kategoria: A1200
[#1] WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze
Zacząłem konfigurować internet po WiFi. Po kablu działa u mnie w porządku net ale zamarzyło mi się bezprzewodowo. Mam zainstalowaną kartę WiFi na sterowniku prism2v2. Net po WiFi działa jak włączę na routerze tryb bez szyfrowania. Z włączonym szyfrowaniem na routerze internet już nie chce działać na Amidze. Karta PCMCIA WiFi jaką posiadam, jak mniemam to Orinoco Gold z oznaczeniem PC24E-H-FC Agere.

Mój router ma następujące metody szyfrowania:
- brak szyfrowania(na tym działa internet po WiFi na Amidze)
- WPA2(AES)-PSK(net nie działa)
- WPA-PSK/WPA2-PSK(net nie działa)

Z opisu sterownika prism2v2(wersja 2.6) wynika, że:

This version of prism2.device supports WPA and WPA2 encryption, including
both TKIP and CCMP (AES) encryption modes. However, not all hardware
supports all encryption modes. Cards with Intersil firmware support WEP,
TKIP and CCMP, while cards with Lucent/Agere firmware only support WEP and
TKIP.

Intersil cards also need to be flashed with an upgraded firmware to support
WPA/WPA2 encryption. Lucent/Agere cards do not need a firmware upgrade and
have the additional advantage of performing TKIP encryption in hardware.

zatem tylko szyfrowanie WEP i TKIP działa na tej karcie.

1. Czy pozostaje mi tylko korzystać z WiFi bez szyfrowania?
2. Czy może jest karta WiFi/sterownik co pójdzie z szyfrowaniem jakie ma mój router?
3. Czy może istnieje jeszcze inne rozwiązanie(pomijając napisanie nowego sterownika:P)
4. Nie jestem pewien czy dobrze skonfigurowałem WiFi, ale w końcu działa bez szyfrowania. A ustawienia karty WiFi przepisałem z ustawień dla karty 3Com589D. Dane do połączenia wpisałem przy instalacji sterownika prism2v2. Gdzie ręcznie mogę zmienić te dane? Pewno mogę je zmienić przy ponownej instalacji sterownika lecz chciałbym wiedzieć jakie pliki można edytować aby to zmienić.
[#2] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Tomski, post #1

Czy może istnieje jeszcze inne rozwiązanie

Można wykorzystać minirouter (np. popularny TP-Link TL-WR 702) pracujący w trybie Client. Mi taki został z czasów, gdy jeszcze MorphOS nie obsługiwał żadnego WiFi. Teraz używam go z A1200, mam kartę Ethernet na PCMCIA i krótkim kabelkiem podłączam ją do miniroutera. Ten zaś łączy się bezprzewodowo z głównym routerem w mieszkaniu, oczywiście korzystając z WPA2.
[#3] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Tomski, post #1

Czy może jest karta WiFi/sterownik co pójdzie z szyfrowaniem jakie ma mój router?

Ja używam tej karty: ZyXEL i u mnie działa szyfrowanie WPA2.
[#4] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Tomski, post #1

Mam ruter tplink. I niestety tak samo jak ty mam z tym problem, chodzi tylko bez szyfrowania. Wiec ustawilem karte wifi tak aby internet byl brany z telefonu. Czyli tel jako ruter. Chodz ispoko.
[#5] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@mwb113, post #4

Wystawianie nieszyfrowanego WiFi to zaproszenie dla niepożądanych gości (no chyba, że ktoś mieszka na odludziu). Pal licho, że taki użytkownik na gapę kradnie pasmo. Gorzej, że wykorzysta nasze łącze do działań w sieci, przez które potem możemy mieć nieprzyjemności.
[#6] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Tomski, post #1

1. Nie.
2. Tak, karty z WPA2/AES, które wymagają updejtu firmware'u.
Bezczelna reklama.
Karty te są trochę wolniejsze, bo szyfrowanie WPA2 wymaga sporo mocy. Podczas gdy Orinoco wykonuje szyfrowanie sprzętowo - niestety tylko WPA/TKIP.
Przy ustawieniu WPA/TKIP karta będzie działać.
3. Może dodatkowy AP. Dziwne jest, część obecnych routerów nie ma na rozdzielenia WPA i WPA2.

Tak to wygląda u mnie przy ustawieniach karty Orinoco.
4. Z tego co piszesz dobrze skonfigurowałeś połączenie. Problemem jest ustawienie router w tryb WPA/TKIP.
[#7] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Sir_Lucas, post #6

Kartę WiFi mam od Ciebie chyba:). Kupiłem ją jakiś czas temu na portalu aukcyjnym, pewno z 6-12 miesięcy temu:). Nie ma niestety oryginalnej naklejki na tej karcie i jedynie z oznaczeń wnioskuje, że to jest Orinoco Gold. Jak rozumiem na niej nie można zrobić upgrade'u firmware?
[#8] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Tomski, post #7

Tak, masz ją ode mnie. Chyba nawet więcej niż 1,5 roku temu. Jeszcze przed moim wyjazdem z Polski. To jest Orinoco Gold. Niestety tak jak pisałem wcześniej karta ta tylko obsługuje WPA/TKIP - wykonując szyfrowanie sprzętowo.
[#9] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Sir_Lucas, post #8

Wiesz może, które pliki można ręcznie wyedytować?

Będę dalej używał po kablu netu na Amidze, gdyż do routera to mam 1m odległości pewno. Może kiedyś będę miał inny router co będzie miał to szyfrowanie WEP/TKIP to wtedy będzie karta jak znalazł.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2016 17:25:40 przez Tomski
[#10] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Krashan, post #5

Hmm ja mam nieszyfrowane wlasnie ze wzgl na Ami, ale mam filtr po mac adresach. Czy to tez niebezpieczne ? Oczywiscie nie licząc sytuacji, ze ktos mi się włamie do konfiguracji wlan...
[#11] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Tomski, post #9

Może kiedyś będę miał inny router co będzie miał to szyfrowanie WEP/TKIP to wtedy będzie karta jak znalazł.

Ta kartka obsługuje dwa typy szyfrowania:
1. WEP
2. WPA/TKIP

Wireless.prefs można ręcznie edytować jeśli chodzi Ci o ten plik.
[#12] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@twardy, post #10

Dla osoby wiedzącej co robi filtrowanie MAC-ów nie jest żadną przeszkodą. Zeskanuje adresy i wejdzie pod jedno z Twoich urządzeń.
[#13] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@Tomski, post #1

Mój router TPLINK TL-MR3220 działa jak most WiFi. Najciekawsze jest to, że możliwość taką uzyskał po zmianie firmwareu (na linuksowy Gargoyle). Ustawiam sobie pod piecem nazwę sieci z jakiej korzystać będzie Ami, hasło, adres IP w ustawieniach routera przez wpisanie jego adresu i po przełorzeniu do Amigi wpisuję w ustawieniach MiamiDx adres IP, bramkę i hulaj dusza. Takie mam WiFi w Ami, że przez kabel trochę. Polecam również wpisać sobie DNSy OpenDNS. Jest WiFi, WPA2, 3G/4G.
[#14] Re: WiFi w A1200 i szyfrowanie na routerze

@adamlnowak, post #13

O też mam podobny router z Gargoyle. Nawet używałem go jakiś czas temu z TV i konsolą jako właśnie bridge, czy jak to tam się zwie. Pomysł zacny aby tak zrobić, gdy ktoś musi.
Z tym, że ja mam kartę po kablu 3Com a nowy ruter, LTE, metr od Amigi. Tak, że u mnie nie ma problemu aby korzystać po kablu z neta. Jedynie dla sportu, sprawdzenia jak to działa i chęci pozbycia się kabelka kombinowałem z WiFi. Może jeszcze kiedyś coś wymyślą, że będzie można korzystać po WiFi na tej karcie albo coś innego uda się mi zdobyć za śmieszne pieniądze.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2016 23:02:35 przez Tomski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem