kategoria: A1200
[#1] Problem z adapterem SD i kartą
Witam wszystkich, chciałbym was prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu z adapterem SD (jeśli się da rozwiązać ten problem ;) )

Mianowicie kupiłem dokładnie ten adapter SD http://allegro.pl/przejsciowka-adapter-sd-na-ide-44-pin-2-5-amiga-i5325433313.html

Następnie wedle tego poradnika https://16bitdust.wordpress.com/2015/10/13/partitioning-16-gb-compact-flash-card-with-winuae-and-pfs3/

Postawiłem na karcie Kingstona 4GB (SDHC) system classicwb, niestety Amiga odmawia współpracy, po zamontowaniu adaptera w Amidze karty nie widzi (oczywiście zazwyczaj pod UAE nie ma problemu chociaż tez trafiają się cyrki, ze przestaje widzieć kartę) … próbowałem pierwszą partycje w FFS i PFS, nawet format pod 3.9 nic nie pomógł.
Wcześniej w Amidze był zamontowany dysk twardy i śmigał natomiast adapter nie chce ;)

Zmiana karty na Preteca 2GB SD nie pomogła rozruch z dyskietki instalacyjnej i zabawa w HDtoolbox daje rezultat komunikatem "Error:Unit is not a disk (Type 7)" bądź wcale nie widzi karty, nie pytajcie czemu ot wybiorczo, takie odnoszę wrażenie.

Byłbym wdzięczny za jakieś pomysły bo mi się skończyły
[#2] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Posangel, post #1

Czy pod winuae karta jest poprawnie widziana pod scsi.device (ustawienia HD na IDE0 zamiast UAE)

W hdtoolbox ustawione masz scsi.device?
Probowałeś hdinst z aminetu?

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2015 15:06:39 przez Norbert
[#3] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Posangel, post #1

Pierwsza rzecz to wersja Kickstartu jaką posiada Twoja Amisia.
[#4] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Stoopi, post #3

Kickstart ROM 3.0 rev 39.106
[#5] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Norbert, post #2

Sprawa jest dość dziwna podczas pierwszej instalacji była widoczna w UAE poprzez IDE0 (wybór A600/A1200/A4000) natomiast później już tylko poprzez wybór UAE

Co do ustawień hdtoolboxa nie kombinowałem za wiele wiec możliwe, że nie jest ustawione scsi.device chyba, ze samo z automatu się tak ustawia

obecnie dopiero po ustawieniu na UAE system z karty się uruchamia ale hdtoolbox i hdinst nie widzi karty pod emulatorem ale zakładam, ze tutaj akurat tak jest (wiec nie jestem w stanie podzielić jej na nowo chyba ze wyczyszczę pod PC)

wybaczcie ale po latach wróciłem do Amigi i nie wszystko jeszcze ogarnąłem jak widać ;)
[#6] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Posangel, post #1

Moje problemy z dyskami, partycjami itp. skonczyly sie po przejsciu na filesystem pfs3 (aminet+free). Nawet systemowa partycje mam w pfs. Dobrze napisany Guide wymaga podstawowej znajomosci jezyka angielskiego. Dodatkowo polecam najnowsze scsi.device wrzucic do Kicka (mapowanego) poprzez Remusa. Jeszcze jedno wazne zagadnienie, otoz niepolecam HDToolBoxa i naklaniam do uzycia HDInstoola z paczki pfs3. Bootuje system z poziomu Kicka 39.106 poczym mapuje na Kick 45.74 ze scsi.device 43.47. Kick 39.106 widzi partycje w pfs i niezdazylo mi sie jeszcze nadpisanie.
[#7] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@adamlnowak, post #6

Jeszcze wazne aby pod emulatorem zadbac o zamiane wszystkich wpisow odnoszacych sie do uaehf.device na scsi.device. W najnowszym WinUAE dobrze jest skorzystac z ustawien na rzecz realizmu emulowania czyli IDE like A600/A1200/.
[#8] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@adamlnowak, post #7

W poprzednich wersjach też było IDE0 i scsi.device.

W przypadku karty 4Gb podmiana scsi.device nie jest wymagane , ale nowe daje m. in przyspieszenie transferu
[#9] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Norbert, post #8

To moze po kolei:
- instalacja systemu pod emulatorem na partycji .hdf
- instalacja PFS3 (filesystem z aminetu) na partycji powyzej
- podpiecie nosnika, karty CF lub SD nadal pod emulatorem
- rozruch z systemu na .hdf z podpieta karta CF lub SD
- uzycie narzedzi z pakietu PFS do zalorzenia na dysku CF lub SD partycji i utworzenia RDB (tylko HDInstool)
- skopiowanie systemu z .hdf na CF lub SD albo co lepsze instalacja
- wlorzenie karty w Amige

U mnie zawsze dziala. z FFS mialem juz rozne cyrki. Mam kilka systemow na wielu dyskach. Wachluje nimi w zaleznosci od potrzeb (3.1, 3.5, 3.9, Amikit, ClassicWB, AmiSYSAGA i inne). Przetestowane na trzech egzemplarzach Amigi.
[#10] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@adamlnowak, post #9

Do jutra postaram się sprawdzić przedstawione przez was pomysły i dam znać co z tego wynikło, jeszcze skocze do znajomego sprawdzić czy u niego adapter i karta SD zachowuje jakoś inaczej żeby wykluczyć wszelkie możliwe awarie (chociaż wątpię w to)

Bardzo dziękuje za pomoc oby się udało :)
[#11] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Posangel, post #10

Panowie temat do zamknięcia udało się problem rozwiązać, mianowicie uszkodzona taśma po wymianie śmiga jak złoto

Dziękuję za pomoc bo czegoś nowego również się dowiedziałem szeroki uśmiech
[#12] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Posangel, post #11

Zamiast taśmy polecam kątówkę OK
[#13] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Krashan, post #12

Pomysł fajny ale gołym okiem widac ze będzie toto kolidować z górnym ekranem, boczna krawędź dolnego ekranu jest wyżej niż karta w przelotce.
[#14] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@mdx, post #13

Możliwe. Nie mam ekranu w swojej Amidze. Ale dopiszę na stronie, żeby nie było wątpliwości.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2015 11:38:42 przez Krashan
[#15] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Krashan, post #14

U kogo można nabyć te przelotkę kontową i za ile ?:)

ok za ile i u kogo już znalazłem ;)

mam jeszcze taki rozgałęźnik z ide44 na dyski 3.5" i 2.5" troszkę podniósłby i może wtedy przelotka i adapter zmieściłby się z ekranempomysł

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2015 18:35:08 przez Posangel
[#16] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Posangel, post #1

Witam
Ja mam taki problem że już chyba 5 raz coś się sypie tz mam kartę 8gb zrobiłem 3 partycje jedna 1gb na system i reszta podzielona na pół work i games
Problem polega na tym że podczas instalacj różnych rzeczy na systemową partycje amiga można powiedzieć wiesza się na dłuższą chwilę po czym oznajmia disk is full gdzie to jest nie możliwe bo miejsca ma kupę
Raz czy dwa zrobilo mi się tak na pozostałych partycjach ale podczas kopiowania plików dodam że nie były to jakieś wielki pliki ostatni jaki pamiętam był lha rozpakowany
Jaka może być przyczyna takiego zachowania ?
Karta jedna z najtańszych na Ebay czy alliexpres
System WB3.1.4
Kickstart hiperion
Może karta jest badziewna i to jest problemem ?
Proszę o pomoc
[#17] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Kulamario, post #16

Dwie rzeczy przychodzą mi do głowy.
1. Sprawdź lepszej jakości kartę SD.
2. Ustaw maxtransfer w HDToolBoxie.
Spróbuj najpierw 0x1FE00 - a jak dalej będzie się sypać to spróbuj ustawić na 0xFE00".
[#18] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Kulamario, post #16

Podaj przyklady dokładnie kiedy tak się dzieje, aby można byłoby to powtórzyć.

Najlepiej abyś sprawdził jak to działa na kick3.1 i wb3.1.
Wtedy byś wiedział co jest powodem problemów z kopiowaniem.
[#19] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Sir_Lucas, post #17

Jaką kartę polecasz ?
Te czerwone sandisk ultra mogą być ?
Albo kingston czarny ?
[#20] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Norbert, post #18

No dziś np jak instalowalem IDEFIX97 stanęło i koniec dysk full
Rom oryginalny mam ten co był w tej amidze ale nie mam wb3.1
Mam tylko wb3.1.4
Ściągnąłem też z kilku miejsc OS3.9 i wypalilem na płytę próbowałem go zainstalować ale bez powodzenia jak i na amidze i pod winuae też się nie udało ale to to pewnie wina ISO albo nie wiem czego ale tak czy inaczej coś jest nie halo

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 19:46:22 przez Kulamario
[#21] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Kulamario, post #20

A po co Ci idefix jeśli 3.1.4 ma obsługę cd/DVD

Gdzie instalujesz ?
Ile wolnego miejsca jest na tym dysku ?
Czy dyski jest VALIDATED ?
Sprawdź komendą INFO.
[#22] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Norbert, post #21

Jak na świeżo zainstalowanym systemie wpiszę mount cd0: to mi pisze że nie zna polecenia mount
Więc mu zainstalowałem tego idefix
Miejsca ma cały dysk bo ile workbench zajmuje parę mega A partycja ma 1gb na system
Instaluje na systemową partycje

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 19:49:21 przez Kulamario
[#23] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Kulamario, post #22

Mount jest w katalogu C.
Chyba ze w tym systemie z tego zrezygnowali.
Moutliste CD0 należy odpowiednio zredagowac. Ustawić UNIT i DEVICE
[#24] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Norbert, post #23

A jak to się robi ?
Możesz napisać
[#25] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Norbert, post #21

Tak wyglada info link
A ten max transfer zrobic Tak? link

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2019 00:38:37 przez Kulamario
[#26] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Kulamario, post #25

DH0 masz pełne.
Nie jest dziwne ze masz informacje ze dysk jest pelny.
[#27] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Norbert, post #26

No jest pełne no mówię przecież co się dzieje
Instalacja staje i pojawia się napis disk is full
A nie jest to prawda bo na dh0 jest tylko workbench nowo zainstalowany
Więc ile on zajmuje na pewno nie 1gb
Tak wygląda błąd
Przecież bym nie instalowal na pełny dysk od tego trzeba zacząć
Zobacz tu znalazłem plik od instalacji właśnie CDROMlink
Kasowal to z 10 minut
A teraz patrz najlepszelink
Naprawilo się
Zwróć uwagę ile masz miejsca na dysku

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2019 00:55:43 przez Kulamario
[#28] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Kulamario, post #27

Sprawdź ile rzeczywiście zajmują pliki na tym dysku.
Jeśli samo CacheCDFS zajmuje 10MB to znaczy ze coś jest nie tak.
Powinien zajmować około 36kb.
[#29] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Norbert, post #28

No na partycji dh0 masz zajęte 12.3mb
Zmieniłem też ten Max transfer na wszystkich dyskach ustawiłem tak jak na foto
Zobaczymy co będzie czas pokaże
Albo to było przyczyną albo karta jest do d..y
Jaką kartę najlepiej kupić do amigi ?

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2019 01:10:20 przez Kulamario
[#30] Re: Problem z adapterem SD i kartą

@Kulamario, post #29

Najlepiej wstawić kartę, która nazywa się .... twardy dysk Swojego czasu użerałem się z kartami, a od czasu powrotu do dysku 2.5" wszelkie problemy ustały. To już ze 3 lata.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem