[#1]
Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamię - pomocy!!!
Witam serdecznie!
Troche bede sie musial rozpisac, wiec omijam polskie literki.
Mam czas jakis Amige 1200 (miedzy innymi, bo kolekcjonuje Amigi, C64 i Atari) i staralem sie juz nie raz podlaczyc do niej CD ROM.
W tym celu najpierw kupilem przejsciowke z 2,5 cala na 3,5 cala, podlaczylem do Amisi dysk 3,5 cala i na tej samej tasmie CD. Zainstalowalem IdeFix (czy jakos tak, program gdzie jest Found CD, Eject CD, Kill Dev, Emulator CD32 i odtwarzacz CD). Program w czasie instalacji, po uruchomieniu Found CD znalazl mi CDROM, zainstalowla go i wszystko elegancko smigalo. Ucieszylo mnie to bardzo bo miedzy innymi chcialem zainstalowac sobie, kupiony wczesnie, OS 3,5 a jak wiecie jest on na CD.
Pozniej, udalo mi sie kupic na Allegro dysk 2,5 calowy 2 GB (jak dla mnie w zupelnosci wystarczajacy). Aby moc podlaczyc na raz urzadzenie 2,5 calowe i 3,5 calowe musialem nabyc (w www.efunzine.com) 4xIDE (to to urzadzenie: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=138&sid=0346ecd2b5f48d6b2f4931c2e3dd787e )
Podlaczylem sobie do wtyczki 2,5 cala dysk twardy a do wtyczki 3,5 cala naped CDROM i .... no wlasnie... ni cholery kopmuter nie chcial mi wykryc CDROMU i do tej pory go nie wykryl. W koncu zrezygnowalem, wrocilem do przejsciowki 2,5 na 3,5 i zostalem z duzym dyskiem na zewnatrz kompa.
Poniewaz jednak caly czas chcialem przyspieszyc prace kompa a jednoczesnie upchnac wszystko w srodku, posiedzialem na allegro i kupilem adapter IDE na karty CF. Rewelacyjna sprawa! Podlacza sie to cudo jak zwykly dysk 3,5 cala, podlacza sie zasilanie i juz. (wyglada ono tak: http://www.allegro.pl/item116846138_adapter_cf_ide_elektroniczny_dysk_twardy.html )
Nawet pojeci anie macie jak szybko podnosi sie z takiego dysku system!! Momentalnie! Nie ma czekania tych sekund kilku az sie dysk rozkreci etc... Jak szybko wyswietla zawartosc folderow etc... Odpada po prostu opoznienie spowodowane twardzielem.
Zadowolony z zakupu, podlaczylem to urzadzonko zamiast mojego twardziela, tak jak wczesniej przez przejsciowke 2,5 na 3,5 cala, CD podlaczylem tez tak jak to mialo miejsce przy duzym twardzielu jako drugie urzadzonko na tasmie i ..... i kurde zowu nie widac przy instalacji CDROMU. Komp uparcie twierdzi, ze podlaczony jest tylko dysk!!!
Probowalem czego moglem, zmienialem zworki slave i master (jezeli dysk twardy nie jest Master, komp w ogole nie podnosi sie z dysku tylko pojawia sie "raczka") i nic....
Blagam Was, pomozcie mi... Kupilem CD od laptopa z przejsciowka na duze IDe (link wzialem ztego forum) ale na co mi on, jak nie moge podlacyc ani 2,5 calowego dysku ani CF? Nie upchne w srodku 3,5 calowego dysku razem z CD :)) Poza tym komp by wydawal warkot jak samolot.
Moze macie jakis inny program?? Albo cos?? Widze, ze wszystkim dziala dysk CD malym twardzielem a mi nie :((( Rece opadaja i odechciewa sie wszystkiego.... :( :( :(
Najlepsze zas, ze zapytalem sie o to w eFunzine i mnie totalnie zlali :(((
Pozdrawiam i raz jeszcze prosze o pomoc.
Przemo