[#1] Drukarka igłowa z kablem LPT
Czy jest możliwość podłączenia do Amigi i drukowania z Amigi
na starych drukarkach 9-igłowych np. firmy OKI ?

Słyszałem, że w kablu LPT wystarczy tylko odlutować jakiś jeden drucik...
Czy to prawda?
[wyróżniony] [#2] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Vato, post #1

To prawdopodobnie zależy od drukarki. W Magazynie Amiga zawsze straszyli (bodajże) 14 pinem, który miał po stronie Amigi dawać jakies napięcie i palić drukarki. Ja miałem i wiele lat używałem Epsona LX100 - kabel oryginalny - i nic z niego nie wycinałem. Zatem, jak wspomniałem wyżej, myślę, że to zależy od drukarki.
[wyróżniony] [#3] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Vato, post #1

To slynny pin 14. W Amidze jest na nim +5 V, niektóre drukarki miały tam masę, podłączenie powodowało zwarcie. Na wszelki wypadek można go w kablu odłączyć.
[#4] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@baderman, post #2

Ja miałem i wiele lat używałem Epsona LX100 - kabel oryginalny - i nic z niego nie wycinałem.

Zależy to też od kabla. Ja w kablu od Citizena ABC chciałem odłączyć i się okazało, że był niepodłączony fabrycznie.
[#5] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Krashan, post #4

Dzięx za szybką odpowiedź :) Dziś to potestuję wieczorem hehehe!
Mam jakiś edytor tekstów na Amigę i mam nadzieję, że będzie z tym zabawa

dzzzt dzzzzt dzzzzzzzt dzt dzt dzt OK
[#6] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Krashan, post #4

Możliwe, że i u mnie to po prostu było niepodłączone. W każdym razie, działało, bez zarzutu.
[#7] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Vato, post #5

Taką mam:

[#8] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Vato, post #7

W Euro robiłem to podobne mieliśmy. Co ciekawe poszperałem wtedy na necie i się okazało że są normalnie w sprzedaży w sklepach...
[#9] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@madman15, post #8

W Bielsku w kinoplexie (w Gemini Park) bilety drukuje się na igłówkach ok, racja
[#10] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Vato, post #7

Takie jak ta, drukarki OKI, to królowe hurtowni wszelakich w latach 90'tych :). Ileż papierzysk nadrukowanych przez te maszyny przeszło przez moje ręce. OKI było najwięcej, zdecydowanie mniej Epsonów i śladowe ilości Starów, Citizenów, itp.
[#11] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Vato, post #7

Daj znać jak poszło. Mam OKI chyba nawet identyczną, nawet tak samo żółtą

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 16:56:37 przez misiek2
[#12] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@misiek2, post #11

Do testów drukowania z Amigi przydał mi się program, który kupiłem... ponad 20 lat temu

[#13] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Vato, post #12

Ja nie mogłem swojej atramentówki zkonfigurować, z jakiegoś powodu nie chciała działać
Model to Epson Stylus Color 670
[#14] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@Vato, post #12

A powiedz mi co z taśma do drukarki igłowej? Dawno nie używałem, więc chyba wyschła. Mam ze 3, w tym dwa w pudełkach, o ile mi nie wyrzucili z domu. Ostatnio szukałem 2 klawiatur na din i nie znalazłem. Gdzie to kupić albo w jakiś inny sposób uzdatnić? Kiedyś pamiętam dawałem do regeneracji. Ciekawe czy w punktach nabijania cartridgy i tonerów takie coś jeszcze robią.
[#15] Re: Drukarka igłowa z kablem LPT

@misiek2, post #14

Bez problemu ... Można nawet dziś kupić taśmy do np star LC-20 i innych link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem