[#1] Doświadczenia z modemami
Czy ktoś z szanownych forumowiczów używał kiedyś modemów z Amigą (lub innym komputerem)? Jeśli tak to jakie są jego doświadczenia? Mam parę pytań:

• Czy dziś istnieją jakieś sieci poza internetem, które obsłużą takiego typu modemy (np. typu BBS).
  • A może da się łączyć z internetem używając tego typu modemów (wszak internet jest dostępny przez łącze telefoniczne)? Szybkość łącza może być i 56kbps, dla mnie nie ma problemu. Na warunki amigowe to w zupełności wystarczy.
  • Czy istnieją jakieś protokoły i programy sieciowe, które bez problemu uciągnie Amiga z procesorem 68030?
  • Czy TCP/IP to jedyny protokół obecnie używany? Czy istnieją inne, prostsze?

Jestem zupełny laik w tym temacie, a chciałbym podłączyć do sieci moją Amigę używając złącza szeregowego i preferencji Serial. Wszak tylko w ten sposób robię to zgodnie z architekturą Amigi.

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam!
[#2] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #1

Chcesz internet wdzwaniany? Taki na impulsy? Dziś?
Chyba już nie ma takich opcji...

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2016 07:47:35 przez Vato
[wyróżniony] [#3] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #1

Zgodnie z architekturą Amigi to podłącz kartę PCMCIA LAN i normalnie skrętkę, a nie kombinacje z modemem.
Czysto teoretycznie - numer 0202122 powinien działać jeszcze, można spróbować. Na 030 bez problemu obsłużysz mejla, IRCa i jakieś GG, WWW już ze sporą dozą samozaparcia.
[#4] Re: Doświadczenia z modemami

@Vato, post #2

Łącza telefoniczne TP SA nadal istnieją :) Ja dosłownie kilka lat temu jak miałem wyłączony na miesiąc internet podczas zmiany operatora to włożyłem modem do PC i korzystałem z internetu przez łącze telefoniczne i znanego numeru 0 20 21 22.

Inna kwestia czy jest to opłacalne.
[#5] Re: Doświadczenia z modemami

@madman15, post #3

Dzięki za informację. Po prostu ja chcę skorzystać z portu Serial. Mam dwie karty sieciowe (WiFi i normalna), ale miewałem z nimi kłopoty.

Teraz w sumie myślę, że jest to głównie kwestia dobrej konfiguracji. Graficzne przeglądarki WWW niestety mnie odstraszyły skutecznie. A przecież są też inne programy. Jak się dobrze skonfiguruje to internet na Amidze może być przyjemnością.
[wyróżniony] [#6] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #1

Użyj karty PCMCIA tak jak mówi Madman.

Do tego DcTelnet. Znajdziesz go na Aminecie, albo AmTelnet. Też znajdziesz go na Aminecie, chociaż pełna wersja jest też do znalezienia w sieci. Za pomocą tych programów spokojnie połączysz się z każdym BBS-em.
[#7] Re: Doświadczenia z modemami

@Sir_Lucas, post #6

Dziękuję! Telnet to byłoby coś.
[wyróżniony] [#8] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #1

Uzywalem przez lata na A1200 z 030/50 i 16MB RAM. Bardzo dobrze dzialalo ale to byly czasy gdy amigowe przegladarki pozwalaly normalnie uzywac internetu czyli w drugiej polowie lat 90.
Uzywalem tylko do internetu wiec innych sieci nie znam. Modemow mialem w sumie kilka modeli US Robotics 56k. Wszystkie dzialaly z pelna predkoscia - wbudowany port szeregowy w Amidze da rade.
Stos TCP/IP jakiego uzywalem to MiamiDX. Mozna jeszcze uzyc AmiTCP albo wbudowany w AmigaOS 3.5/3.9 Wszystkie obsluguja modemy.
Nawet chyba mam jeszcze przejsciowki na port szeregowy 25=>9pin jakbys chcial - kable szeregowe od modemow sa zazwyczaj 9pin.
[#9] Re: Doświadczenia z modemami

@lekarz_med, post #8

Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Myślę, że rozejrzę się za modemem typu US Robotics, głównie dlatego że jestem ciekawy jak działa - kupię i dam znać czy działa również w dzisiejszych czasach.

A póki co pokombinuję również z kartami na PCMCIA i zainstaluję odpowiednie programy - klienty. Bez przeglądarek graficznych. Fajnie byłoby w CygnusEDzie redagować wypowiedzi, ściągać z Aminetu przez DOpusa itp. :)

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2016 08:19:44 przez Hexmage960
[#10] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #9

Dane z FTP-a Aminetu pociągnie Ci każdy kilent FTP - ATC, AmFTP, AmiFTP.
DcTelnet, albo AmTelnet do BBS.

Tutaj masz dwa przykłady jak to może wyglądać.
Link 1.
Link 2.

Tak jak wcześniej wspominałem jest jeszcze Links, który może stanowić dla Ciebie ciekawą alternatywę.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2016 08:23:59 przez Sir_Lucas
[#11] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #9

Jak używasz magellana to zasoby ftp masz dostępne z jego poziomu jak normalne katalogi amigi. Ogólnie pomijając serwisy www (brak przeglądarki) to reszta podstawowych usług stoi na dobrym poziomie, a klient irca na amidze (amirc+kuang 11) to niedościgniony wzór dla programów win/lin.
[#12] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #1

Jeśli szukasz dostępu do internetu to masz już podanych kilka opcji. Ja kiedyś się bawiłem Amicomem i Packet Radio w paśmie CB. Nawet kilka razy połączyłem sie z jakimś bbs z Niemiec. Niestety nie udało mi sie tam założyc jakiegoś konta.
[#13] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #1

Swego czasu podpinałem pod Amigę HIS Ericssona, u nas znane pod komercyjną nazwą SDI.
Działało bardzo ładnie, ale o ile wiem umarło śmiercią naturalną z 10 lat temu.
BBS-y raczej już nie działają (SilverDream ?), FidoNet też.
Dostępy do internetu powinny chodzić, ale WWW to chyba tylko lynx.
Z modemów to USRobotics były niezłe.
[#14] Re: Doświadczenia z modemami

@Rafał A-3000, post #12

Amicom to był świetny program, dał mi namiastkę internetu dobre 20 lat temu. Na pakecie można było spotkać wielu Włochów czy Francuzów. Dzięki propagacji łatwej mogłem nawiązać z nimi połączenie niż z osobą oddaloną zaledwie parę kilometrów ode mnie. Pomimo, że miałem domowej roboty modem umożliwiający przesył na poziomie 120 znaków/s to mogłem spokojnie pisać bez opóźnień z kilkoma osobami na raz. Czasem zastanawiam się czy nie sprawić sobie radyjka...

Tutaj link do serii artykułów na temat Packet Radio.
[#15] Re: Doświadczenia z modemami

@ra20, post #13

BBS-y raczej już nie działają (SilverDream ?), FidoNet też.

W demku grupy Pacific z 2015 roku były namiary na ich BBS OK Wydaje mi się, że w przynajmniej jeszcze jednej produkcji z ostatnich 2 lat widziałem namiary na BBS (ktoś pamięta tytuł?). Jest więc szansa by gdzieś się dodzwonić i potestować technologię.
[#16] Re: Doświadczenia z modemami

@at0m, post #15

BBS działają i mają się dobrze.
Co więcej stare wracają i powstają nowe.
Warto zerknąć tutaj.
Logowałem się do BBS-ów z DcTelnet i AmTelnet. Za pomocą karty WIFI i Roadshow na A1200.
Ciekawe doświadczenie ;)
[#17] Re: Doświadczenia z modemami

@Sir_Lucas, post #16

A co wlasciwie na tych BBSach mozna robic?
Bo jakos nigdy nie zainteresowalem sie tym tematem.
[#18] Re: Doświadczenia z modemami

@lekarz_med, post #17

A zerknij tutaj.
Myślę, że teraz to bardziej ciekawostka. Bardziej retro niż retro ;)
Chociaż w świecie 8-bit - C64 - zaczynają przeżywać drugą młodość.
[#19] Re: Doświadczenia z modemami

@lekarz_med, post #17

A co wlasciwie na tych BBSach mozna robic?

Jak to co? Pobrać "0-Day Warez" na Amigę
[#20] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #1

Używałem w latach 90tych modemów Zoltrix.
Najpierw 33.6, potem 56k (a konkretnie takiego - mój egzemplarz, przy tym wygląda jak świeżo kupiony ;) ). O ile 33.6 k miał kabel 9 pin i wymagał pająka przy podłączeniu, to już 56 k miał kabel z dwoma końcówkami 9 i 25 pin - i doskonale działał z Amigą - od ręki. Jako stos tcp najpierw używałem AmiTCP4.0 a później Miami. Łączyłem się klasycznie przy użyciu numeru tp: 0202122. Na 040 można było śmiało korzystać z poczty (uwielbiałem YAMa), irca, ftp, icq (nie pamiętam klienta teraz), oraz oczywiście www. Jeśli chodzi o www, to myślę, podobnie jak wielu używałem na zmianę AWeba i Ibrowsea. Rzadziej Voyagera, który choć wyglądał atrakcyjnie i takoż atrakcyjne miał potencjalne możliwości, to jednak w działaniu bywał mocno niestabilny (o ile dobrze pamiętam, pełna wersja była na którymś z CD Amiga Format). Jeśli chodzi o FTP, to oczywiście można było używać Opusa5, ale niestety przy większych plikach lubił zerwać połączenie, a opcji resume nie miał, zatem, AmFTP czy później ATC były zdecydowanie lepsze.

No i oczywiście, w latach 90tych obowiązkowy był licznik impulsów :), pozwalający trzymać jako-taki rygor nad rachunkiem telefonicznym, zwłaszcza gdy ktoś był na utrzymaniu rodziców.

Ech, te nie kończące się flame'y na ACP :D. Piękne czasy :).
[#21] Re: Doświadczenia z modemami

@Sir_Lucas, post #18

aż żałuje że nie mam linii telefonicznej już XD
[#22] Re: Doświadczenia z modemami

@sunater, post #21

Możesz spokojnie przez Telnet łączyć się z każdym praktycznie BBS-em. Wystarczy Amiga, karta sieciowa, stos TCP/IP i DcTelnet lub AmTelnet :)
[#23] Re: Doświadczenia z modemami

@Sir_Lucas, post #22

ale po kablu byłoby "full retro" - to miałem na myśli :)
PS - ktoś ma jakiś poradnik jak korzystać z bbsów - tak ogólnie i najlepiej po polskiemu ? lista komend itp ?

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2016 16:41:21 przez sunater
[#24] Re: Doświadczenia z modemami

@sunater, post #23

Aaaa, teraz rozumiem ;) Pełen klimat
[#25] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #1

mam dwa modemy dzialajace z Amiga, Supra Modem 2400 (byla w komplecie z A500 kupiona za oceanem) i US Robotics 33.3 lub 56k, chetnie zamienie na jakies drobne akcesoria do Ami. Poza tym mozliwe, ze wciaz dziala moje konto tj. odpowiednik 0202122 w lokalnej sieci akademickiej.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2016 17:17:15 przez charliefrown
[#26] Re: Doświadczenia z modemami

@charliefrown, post #25

Hmm.. aktualnie nie mam "drobnych" rzeczy na wymianę. Chyba, że interesuje Cię wewnętrzny scandoubler albo zestaw PPC ;) Ile chciałbyś za ten modem (możesz podać na PW)? Pozdrawiam.
[#27] Re: Doświadczenia z modemami

@Leon, post #14

Miałeś licencję na 145MHz? Ja tylko na 27MHz. Niemcy na 24 kanale CB mieli coś.
[#28] Re: Doświadczenia z modemami

@Sir_Lucas, post #16

Ktoś mógłby sprawdzić bbsy "amigowe": rofbbs.ddns.net i bbs.dsix.io ? Bo coś chyba robię źle... Połączenie nawiązuje i to by było na tyle :( A napaliłem się jak gupi :(

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2016 21:08:34 przez sunater
[#29] Re: Doświadczenia z modemami

@Hexmage960, post #26

Nawet mam jeszcze (na pamiątkę sobie zostawiłem) modem zewnętrzny ZOOM 33,6, którego kiedyś z Amigą używałem. I ma złącze szeregowe 25 pin, także nie musiałem używać nawet przejściówek 25-9 pin. Do łączenia z Internetem używałem wtedy Miami lub (Miami Deluxe), bo jak na tamte czasy był łatwy do skonfigurowania. Zresztą i dziś go sobie zainstalowałem, ale do obsługi karty PCMCIA.

Tak ten modem wygląda, tylko ten na obrazku jest teoretycznie trochę szybszy:

[#30] Re: Doświadczenia z modemami

@Rafał A-3000, post #27

Moj ojciec mial dodatkowo na pasmo "2 Metry" ja nie mialem. CB radia to glownie uzywalem do kontaktu z rodzina w latach 90 tych. Obecnie to jedynie czasem brat jeszcze sie w to bawi. Ostatnio mnie zapytal czy chce w Irlandii sobie zamontowac antene i z nim gadac ale wolalbym jak juz to do packet radio uzywac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem