[#1]
Nowy sposób na wybielanie Amig - Cosmofen 10?
Cześć.
Od jakiegoś czasu pracuję w fabryce okien PVC. Od początku mojej kariery na hali, intrygował mnie pewien specyfik o nazwie Cosmofen, który generalnie służy do czyszczenia/retuszu (tylko i wyłacznie białych!) profili okiennych.
Pewnego dnia, przyszło mi do głowy by spróbować wybielić nim Amigę. Niestety nie mam jak pokazać efektu (jako ortodoksyjny fotograf analogowy dysponuję jedynie prymitywnym pstrykaczem w komórce), ale powiem jedno - działa lepiej niż przypuszczałem. Robota idzie zaskakująco szybko i sprawnie, ale trzeba z tym uważać. Dlaczego? Otóż, środek występuje w kilku wersjach: 20, 10 i 5:
20-tka służy do czyszczenia lekkich zabrudzeń i nabłyszczania, nie zawiera w sobie rozpuszczalników
10-tka - służy do polerki i wygładzania, ma lekko rozpuszczające działanie (wżera się w plastik i wybiela). Jej właśnie użyłem.
5-tka - jest b.mocno rozpuszająca - służy do wyrównywania (np. płytkich zacięć i rys) przez mocne rozpuszczanie. Można powiedzieć, że to taki pilniczek w płynie. Nas jednak ta półka nie interesuje, ponieważ prawie na pewno zmatowi nam plastik.
Grunt to mięciutka, biała (ważne!) szmatka, która ma być lekko wilgotna. Przy zbyt mocnym jej zamoczeniu (tudzież zbyt mocnym docisku i szorowaniu), łatwo o zrobienie z gładkiej powierzchni porowatej, kleistej ciapy. Jeżeli ktoś chce spróbować, polecam zrobienie wcześniejszej próby w mało widocznym miejscu - np. na klapce od spodu obodowy.
Ktoś jeszcze próbował?
P.S. Odradzam stosowania tego środka do klawiszy - prawdopodobnie uszkodzi nam literki.