[#1] teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer
taki oto komunikat pamiętam za czasów windy.

no i ogólnie człowiek sie przezwyczaja do zamykania systemu czy to win czy linux.

od czasu gdy zacząłem sie bawić ponownie amigą (z twardzielem w formie karty cf z whload) to mam takie domyślne ruchy, że musze gdzieś kliknąć aby się komp sam wyłączył.

obecnie teraz po prostu wyłączam zasilacz, ale tak sie zastanawiam czy teoretycznie może się coś skopać.

jak wyłączacie amige?
[#2] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@rizn, post #1

obecnie teraz po prostu wyłączam zasilacz, ale tak sie zastanawiam czy teoretycznie może się coś skopać.

Jeśli komputer nic nie zapisuje to nie. Jeśli zapisuje to może polecieć walidacja (w większości przypadków samonaprawialne przy kolejnym starcie systemu).
[#3] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@rizn, post #1

Najlepiej nigdy nie wyłączać Amigi. Niech sobie gra muzyczka z Hired Guns albo Flashback
A tak na serio to oczywiście, że na zasilaczu OK
[#4] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@Vato, post #3

nie wyłączanie nigdy amigi jest zdecydowanie opcją, aczkolwiek obawiam się, że zasilacz się przegrzeje (lato się zbliża) szeroki uśmiech
[#5] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@rizn, post #4

zależy jaki ma zasilacz. W końcu niekoniecznie musi to być oryginalny amigowy
[#6] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@rizn, post #1

Od zawsze Amigę wyłączało się na zasilaczu a nie jak PC w systemieok, racja
[#7] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@KRISS, post #6

za czasów DOS-a PC wyłączało się podobnie jak Amigę ;)
[#8] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@snajper, post #7

A no własnie, starsze PC, a w nich zasilacze AT z wtyczkami P8 i P9, były wyłączane wyłącznikiem mechanicznym, dlatego też Windows 95 a później 98 wyświetlał taki komunikat.

Później pojawiły się zasilacze ATX, przy których funkcję tę spełnia sygnał wysyłany do zasilacza przez system operacyjny przy wyłączaniu.

Jednak tak naprawdę komputer przechodzi w stan czuwania jak telewizor, czyli w części zasilacza dalej jest napięcie, jak i część płyty głównej dalej dostaje napięcie. Dlatego ja gdy komputera (PC) przestaję już używać wyłączam dodatkowo wyłącznik w listwie.

Amiga klasyczna wiadomo ma wyłącznik mechaniczny, bo i była produkowana w czasach komputerów AT, więc i konstrukcję zasilacza ma podobną pod tym względem.
[#9] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@gilban, post #8

...a w jeszcze starszych PC przed wyłączeniem trzeba było zaparkować dysk twardy komendą park
[#10] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@Vato, post #9

My tu gadu gadu a mi się ostatnio szrot trafił w postaci starej płyty optimusa z P150MMX z S3trio (on board:) z 2MB i muzyką na jamasze + hdd 2.1GB z win95. Tantale, wysoka jakość wykonania a "trup" ruszył z kopyta. I ten właśnie komunikat po zakończeniu pracy z "systemem", cudownie !

ps. taki sobie ot
[#11] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@amper, post #10

Chyba że ma sie ATX i mediatora TX wtedy kompa wyłącznamy komendą. Poweroff

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2016 19:37:54 przez mwb113
[#12] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@amper, post #10

OK

teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

P166MMX 32MB RAM i SCSI jak i 2MB GaKaok, racja
[#13] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@micromars, post #12

Moja płyta jest w mniejszym formacie niż A600. Niestety socket nie pozwoli mi na więcej niż 200MHz a mam jeszcze 233MHz.
[#14] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@Vato, post #9

...a w jeszcze starszych PC przed wyłączeniem trzeba było zaparkować dysk twardy komendą park

z tego co pamiętam to nie była to wbudowana w dos komenda , to był mały program który był w katalogu głównym. No i ta rutyna, żeby nie zapomnieć

Łza się w oku kręci ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2016 20:38:52 przez Creonix
[#15] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@Vato, post #9

A w amidze jest park assist
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer
[#19] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@Vato, post #9

.a w jeszcze starszych PC przed wyłączeniem trzeba było zaparkować dysk twardy komendą park
a jeszcze dawniej i lepiej było w atari, nie dorzucałeś węgla i samo z wolna gasło Smiech

przepraszam, ale musiałem
[#20] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@Ferin, post #19

Przepraszam Pana, co to jest atari?
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer
[#22] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@micromars, post #12

A ja lubię takie rzeczy miniaturyzować bo nie chcę mieć mieszkania całego zawalonego sprzętem, to sobie zbudowałem (z użyciem mini zasilaczy) Pentium 2 wstawiony w obudowę "open case" którą sobie z arkusza polistyrenu i druku 3d zmajstrowałem, oraz mam pudło z Pentium MMX i Voodoo 1 :D

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2016 03:27:16 przez adalbert
[#23] Re: teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer

@adalbert, post #22

A ja z zestawu MMX przełożyłem ten mały wiatraczek do turbo z Ami i mam prawdziwe "Intel Outside".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem