[#1] Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamię - pomocy!!!
Witam serdecznie!

Troche bede sie musial rozpisac, wiec omijam polskie literki.
Mam czas jakis Amige 1200 (miedzy innymi, bo kolekcjonuje Amigi, C64 i Atari) i staralem sie juz nie raz podlaczyc do niej CD ROM.
W tym celu najpierw kupilem przejsciowke z 2,5 cala na 3,5 cala, podlaczylem do Amisi dysk 3,5 cala i na tej samej tasmie CD. Zainstalowalem IdeFix (czy jakos tak, program gdzie jest Found CD, Eject CD, Kill Dev, Emulator CD32 i odtwarzacz CD). Program w czasie instalacji, po uruchomieniu Found CD znalazl mi CDROM, zainstalowla go i wszystko elegancko smigalo. Ucieszylo mnie to bardzo bo miedzy innymi chcialem zainstalowac sobie, kupiony wczesnie, OS 3,5 a jak wiecie jest on na CD.

Pozniej, udalo mi sie kupic na Allegro dysk 2,5 calowy 2 GB (jak dla mnie w zupelnosci wystarczajacy). Aby moc podlaczyc na raz urzadzenie 2,5 calowe i 3,5 calowe musialem nabyc (w www.efunzine.com) 4xIDE (to to urzadzenie: http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=138&sid=0346ecd2b5f48d6b2f4931c2e3dd787e )

Podlaczylem sobie do wtyczki 2,5 cala dysk twardy a do wtyczki 3,5 cala naped CDROM i .... no wlasnie... ni cholery kopmuter nie chcial mi wykryc CDROMU i do tej pory go nie wykryl. W koncu zrezygnowalem, wrocilem do przejsciowki 2,5 na 3,5 i zostalem z duzym dyskiem na zewnatrz kompa.

Poniewaz jednak caly czas chcialem przyspieszyc prace kompa a jednoczesnie upchnac wszystko w srodku, posiedzialem na allegro i kupilem adapter IDE na karty CF. Rewelacyjna sprawa! Podlacza sie to cudo jak zwykly dysk 3,5 cala, podlacza sie zasilanie i juz. (wyglada ono tak: http://www.allegro.pl/item116846138_adapter_cf_ide_elektroniczny_dysk_twardy.html )

Nawet pojeci anie macie jak szybko podnosi sie z takiego dysku system!! Momentalnie! Nie ma czekania tych sekund kilku az sie dysk rozkreci etc... Jak szybko wyswietla zawartosc folderow etc... Odpada po prostu opoznienie spowodowane twardzielem.
Zadowolony z zakupu, podlaczylem to urzadzonko zamiast mojego twardziela, tak jak wczesniej przez przejsciowke 2,5 na 3,5 cala, CD podlaczylem tez tak jak to mialo miejsce przy duzym twardzielu jako drugie urzadzonko na tasmie i ..... i kurde zowu nie widac przy instalacji CDROMU. Komp uparcie twierdzi, ze podlaczony jest tylko dysk!!!

Probowalem czego moglem, zmienialem zworki slave i master (jezeli dysk twardy nie jest Master, komp w ogole nie podnosi sie z dysku tylko pojawia sie "raczka") i nic....

Blagam Was, pomozcie mi... Kupilem CD od laptopa z przejsciowka na duze IDe (link wzialem ztego forum) ale na co mi on, jak nie moge podlacyc ani 2,5 calowego dysku ani CF? Nie upchne w srodku 3,5 calowego dysku razem z CD :)) Poza tym komp by wydawal warkot jak samolot.

Moze macie jakis inny program?? Albo cos?? Widze, ze wszystkim dziala dysk CD malym twardzielem a mi nie :((( Rece opadaja i odechciewa sie wszystkiego.... :( :( :(

Najlepsze zas, ze zapytalem sie o to w eFunzine i mnie totalnie zlali :(((

Pozdrawiam i raz jeszcze prosze o pomoc.

Przemo

[#2] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamię - pomocy!!!

@Abkom, post #1

Pierwsza sprawa do twoich potrzeb nie jest konieczna zaden interfajse 4xide - starasz sie podlaczyc tylko na raz 2 urzadzenia - wystarczy standardowy kontroler amigi1200.

Ow interfejs pozwala na podpiecie 4 urzadzen standardu ide/eide do amigi (i tak ich nie upchniesz w obudowie desktop).

W twoim przypadku potrzebujesz przelotki z 2,5'' na 3,5'' wpinanej do plyty glownej do owej przelotki wpinasz tasme 3,5'' i 2 dowolne urzadzenia. Jako master ustaw czytnik kart CF jako slave CDrom (sprawdz na np cd z pc z 3,5'' gniazdem), jesli bedzie dzialac powalczysz z slimem. Notabene da sie wepchnac i dysk i slima do standardowej obudowy a1200 musisz tylko przeszukac forum - byly zamieszczane nawet zdjecia.

Co do niewidzenia CDromu o ktorym piszesz w pierwszym akapicie to raczej normalna sprawa, opisany pakiet nie radzil sobie dobrze z wszystkimi CDromami co nie oznacza ze nie bedzie dzialac po prostu musisz zapomniec o ppctowych przyzwyczajeniach (ze bez instalatora sie nie da) i zalatwic sprawe recznie. Osobiscie polecam pakiet CacheCDFS - Jestem pewien ze bedzie dzialac i dzialalo tylo utknoles na etapie instalacji.

[#3] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #1

Czy dobrze zrozumiałem, że system bootuje się z czytnika kart CF? Jeśli tak, to czy można ładować system z karty pamięci podłączonej do portu PCMCIA?

[#4] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Lord_10up, post #3

Tak, system butuje sie z karty CF, ale nie na pcimci tylko jako normalny IDE. Taka karte nawet Pecet widzi jako twardziela w biosie. Co do PCMCIA nie wiem czy mozna z niej butowac, ale biorac pod uwage, ze wymaga sterownikow to raczej nie bo jak mialy by sie wczytac z karty w slocie pcimci gdy ten slot jeszcze nie byl by zainstalowany.

Blagam, tylko nie zmiencie tematu mojego postu, bo nic sie nie dowiem :((
[#5] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@11MASTEr, post #2

Hej!
4 x IDE uzywalem dy na raz chcialem podlaczyc 3,5 calowy CDROM i 2,5 calowego twardziela. No bo jak to inaczej zrobic? Jak uzywam przelotki wpinanej na plyte z 2,5 na 3,5 to potem moge juz podlaczyc tylko tasme 3,5 wiec nie podlaczylbym dysku 2,5.

Ja wlasnie mam ustawiony IDE CF (tak to nazwijmy) jako master a CD jako slave, system elegancko dziala tylko jego cholernego CD mi nie widzi. Wystarczy natomiast, ze tylko podlacze stary dysk 3,5 cala i juz widzi. Identycznie jak wtedy gdy walczylem z dyskiem 2,5 cala. Jakby jedno przeszkadzalo drugiemu i amiga widziala tylko jedno urzadzenie na sterowniku scsi:((
Co do instalacji - nawet jak zakonczylem proces instalacji bez wskazywania urzadzenia, podalem jako numer CDROMU na scsi "1" - tak jest oznaczony na tej dzialajacej konfiguracji ze zwyklym dyskiem (dysk ma nr 0, CD nr 1) i chce go recznie podlaczyc uzywajac CD0 z dos device i pokazuje sie blad, ze na scsi nie ma urzadzenia nr 1.
Wiec jednak amisia nie widzi tego cholernego CD Romu.
[#6] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #5

ad1) proste albo 2 przelotki z 2,5'' na 3,5'' i tasma 3,5''
albo
tasma 2,5'' z dwoma gniazdami i 1 przelotka 2,5' na3,5''

ad2) nie podlaczyc tylko zamontowac (podlaczony powinien byc wczesniej). musialbys dokladnie napisac jak ten blad brzmi.

Plik CD0 w devs:dosdrivers powinien miec:
device = scsi.device
unit =1

lub analogiczne tooltypy wpisane w ikonce powiazanej z tym plikiem cd0.info
mozesz dodac jeszcze: activate=1

Jesli bedziesz mial madal problemy to sprawdz eide.device niestey nie pamietam skad go mialem (za moich wczesnych czasow wlasnie tego uzywalem dla cdromu) o ile dobrze pamietam potrzebna byla jeszcze komenda loadeide na poczatku s-s.

[#7] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #1

Pomijając kwestie podłączenia (bo z tym, zakładam, sobie poradzisz):

1) Dysk musi być master, cedek - slave. Innna kombinacja nie zadziała na standardowym kontrolerze A1200. Tylko niektóre cedeki typu slim mają zworki albo przełącznik do przełączania master/slave i trzeba kombinować wewnątrz napędu albo na kablu. Nie w każdym przypadku się udaje. Dlatego należy szukać takiego sprzedawcy, który dostarczy napęd slave - wtedy kłopot z pały.

Polecam ten: http://allegro.pl/item109181442_109181442.html

co prawda nowych aukcji chwilowo nie ma, ale pewnie wrócą. Sprzedająca na życzenie ustawia te napędy na slave. Pięknie czytają pod AsimCDFS i nagrywają pod MakeCD.

2) Potrzebujesz jakiś filesystem do CD, np. AsimCDFS, CacheCDFS, itp.

P.S Może chcesz cedeka od laptopa na pewno chodzącego z Amigą? Ma przełącznik master/slave, więc nie ma problemu. Jedyna wada, to fikuśnie wyoblony panel, jednakże jest to wada wyłącznie kosmetyczna, bo działa pięknie. Jeśli jesteś zainteresowany, pisz na priv.
[#8] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Daclaw, post #7

Czy w takim razie ten bedzie działał z Ami bo zakupiłem dwa takie egzemplarze ale nie mam czasu sprawdzić ? :)

http://allegro.pl/item111434530_111434530.html

[#9] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Sir_Lucas, post #8

Wie może ktoś, gdzie można kupić w internecie taśmę do dysku 2,5" ew. czy w "sklepie za rogiem" można kupić taką taśmę? 40pinów, tak?

[#10] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Lord_10up, post #9

Uwielbiam jak ktos perfidnie zmienia temat danego forum. Mozesz kupic np tu:

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=565
[#11] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #10

Dziękuję. A co do zmiany tematu- po to na tym forum jest ustawienie widoku "z wątkami" aby każdy widział co do niego jest napisane. Ponadto gdybym zakładał nowy temat powoli zacząłby się robić śmietnik na stronie co nie byłoby wskazane. Jeśli Ci się nie podoba to co piszę, to śledź tylko odpowiedzi na swoje pytania.

[#12] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Lord_10up, post #11

Po pierwsze - nie ma za co. Po drugie - nie zgodze sie z Toba. Smietnik robi sie wlasnie wtedy, gdy ktos pod jednym tematem pisze o czyms zupelnie innym.
Po pierwsze - osoba zakladajaca temat nie uzyskuje odpowiedzi bo temat schodzi jej na sprawy trzecie a po drugie - jezeli pojawi sie na forum osoba, ktora bedzie miala taki sam problem jak Ty to nie wpadnie na to aby szukac go pod innym tematem.
Przejrzy forum, stwierdzi, ze nie ma tematu i zalozy wlasnie taki o kablu 2,5 cala do Amigi... Duzo tematow to nie smietnik + to roznorodnosc.
[#13] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #12

Jeśli tak uważasz, to tylko współczuć. Jeśli dla myślisz sobie że to różnorodność, to pomyśl też o biednych moderatorach i adminach którzy muszą to wszystko poprzeglądać i poukładać żeby takowego "śmietnika" nie było. A uważam, że sprawa nie zasługiwała na oddzielny topic, skoro dotyczyła w sumie też tego tematu. Co więcej ktoś, kto szuka odpowiedzi na pytanie ma na PPA coś takiego jak okienko przeszukiwania forum, które przeszukuje oprócz topiców także posty.

[#14] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Lord_10up, post #13

Drogi Lordzie 10up. Wspolczuc to Ty mi nie masz czego. Jezeli zas taki madry jestes to odpowiedz lepiej na moje pytanie opisane na forum a nie od samego poczatku wtracasz jakies bzdurne pytania na ktore odpowiedz mozna znalezc w google. No ale,jezeli Ty nie wiesz o istnieniu sklepu eFunzine i kabla 2,5 cala znalezc w necie nie mozesz to chyba nie mam co liczyc na odpowiedz tylko na takie wlasnie zbaczanie z tematu.
[#15] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #14

Drogi Abkomie- Szukałem na Google, w Efunzine też ale uważam, że 30zł za 3cm taśmy to dużo. Nie jestem głupi ale i być może nie jestem najmądrzejszy i nie wymagam tego od Ciebie bo do Ciebie żadnego pytania nie kierowałem. Jeśli uważasz że moje pytania są bzdurne to użyj trochę inteligencji spójż na prawo (jest tam napisane kto napisał post) i po prostu nie czytaj tego co nie jest pisane do Ciebie. Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 29.07.06 19:00
[#16] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #1

Podlaczylem sobie do wtyczki 2,5 cala dysk twardy a do wtyczki 3,5 cala naped CDROM...

Skoro CR-ROM był na 'drugiej linii' to czy zmieniłeś w mountliście CD numer urządzenia z domyślnego 1 (primary slave) na 2 (secondary master) lub 3 (secondary slave)?

Przy okazji - przez jakiś czas używałem konfiguracji 2xHD (2,5" i 3,5") + CD-ROM na ASIMCDFS. 2,5" na pierwszej linii, 3,5" + CDROM na drugiej. System startowł z 2,5", ale za cholerę nie chciało to bootować cały czas Ami pokazywała "rączkę". Pomogło dopiero przecięcie kabla dla 2,5" dysku (dokładnie pierwszej żyły).
[#17] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Lord_10up, post #9

gdzie można kupić w internecie taśmę do dysku 2,5" ew. czy w "sklepie za rogiem" można kupić taką taśmę?

Allegro oraz w każdym sklepie komputerowym, a na pewno w takim, w którym sprzedają laptopy. Te taśmy są znacznie droższe od 3,5"
[#18] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@APC74, post #17

Dzięki za odpowiedź. Niestety, ale Aleegro w tej kwestii mnie zawiodło- brak takich taśm, albo ja po prostu nie umiem szukać... a szukałem długo. Popytam w sklepach, może będą mieli takie taśmy.

[#19] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@APC74, post #16

Wiec tak, poniewaz nadal moja Amiga w zestawieniu: przelotka z 2,5 na 3,5 podpieta w plyte i na jednym kablu 3,5 dysk IDE-CF(master) oraz CDROM (slave) nadal nie widzi cdromu, postanowilem wrocic (po tym co napisales) do mojego 4xIDE Micronika i podlaczylem go po dplyte, w zlacze 2,5 calowe wlaczylem dysk z systemem (2,5 calowy wiec juz bez rzejsciowki) a w zlacze 3,5 calowe podlaczylem CD. I nic. podlaczylem w 3,5 calowe drugi dysk i tez nic. Amiga nie widzi po prostu tego co podpinam pod "drugie zlacze". Domyslam sie, ze pewnie trzeba program jakis. Tylko wlasnie nie wiem jaki i nie wiem jak go uzyc, zeby bylo oki :((
[#20] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #19

Używam pakietu AsimCDFS. Aktualnie moja mountlista dla CD0 wygląda tak:

Device = asim_atapi.device
Unit = 1
Mount = 1
Buffers = 50
BufMemType = 5
Mask = 0xffffffe
Flags = 0
FileSystem = l:AsimCDFS
DosType = 0x662dabac
GlobVec = -1
Reserved = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 999
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 32
Priority = 10
StackSize = 5000

Najważniejsza jest linia "Unit = 1"
1 - oznacza urządzenie slave na pierwszej taśmie
2 - urządzenie master na drugiej taśmie
3 - slave na drugiej taśmie

Warto również pamiętać, że urządzenie master podpinamy na końcu taśmy a slave dajemy między komputer a mastera (środkowa wtyczka na taśmie).
[#21] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #19

Też działam na 4xIDE Micronika. W tym momencie mam dysk 3,5" + CD na pierwszej linii, do drugiej podpinam przenośny dysk (FAT16), którym przenoszę dane z PC.
[#22] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@APC74, post #21

Jezeli na pierwsza tasme podlaczasz dwa urzadzenia 3,5 cala to uzywasz jeszcze przejsciowki 2,5 na 3,5 wpinanej do Micronika? Bo pierwsza to wlasnie 2,5 calowa, prawda?
[#23] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Abkom, post #22

Dokładnie - mam super kanapkę :D . W płytę wpięte 4x4 Micronika, do pierwszego złacza wpięta przelotka z 2,5" na 3,5" (własnej produkcji, bo kupiona przezmnie była za wysoka i Ami się nie zamykała) i dopiero do tego CD i HD OK Do drugiej taśmy podpinam dysk przenośny.
[#24] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@APC74, post #23

Hmmmm to moze i ja tak sprobuje sobie wieze ze zlaczek zrobic. Moze wreszcie ruszy. Jak na razie nic mi nie pomaga i juz dostaje szalu a ze zrezygnowania zamowilem sobie FAST ATA 1200, mam nadzieje, ze jak to podlacze to mi wreszcie zadziala tak jak chce. Dopiero sie wkurze jak tez nie, bo troche to kosztuje :)
[#25] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamię - pomocy!!!

@Abkom, post #1

Po tych wszystkich Woodstockach nie mam sily czytac wszystkiego, ale moze cos sie przyda.

Podlaczajac kontroler 4xIDE, musisz pamietac ze podzielony jest on na port Primary i Secondary. I tak w pierwszym urzadzeniu podlaczonym do Primary, zworka musi byc na Master, natomist w drugim na Slave. Tak samo jest z Secondary - w pierwszym (lub jedynym) na Master, a w drugim na Slave. Wazne sa takze Unity:

Primary Master - unit 0
Primary Slave - unit 1
Secondary Master - unit 2
Secondar Slave - unit 3

Wczesniej korzystajac z jednej tasmy, HD miales na Master unit 0, natomiast CD-ROM na Slave unit 1 (i taka zapewne masz ikonke CD0 (albo w pliku tekstowym, albo w Tooltypach masz wpisanie UNIT=1.

Jezeli dobrze zrozumialem, to teraz do 4xIDE podlaczyles tak:

HD do pierwszego portu (czyli Primary unit 0), natomiast CD0-ROM do drugiej tasmy, czyli do portu Secondary. Jezeli tak, to zworke w CD-ROMie musisz przestawic na Master (poniewaz jest to pierwsze lub jedyne urzadzenie na Secondary) i musisz wziasc pod uwage ze jest to Unit 3. Czyli w ikonce CD0 (lub jaka tam masz do startowania CD), musisz zmienic z Unit 1 na Unit 3.
[#26] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Lord_10up, post #9

Z "metra" można kupić w firmie ELFA, podobnie jak wtyczki 44pin do tej taśmy. Adresu nie chce mi się szukać, ;) Google go wywala na pierwszej pozycji.
[#27] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Daclaw, post #26

Dzięki myślę że jeśli nie znajdę taśmy w sklepie "stojącym" to kupię właśnie tutaj.

[#28] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@11MASTEr, post #6

Ale jesli CD rom masz na 2 unicie bez uzywania IdeFixa wtedy musisz zmienic na atapi.device.

[#29] Re: Amiga 1200 CD i IDE na CF - zaraz sie załamiê - pomocy!!!

@Andrzej Drozd, post #25

"HD do pierwszego portu (czyli Primary unit 0), natomiast CD0-ROM do drugiej tasmy, czyli do portu Secondary. Jezeli tak, to zworke w CD-ROMie musisz przestawic na Master (poniewaz jest to pierwsze lub jedyne urzadzenie na Secondary) i musisz wziasc pod uwage ze jest to Unit 3. Czyli w ikonce CD0 (lub jaka tam masz do startowania CD), musisz zmienic z Unit 1 na Unit 3."
Chyba raczej na Unit 2 ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem