kategoria: A1200
[#1] Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE
Pierwsza seria przelotek gotowa. Zostały mi cztery sztuki. Gdyby ktoś był zainteresowany, to z przesyłką 35 zł albo (promocja szeroki uśmiech) 0,02 BTC, szczegóły na priva.

Przelotka służy do wygodnego podłączenia typowego adaptera SD2IDE w roli twardego dysku. Dzięki niej nie trzeba się bawić w taśmy i izolowanie/mocowanie SD2IDE w Amidze. Adapter jest usytuowany na lewo od portu IDE na płycie, dzięki czemu nie koliduje np. ze scandoublerami. Oprócz tego przelotka eliminuje problem świecącej ciągle diody HDD, po podłączeniu adaptera SD przez nią, dioda w Amidze pracuje normalnie.

Czy działa w A600? Testowałem tylko w A1200, ale nie widzę przeszkód. Schemat układu sterującego diodą w A600 jest taki sam jak w A1200, położenie portu IDE na płycie i rozmieszczenie elementów po jego lewej stronie też. Poza układem do diody przelotka jest 1:1.

Czy nie koliduje z ekranem? Nie mam pojęcia. Moja Amiga nie ma ekranu. Wysokość przelotki mierzona od spodu gniazda IDE wtykanego w Amigę do górnej krawędzi płytki to 24 mm. Przelotka nie może być niższa ze względu na elementy znajdujące się po lewej stronie IDE na płycie. Bez ekranu w oryginalnej obudowie desktop mieści się ze sporym zapasem.
[#2] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #1

Biorę jedną sztukę w takim razie. Prośba o dane od płatności na PM.
[#3] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #1

Poproszę jedną sztukę i dane na pw
Pozdrawiam
[wyróżniony] [#4] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@jimmy, post #2

Wczoraj kątówka do mnie dotarła (szybka wysyłka i dostawa)- zamontowałem w A600 i działa bez problemu.
Z plusów:
- nie trzeba podkładać izolacji pod adapter
- nie koliduje z obudową modulatora (nie mam górnego ekranu)
- karta SD jest "na wierzchu" przez co łatwiej ją włożyć/wyjąć z adaptera
- dioda HDD działa teraz poprawnie.

Z minusów:
- niestety cena - krótki kabelek IDE to koszt 5-7 zł + KW a koszt tej przejściówki +KW to prawie tyle co za cały adapter SD/IDE. Nie neguję nakładu pracy i faktycznego kosztu produkcji - niestety jak widać przekłada się to na stosunkowo spory koszt. Szkoda bo adapterek bardzo fajny.

Nie mierzyłem czy jakoś wpływa na prędkość transferu - Amisią bawię się póki co okazjonalnie. WB 2.1 i 3.1 na różnych kickstartach wczytały się bez problemu.
[#5] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@jimmy, post #4

Z ceną kabelka konkurować nie jestem niestety w stanie. Wybór jak zawsze należy do kupującego.

Różnicy w transferze nie spodziewam się. Pomijając układ korekcji sygnału diody, moja przelotka nie różni się połączeniami od kabla.
[#6] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #1

Biorę jedną sztukę. Info idzie na priv.
[#7] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #1

Zrób taką wersję ze slotem na karte CF/SD i dodatkowym portem 3.5 dla CD-ROMu. Pliiis!
[#8] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@_arti, post #7

Zrób taką wersję ze slotem na karte CF/SD i dodatkowym portem 3.5 dla CD-ROMu

Ja już dawno taką mam
[#9] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@_arti, post #7

Technicznie to niewielki problem, ale byłoby więcej elementów. Musiałaby być droższa. Zapotrzebowanie też pewnie mniejsze, a więc krótsza seria...
[#10] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #9

Zapotrzebowanie też pewnie mniejsze

Mógłbyś się zdziwić- ja bym wziął (to zrozumiałe, że była by to droższe rozwiązanie od tego).
[#11] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@BULI, post #10

Dobra, to tak wstępnie przymierzyłem się do tematu. Widzę to tak, że obecną przelotkę trzebaby przedłużyć o jakieś 13 mm w stronę przodu Amigi. Nie powinno to napotkać na przeszkody, to przedłużenie miałoby zmniejszoną wysokość. Listwa z pinami 2 x 20 znajdowałaby się na prawej stronie przelotki, przeciwnej niż gniazdo na SD2IDE, ale niżej i piny byłyby poziomo, więc taśma do CD-ROM-u szłaby w górę.

Pytanie co zrobić z sygnałem aktywności CD-ROM-u, dać go też na LED Amigi, czy nie. A może zworka .
[#12] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #11

A czy podłączając taśmę z dwoma końcówkami, będzie można podłączyć także trzecie urządzenie? Np. na AOS3.9 lub sterowniku 4EIDE.
[#13] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #11

Tak, tak ja też coś tańszego zamiast EIDE'99 też chętnie bym kupił. W sumie, najlepiej by było, jakby to wygląd miało podobny do EIDE'99, żeby kartę CF można było wpiąć nawet na taśmie od wnętrza Amigi, a taśmę do CD-ROMu wyprowadzić na zewnątrz.

Ponieważ każdy CD-ROM ma własną diodę to i dioda z Amigi nie musi jego obsługiwać.
[#14] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Andrzej Drozd, post #12

Nie wiem jak są obsługiwane 4 urządzenia. Zakładam, że więcej niż 2 nie będą działać.
[#15] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #14

Mnie to pasuje. OK
[#16] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@_arti, post #15

OK, trochę to zajmie, bo trzeba dynksa zaprojektować i zlecić płytki. Być może na AmiParty zdążę, ale to jeszcze nie jest pewne. W międzyczasie jeszcze rozpracowałem możliwość zrobienia taniej (a przynajmniej znacznie tańszej od tego co jest w Vesalii czy AmigaKit) kątówki PCMCIA, również z możliwością rozłączenia obu części i spięcia taśmą.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 21:16:30 przez Krashan
[#17] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #16

Jakby co pomogę przygotować prototyp do druku 3d.

Kątówka hula. Pcimcie bym chętnie w obudowie (shitfinitif) podciągnął do dziury po flopie, ale to wydaje się być około 40cm, trochę sporo.
[#18] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #16

Fajna opcja wypuscic z Towerki pcmcia na śledzia taśmą.
[#19] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #16

Jak dla mnie SUPER- na AmiParty zamierzam być ok, racja
[#20] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Mariodj, post #18

Jak by jeszcze były dostępne takie czytniki, to by było coś

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2015 10:25:58 przez KRISS
[#21] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #1

Może zadam niewygodne pytanie...ale spróbuje ;)
Czy można skorygować to ciągłe świecenie diody LED w tej "zwykłej" taśmowej przelotce?

A i nie widzę nigdzie ceny tej przelotki. Proszę podesłąć na Priv jeżeli to możliwe. Dziękuję.
[#22] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Michnik, post #21

Czemu zaraz niewygodne. Można to skorygować podnosząc napięcie stanu wysokiego na linii ACTIVE z 3,3 na 5 V. Gdzieś tu na forum jest opis i zdjęcia jak to zrobić przecinając ścieżkę na SD2IDE i dolutowując tranzystor.

Natomiast w przelotkę zaopatrzyć się można za 28 zł plus 7 zł przesyłka. Z tym, że na razie mi się skończyły, będą pod koniec stycznia.
[#23] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Michnik, post #21

A i nie widzę nigdzie ceny tej przelotki.

No przecież cena jest we wiadomości na którą odpisałeś.OKOKOKOKOK
[#24] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Andrzej Drozd, post #23

Faktycznie - nie wiem , jak ja tego nie zauważyłem. Muszę się wiecej wysypiać :P Ach to Sensible Soccer...
[#25] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@KRISS, post #20

Takie coś można kupić. Problem w tym, że takie czytniki albo mają z tyłu IDE albo są sprzedawane razem ze specjalnymi kartami PCI. Może @krashan dałby radę to dostosować. Takie PCMCIA w towerze byłoby super nawet w cenie 90% normalnej przelotki.
[#26] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@_arti, post #25

Szukałem takich i nigdzie nie widziałem.
Ze złączem IDE bym wziął.
[#27] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Mariodj, post #18

Płytka do przelotki z dodatkowym portem 3.5" zaprojektowana, jutro zlecam prototyp. Wysokość pozostała bez zmian, płytka jest dłuższa od przodu Amigi o 13 mm i na wszelki wypadek od góry ukośnie ścięta. Port 3.5" jest oczywiście męski do wpięcia typowej taśmy, dodam, że to jest prawdziwe, kluczowane gniazdo (jak w płytach PC, które miały jeszcze IDE), nie listwa z pinami. Dodatkowo jest zworka, którą ustawia się, czy sygnał LED z portu 3.5" ma być również przekazywany na diodę w Amidze, czy nie. Port 3.5" znajduje się po prawej stronie, nieco poniżej portu adaptera SD2IDE. Zdjęcia prototypu zapewne w okolicach 15 stycznia.
[#28] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #27

Generalnie super sprawa ta przelotka.
Ale znając siebie(ciągłe grzebanie w Amidze) i moje małe dzieci, jak ktoś zawadzi o taką sztywną przelotkę to narobi sporo bałaganu być może nawet na płycie głównej. A jak przelotka jest po staremu na taśmie to albo przegnie nieco taśmę , albo co najwyżej wyciągnie przelotke z pinów (być może sie nieco zegną, ale raczej nic więcej).

Wiem - czepiam się niepotrzebnie kogoś kto coś fajnego dla nas robi :) Wybaczcie :)
Ale to taki mały minusik znalazłem tego rozwiązania. Jak ktoś zamyka Amigę i zagląda do niej raz na ruski rok to jest ok.
[#29] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Krashan, post #27

Zamawiam od razu jedną OK
[#30] Re: Kątowa przelotka do adapterów SD2IDE

@Michnik, post #28

Gdy masz małe dzieci i zostawiasz rozkręconą Amigę bez dozoru, to one Ci mogą zrobić cokolwiek. Zwalić całą Amigę na podłogę. Wylać picie na płytę główną. Wyobraźnia dzieciaków jest nieograniczona. Jeżeli SD2IDE jest na taśmie i nie zamocowane, bardzo łatwo zrobić nim zwarcie i dzieci na pewno poradzą sobie z takim wyzwaniem. Gdy SD2IDE dokładnie zaizolujesz, utrudnisz sobie dostęp do karty SD.

Przy pierwszych pomiarach podłączyłem SD2IDE na typowej, króciutkiej taśmie. Nie jestem małym dzieckiem a i tak udało mi się niechcący doprowadzić do zetknięcia się adaptera z dolną blachą klawiatury. Skończyło się spalonym bezpiecznikiem w zasilaczu...

Moim zdaniem ten akurat minusik wymyśliłeś na siłę .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem