kategoria: A500
[#121] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #120

Możesz użyć tej wtyczki, nawet jest to wskazane. ;)

Nie bój się lutować tego kabla. Jeśli pięć razy sprawdzisz, co zrobiłeś to na 95% niczego nie uszkodzisz. A to będzie dobra wprawka przed samodzielnym złożeniem adaptera na 4 graczy (znowu specjalny kabelek) czy też plipboksa - taniej sieciówki do Amigi złożonej z czterech elementów.

Stawiam, że modulator się posypał. Na zdjęciach wygląda tak, że bym się w ogóle zastanawiał, czy warto go podłączać pod Amigę.
[#122] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #121

Jakos musiałem ją podłączyć 😊
Jedno pytanie, jaki przewód kupić? Czy jakiś specjalny, czy po prostu kilkunastu żyłowy przewód plus dwużyłowy do wyprowadzenia chinch.
I jeszcze kwestia, jak dlugi przewód mogę zrobić? Czy dwa-trzy metry bedzie ok?

No i pozostaje kwestia tego wyprowadzenia na mono wg schematu...

Rozumiem, ze jeśli coś zrobienie tak z kablem to mogę uszkodzić maszynę?

Dzieki wielki wszystkim za dotychczasową pomoc.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 11:19:25 przez dragon_x
[#123] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #122

Jeśli zrobisz coś naprawdę debilnego to zawsze istnieje szansa, że coś uszkodzisz. Nie bój się, tylko po prostu kontroluj swoją pracę ;)

Ja ostatnio robiłem według schematu tutaj, bez tej opcjonalnej wtyki. Ten oryginalny od Stedmana też będzie działać. Schematów generalnie jest coś koło pięciu, każdy zachwala sobie inny... wybierz jeden i wykonaj.

Kabel kup z tyloma żyłami żebyś dał radę to podłączyć. Audio możesz puścić oddzielnym dwużyłowym kablem słuchawkowym dobrej jakości. Jedyne co ryzykujesz przy złym doborze przewodu to gorsza jakość obrazu - jak coś z tym będzie nie tak to możesz sobie zlutować od nowa na innym przewodzie.

2-3m będzie okej. Osobiście wolę krótkie, ale obie Amigi mam blisko odbiorników telewizyjnych ;)
[#124] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #123

Jutro pojadę do elektronicznego kupić części i do roboty:)
Mam nadzieję, ze wszystko pójdzie dobrze. Chyba zrobię schemat z wyjściem na mono.
Jak już, to już:)

Czy do 500 da sie podłączyć mysz od pc? Moja ledwo zipie amigowa. Chyba wymaga to jakiegoś interfejsu/przejsciowki?
[#125] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #124

Da się przez adapter. Na Twoim miejscu rozkręciłbym mysz i wymieniłbym przyciski od klawiszy (mikrostyki). Sam już to mam za sobą i nie wymaga to większej wprawy. Dobry odsysacz do cyny i bez problemu je zdemontujesz i założysz nowe.
[#126] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #125

Tylko u mnie nie ma mikrostykow tylko jakies blaszki....
[#127] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #124

Najlepsze kable jakich używałem do RGB-SCART to kable VGA - RGB ekranowane oddzielnie, najlepsza jakośc obrazu. Obcinasz wtyczki i jedziesz.
[#128] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@Jenot, post #127

tylko skąd wziąć taki kabel ??
oddzielne ekranowanie na pewno bardzo pozytywnie wpływa na jakość sygnału.
z tego co na szybko wyliczyłem to potrzebuję 12-14 żył do ogarnięcia całości.

Zastawnawiam się też jak mysz ogarnąć...
[#129] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #65

Obiecałem że napiszę... moja płyta to faktycznie rev.6A jednak okazało się że ma uszkodzoną jedną kość CIA oraz FAT AGNUSa, także nie pomogę. Pozdrawiam.
[#130] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@emeliot87, post #129

szkoda :( ale dzięki za chęci i poświęcony czas :)
[#131] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #128

Nie masz gdzieś starego kabla VGA? Jeśli faktycznie nie masz to pójdź do pierwszego lepszego sklepu komputerowego.
[#132] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@Jenot, post #131

zmęczenie robi swoje:) vga-vga mam i to kilka ale w uzyciu niestety, może faktycznie kupię, choć chciałbym ok 3 metrów mieć, min 2 żeby mieć możliwość do tv wiszącego na scianie połączyć Amisię.

o taki kabel Tobie chodzi?
[#133] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #132

mam jeszcze jedno pewnie głupie pytanie, czy jest możliwość podłączenia amigi do monitora lcd prezz złącze vga? z tego co poszukałem chyba bez elektroniki się nie obejdzie więc pozostaje kabel amiga - scart...
[#134] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #128

Uzyj kabla hdmi. Ma nawet wiecej przewodów niz potrzebujesz
[#135] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #133

Moim skromnym zdaniem Amiga 500 nie generuje sama z siebie trybu graficznego VGA,toteż pozostaje rozwiązanie SCART...
Podejrzewam,że Amiga 600 generuje tryb VGA,ale to taka moja dywagacja poparta uzytkowaniem A600 w przeszłości,lecz nie jestem tego na 100% pewien(miałem w niej przełącznik kickstarów 1.3/2.05)
@Norbert Dziękuję za uświadomienie mojej pomyłki :( Tzn.że niepotrzebne jest w ogóle generowanie trybu VGA tylko chodzi o fizyczne podłączenie kabli,bo nie wiem na jakiej zasadzie to działa
Chodzi o PAL a to wyjaśnia mi wszystko :) Przepraszam za dezinformację
Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 22:06:49 przez ybraks

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 22:08:32 przez ybraks
[#136] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #133

Jest mozliwe takie połączenie, tylko nalezy uzyc odpowieniego monitora LCD dzialajacego (nie oficjalnie) w PAL np. NEC 71VM
Lista takich monitorow jest na forum

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2015 22:05:47 przez Norbert
[#137] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@Norbert, post #136

chodzi zapewne o monitory, które mają możliwość pracy w multisync?
[#138] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #97

Czy ktoś zaoferował Ci pomoc co do xCopy itd. ? Jeśli nie to właśnie dałem ogłoszenie do giełdy odnośnie "zmęczonych" dyskietek które mam do oddania, więc jeśli chcesz to mógłbym dołożyć dyskietkę z workbenchem oraz z programami.
[#139] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@emeliot87, post #138

wysłałem Tobie wiadomość na priv..
[#140] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #123

I po strachu !!! :)
Kabel zrobiony :)

Okazało się, że za brak niebieskiej barwy odpowiada modulator.
Obraz jest żyleta.

Możliwość pogrania znowu w Cannon Foodder - bezcenna :)
[#141] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #140

Zanim w czorty wyrzucisz modulator - wystaw go na giełdzie/olx/allegro - może ktoś sobie naprawi i będzie miał jako eksponat polskiego zamiennika rozwiązania standardowego.

Sam w sobie nie posiada zbyt wielkiej wartości - i tak wszyscy wolą kabel SCART, bo jest nieporównywalnie lepszy.
[#142] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@teh_KaiN, post #141

nie zamierzałem go wyrzucać ale to dobry pomysł:)
raz działa raz nie, przypuszczam, że problemem jest jakiś zimny lut.

Cieszę się, że kabel ładnie działa :)
[#143] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@dragon_x, post #142

Jak kupiłem taki kabel to doznałem szoku. Wcześniej jechałem na chinchach ... Obraz żyleta. Ogólnie jadę na monitorze lg led 27" z tunerem tv i obraz jest grubo powyżej satysfakcjonującego
[#144] Re: Amiga 500 Restauracja i rozbudowa

@misiek2, post #143

Ja podłączyłem pod 23" LG, wcześniej to było coś widać...na modulatorze, teraz każdy piksel:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem