblioteki 68060, która obsłuży wersję EC. Z wersją LC radzi sobie tylko pakiet mmulibs. Zresztą... z doświadczenia wiem, że lepiej mieć pełną 060/50 MHz, niż LC/100 MHz. FPU jest naprawdę mocną stroną tego procesora.
[#11] Re: Procesory 68060 szrot

@Daclaw, post #9

nie chodzi o wartość użytkową tylko o złoto, ile można go pozyskać ze sztuki wiedzą Ci którzy się tym zajmują, a potem to kwestia kalkulacji ile warto dać za taki zestaw
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem