[#1] Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)
Witam wszystkich serdecznie!

Jako, że od trzech miesięcy jestem szczęśliwym użytkownikiem A500 z kickstartem 1.3 i nieśmiertelnym 1MB RAMu szeroki uśmiech, myślałem sobie ostatnio, że chętnie poużywałbym z nią dyskietek 5,25". Trudno może byłoby mi powiedzieć, czy ma to jakiś większy, bardziej racjonalny, sens - słyszałem, że przy zmianie dyskietek trzeba używać komendy DISKCHANGE, a same dyskietki ponoć łatwo było uszkodzić - ale przyznaję, że odkąd dowiedziałem się o istnieniu takich, zawsze chciałem ich poużywać (jak w domu pojawił się pierwszy pecet to miałem okazję używać tylko dyskietek 3,5"). Prawdą jest zresztą, że dyskietki 3,5" są znacznie wygodniejsze w użyciu, chociażby dlatego, że są od razu wykrywane przez Ami. Mimo, że 5,25" są nieco mniej wygodne od tych tradycyjnych, nie stanowiłoby to dla mnie jakiegoś ogromnego problemu, być może znany czasem jestem z utrudniania sobie życia ale to głównie dlatego, że uwielbiam te wszystkie starocia. Czasami nie wyobrażam sobie bez nich świata. szeroki uśmiech
Ciekawy po prostu byłem, czy taką stację dyskietek, powiedzmy, dla przykładu, nawet Commodore A1020, czy podobne, które dadzą się podłączyć pod port DISK DRIVE, da się gdziekolwiek u nas w kraju dostać? Wybaczcie, jeśli jestem zbyt niedoinformowany w temacie (np. gdzie szukać) - w sumie jestem dosyć początkujący w temacie kupowania wszelkiego AmiSprzętu.
Pytanie zadaję właściwie bardziej z czystej ciekawości, chociaż, gdyby była gdzieś jakaś oferta to chętnie bym się nad nią zastanowił.

Pozdrawiam!

P.S.: Ostatnio nie sprawdzałem, ale swego czasu na Alledrogo sprzedawali pudełka po dziesięć nowych dyskietek 5,25"! Ale nie były najtańsze, wychodziło gdzieś około 50zł za jedno. Ale, w sumie, czy to dziwne? Chyba już od dawna ich nie produkują...
[#2] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #1

Dałem taką Azorkowi. Jak będziesz na SACP i go poprosisz to na party pewnie sobie posprawdzasz dyskietki. OK
[#3] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Vato, post #2

Najpierw musiałbym trochę takich dyskietek kupić, bo jeszcze nie mam.
Stwierdziłem po prostu, że na początku spróbuję poszukać samej stacji, bo dyskietki łatwiej dostać, a do Amigi najlepiej, bo chyba od zawsze mam do tej platformy ogromny sentyment.
A, przy okazji, było może potrzebne cokolwiek z dyskietki Extras, żeby używać takiej stacji z pięćsetką?
[#4] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #3

Podobno te stacje były takim wypełniaczem w momencie przechodzenia z 5,25 na 3,5 cala.
W sumie nie ma się po co męczyć skoro każda Amiga ma stację wbudowaną

Jak masz sentyment do 5,25 to spraw sobie Atari albo C64 i taką stację bo w te kompy nie "wyszły" z tego standardu i poza wynalazkami SIO2SD raczej normą jest używanie 5,25 dziś :)

Teraz w czasach goteków, twardych dysków i kart CF i SD, kart turbo i innych wynalazków ciężko się mierzyć nawet z prostym kopiowaniem na 5,25 a co dopiero z użytkowaniem ich w przypadku Amig :)

PS.
Jeśli chodzi o kupowanie "takich" dyskietek to mocno polecam przyjechać na jakieś party a koniecznie już na 8 bitowe :) bo czasami zdobycie 10 sztuk za kwotę 5 zł to żaden wyczyn.

OK

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 00:34:52 przez Vato
[#5] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Vato, post #4

Haha, dzięki za info, chętnie wpadłbym wreszcie na jakieś party, tylko muszę znaleźć trochę czasu.
Oczywiście chętnie popróbowałbym z C64, ale nawet chwilowo nie mam na nie miejsca. szeroki uśmiech
Cóż, tak mi się pomyślało, bo jednym z moich małych marzeń było coś na takich dyskietkach jeszcze nawet robić, a że Amiga też to potrafi...
Chociaż nie wiem, jak by to działało - ale to co, Amigi ciężko przyjmowały 5,25"?

A dyskietek 3,5" dalej w pięćsetce używam, bo mam w niej oryginalną stację, która, jak na razie, ma się świetnie. Chociaż zastanawiam się nad jakimś emulatorem, żeby na zewnątrz podłączyć (np. goteka Sakurą). Wtedy jedyną wadą takiej konfiguracji byłby już tylko fakt, że większość dyskietek i tak trzeba by było kopiować, żeby w DF0 wrzucać. Ale do archiwizacji...
[#6] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #5

Używanie stacji dyskietek 5,25 było związane z kosztami.
Dyskietki 5,25 były tańsze od 3,5 calowych.
Sam posiadałem stację dyskietek 5,25 i furę dysków. Nie pamiętam juz dokładnie, ale coś trzeba było zrobić, żeby mozna było sie bootowac z zewnętrznej stacji dysków ( był przęłącznik ? )
No i na peweno miałem któryś z Mortal Kombatów zgrany cześć na małych część na dużych , żeby jako tako chodził i żeby nie trzeba było żonglować

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 11:44:15 przez nekroskop
[#7] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@nekroskop, post #6

Swoją drogą, przeglądając wczoraj różne fora amigowe natknąłem się na temat, w którym ktoś pisał, że ma stację dyskietek 5,25", bodajże firmy Chinon, i że z A500 chodzi mu bezbłędnie i formatuje dyskietki na 880KB. Oczywiście, z tego co zrozumiałem, musiał i tak używać DISKCHANGE - no ale to już przecież wynika z konstrukcji tych napędów.

Co do przełącznika nie wiem, bo używam na razie tylko A500 z kick'iem 1.3 - tutaj czegoś takiego chyba nie mam - bootować musi z DF0, jeśli się nie mylę.

Ale tak się zastanawiając, dałoby się znaleźć gdziekolwiek taką stację 5,25", żeby współpracowała z A500 i miała gęstość zapisu zezwalającą na formatowanie do 880KB?
Ciekawy jestem, bo naprawdę nigdzie jeszcze czegoś takiego na naszych serwisach aukcyjnych nie widziałem... A w sumie, gdyby dało się znaleźć, to chyba chciałbym spróbować nawet.
[#8] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #7

Da się na 880kb formatować.
Stacja przydaje się jedynie w przypadku gdy znajdziesz jakieś rares dyskietki i potrzebujesz odczytać.
Przydaje się też (podobno) do nagrywania dyskietek dla C64.
[#9] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Vato, post #8

Fakt, to by było racjonalne zastosowanie. OK
Ale poszperam trochę na ten temat, gdzie da się znaleźć taką stację.
Wyjątkowo mnie to ciekawi.
[#10] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #9

Hej, mam nadzieję, że to nie będzie duży off-topic, jeśli o coś przy okazji zapytam. Nie chcę po prostu zakładać osobnego tematu, który mógłby się skończyć na kilku wiadomościach, bo to może większe zaśmiecanie. szeroki uśmiech
Gdzie mogę szukać dysku twardego, jako całej części podłączanej do A500 - bodajże A590? Przydałby mi się czasami ten oryginalny, bo nie chcę kick'a zmieniać.
I tak samo - da się gdzieś w ogóle znaleźć CD-ROM A570?
To byłby nawet niezły pomysł na transmisję plików z PC na Amigę, żeby nie korzystać z portu szeregowego.
Chociaż i tak ostatnio prosiłem Michała (świetna robota stary, dzięki OK ), żeby mi dyskietki robił, bo muszę swój port w PC sprawdzić, czy jest sprawny...

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2016 16:00:32 przez BW
[#11] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #1

Mam dwie stacje 5,25". Jedną w obudowie tower z A1200 a drugą jako zewnętrzną i używam jej z różnymi Amigami. Obie są podłączone przez interfejs zewnętrznej stacji i nie muszę wpisywać żadnych komend. Obie rozpoznają kiedy dyskietki są włożone. Jeśli chcesz to pomóc Ci zaadaptować napęd 5,25" od PC korzystając z interfejsu zewnętrznej stacji.
[#12] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Marcin74, post #11

To bardzo interesujący pomysł, tylko najpierw musiałbym poszukać samej stacji. Zapytam na wstępie, czy musi to być jakaś specjalna wersja (jakiej gęstości szukać?, itp...)?
Czy przez interfejs zewnętrznej stacji rozumiemy jeszcze dodatkową obudowę z elektroniką, czy tylko odpowiednie połączenia pinów pod port?
[#13] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #1

chyba mam takie cudo gdzies, tylko nie wiem czy mam chociaz z jedna dyskietke zeby sprawdzic czy dziala
[#14] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #12

Czy przez interfejs zewnętrznej stacji rozumiemy jeszcze dodatkową obudowę z elektroniką, czy tylko odpowiednie połączenia pinów pod port?

Tak, potrzebna jest obudowa z elektroniką. Samo podłączenie pinów nie wystarczy.

Gotowy interfejs wraz z obudową (co prawda 3,5"...) jest do nabycia w RetroAmi. Ewentualnie możesz sobie sam zbudować, schemat, płytka i opis jest tutaj.
[#15] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #12

Stacja 1,2 Mb - to będzie obsługiwała dyskietki HD, można je jeszcze w miarę tanio kupić. Najlepiej Chinon, są dość łatwe do przerobienia. Jeśli będziesz miał problem z kupieniem napędu to daj znać może będę mógł pomóc.
[#16] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Marcin74, post #15

jeżeli mam sprawny interfejs stacji 5,25 i wezmę Stacja 1,2 Mb 5,25 od pc
to czy coś muszę przerobić aby tryniła w amidze ?
czy tylko wkładam ją w interfejs i działa ?
[#17] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Dorian3d, post #16

Zależy jaki masz interfejs i jaki napęd. Ja mam podłączone napędy Chinon przez interfejsy od zewnętrznych stacji w których siedziały napędy PC i jedyne co musiałem zrobić to przełożyć dwie zworki w stacji 5,25 i śmigają aż miło.
[#18] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Marcin74, post #17

Jutro dam foty
[#19] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Marcin74, post #15

Tak, zdecydowanie dyskietki HD jest jeszcze dosyć łatwo tanio kupić.
Tylko, jak taka stacja 1.2 MB będzie chodziła pod Amigą? Jako 880KB, czy 1.76 MB?
Nie wiem po prostu, jak to się przekłada na kick 1.3, a nie zamierzam go zmieniać w mojej A500.

Aha, jeszcze jedno. Sprawdzę pewnie jutro, bo dzisiaj już nie zdążę - na wstępie powiedz mi tylko, gdzie najlepiej takich stacji Chinona szukać? Gdzieś na Allegro, czy raczej inne miejsca?

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2016 23:08:21 przez BW
[#20] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #19

Będzie chodzić jako 880kB. Stacje 3.5 i 5.25" mają identyczny protokół, tylko inne złącze. Żeby ją podpiąć do Amigi, trzeba znaleźć taśmę od starego PC ze złączem pod 5.25". Oprócz tego, stacja 5.25" nie będzie wykrywała, czy dysk jest włożony (będzie cały czas informować o włożonej dyskietce). Zatem, trzeba będzie używać polecenia diskchange do wykrycia zmiany dyskietki. Można też pokombinować i dorobić switch, który będzie reagował na zamknięcie mechanizmu, i, jak dobrze pamiętam, zwierał pin 2 taśmy do masy.
[#21] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@strim_, post #14

Tak też niestety myślałem.
Nic w tym dziwnego, ale trochę szkoda, zwłaszcza, że obudowa z RetroAmi jest dosyć droga...
Swoją drogą, jak to wtedy robić - przecież ta obudowa jest przystosowana do wielkości stacji dyskietek 3.5 cala.
Przeróbki gabarytowe?

Jak to ja, na wstępie po prostu zastanawiam się nad wszystkim.
[#22] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@alt_, post #20

No, przyznaję, że przerobienie tego trochę, żeby switch reagował na zamknięcie byłoby bardzo fajne, ale polecenia DISKCHANGE też się nie boję. Będzie tylko odrobinę mniej wygodne, ale to nic.
Dobrze wiedzieć, że 880KB, bo to powinno wtedy bez problemu radzić sobie przy kick'u 1.3.
[#23] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #22

Ja kiedyś dawno temu w latach 90'tych ubiegłego wieku miałem właśnie taką stację dysków i 2 pudła (duże pudła dyskietek) 5,25, na których trzymałem archiwum spakowane w Quarterback 6.0. Jako, że to było zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż kasety Video. A wiadomo, że dyski czy płyty CD do nagrywania były jeszcze dosyć drogie - nie mówiąc o nagrywarkach CD.

Jednak po pewnym czasie ta stacja dysków mi padła i się zrobił dramat - bo nie mogłem dostać się do archiwum. Wkrótce nabyłem inną używaną stację, jednak coś nie była w stanie nic nagrać, jedynie odczytać. Wtedy pamiętam, że całe archiwum odratowałem i sobie odpuściłem trzymanie archiwum na dyskietkach 5,25'.

Dopowiem, że fakt - te dyskietki w tamtych czasach grosze kosztowały, a dodatkowo pecetowcy się ich wyzbywali - także tym bardziej prawie za darmo mogłem dużo tego zdobyć.

Jako ciekawostkę powiem że przed erą dyskietek 5,25 były jeszcze dyskietki 8". To były istne potwory.
[#24] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@BW, post #1

tytułem dygresji: pamiętam, że studio kopiowania gier, mieszczące się w komisie przy ul. Narutowicza w Lublinie (a później na Peowiaków), trzymało wszystko na dyskietkach 5.25". Widziałem kiedyś na zapleczu całe pudła wypełnione tymi dyskietkami.
[#25] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@charliefrown, post #24

bo dzieki mniejszej gestosci zapisu rzadziej "padały". oraz byly tansze. ja kiedys kupilem sobie nawet 5.25" do ami, ale nigdy nie podlaczylem i skonczyla jako stacja do C128.
[#26] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@gilban, post #23

8" pamiętam, chociaż nie używałem, ale nawet miałem okazję taką potrzymać w rękach niedawno, gdzieś w zeszłym roku.
[#27] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Marcin74, post #17

to jak mam je ustawić

stacja to
[#28] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Dorian3d, post #27

Jakoś słabo wkleiłeś te foty bo ich nie widać
[#29] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@Marcin74, post #28

Np. ja widzę. Może masz coś z przeglądarką nie teges?
[#30] Re: Stacja dyskietek 5,25" do Amigi - da się gdzieś jeszcze znaleźć? :-)

@misiek2, post #29

Hej, to gdzie one są?
Ja też nie widzę...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem