W którymś numerze Magazynu Amiga jest schemat Flicker Fixera...dość łatwy do zrobienia (z tego co pamiętam).Niestety nie mam teraz czasu poszperać co to był za numer.
O Ficker Fixerze znajdziesz artykuł w numerze 11/98, natomiast artykuły o Scandoublerze można poczytać w numerach 1/98 i 4/98. Nie wiem, czy to są jedyne numery MA, w których pisze coś o tych urządzeniach (pewnie nie), ale istnieje również możliwość, że w innych wydaniach nie ma żadnych informacji bądź są, ale pewnie nie będą dla Ciebie przydatne.
Nigdzie nie spotkałem się ze schematem Scan Doublera (Flicker Fixera oczywiście też nie), a miałem wszystkie numery MA i większość innej amigowej prasy.
Był jedynie w MA opis prostego scandoublera umożliwiającego wyświetlanie jednej połówki ekranu (wybierane zworką).
Kiedyś natknąłem się na opis Scandoublera (chyba z FF) doi jakiś zastosowań Video. Ale układ był skomplikowany i koszt przekraczał na pewno cenę dotępnych na rynku rozwiązań.
Podobno można przystosować do pracy z Ami scandoublery do Sony Playstation (są względnie tanie).
Hmm a możecie mi wyjaśnić jak działa tryb interlace i noninterlace w amidze ? Bo jak narazie to sić domyślam że noninterlace wyświetla w jednej klatce pola even i odd, a interlace w 1 klatce jest wypełniona even odd jest pusta a w drugiej odd jest wypełniona a even pusta. Dobrze myśle czy nie ?
Noninterlace wyświetla półobrazy, które są identyczne. Przeplot natomiast wyświetla na przemian półobraz z linii parzystych i nieparzystych bitmapy ekranu, z tym że obraz nieparzysty jest lekko opóźniony (tak że linie nieparzyste wypadają pomiędzy parzystymi).
No i znalazłem....:) 50 numer "jubileuszowy" a dokładnie 10/96 str.34,autor - Stanisław "Stanley" Szczygieł.Nic nie pisze o wyświetlaniu połówki ekranu ,a jedynie o regulacji do każdego trybu graficznego (poprzez potencjometry)..
Zamieścił bym skan opisu ,ale to chyba niezgodne z prawem.
EDIT:Spis elementów
> Zamieścił bym skan opisu ,ale to chyba niezgodne z prawem.
Chyba raczej zgodne, jako że skan obejmowałby tylko ten artykuł, to miesciło by się to w ramach tzw. cytatu.
Z resztą, ustawodawca wogóle potraktował czasopisma bardziej liberalnie i między innymi istnieje zapis o "dozwolonym użytku"... A z resztą, jeśli sobie prześlecie na maila i w związku z tym PPA nie będzie "zamieszane", to kogo to obchodzi? Wasz cyrk itd.
Co do interlace myślisz nieprawidłowo. W obu półobrazach linie są dosunięte do siebie, nie ma żadnych pustych przerw między liniami. Pozorne zwiększenie rozdzielczości następuje w wyniku przesunięcia półobrazów względem siebie o pół linii.
Czyli dokładnie jak. To czemu to miga i jak dokładnie działa Flicker Fixer to może go skopiuje. Zapisuje cały obraz do pamićci(640x512) i co dalej ? wyświetla znowu parzyste i nieparzyste ? Nie da to tego samego migania ? Czy może trzeba wyświetlić wszystko 2x szybciej ale też znowu jak jak tv przechwytuje z przeplotem? Jak dokładnie wygląda generowanie obrazu przez AGAte w Interlacie ?
Nie jest tak że w interlace 1 półobraz nie jest pusty ? Bo na to mi wygląda.
Spóźniony o minute, ale chyba zaczynam rozumieć interlace. Teraz jak dokładnie działa FF ? :D
FF buforuje 2 półobrazy we własnej pamięci i wyświetla je w całości. Każdy FF jest zawsze scandoublerem więc podwaja częstotliwość poziomą zostawiając odświeżanie bez zmian.
Znalazłem ten numer w swoich archiwach :)
Pamięć zawiodła mnie o tyle, że obraz Amigi co prawda wyświetla się cały, za to w połówce obrazu monitora VGA (jest ściśnięty). Przełącznikiem S wybierasz, czy obraz będzie na prawej, czy na lewej połówce monitora VGA. Tyle opis autora. Im dłużej jednak patrzę na ten schemat i wyobrażam sobie przebiegi czasowe, to tym bardziej wydaje mi się, że co prawda obraz na monitorze VGA wypełnia go w całości, ale za to mamy tylko połówkę ekranu amigi...
Tak czy inaczej: rozwiązań prostych nie ma - dobry Scandoubler nie jest prostym układem (niestety).
No niby tak, ale jest to mylące, bo mówimy ogólnie o interlejsie, a ten nie ogranicza się tylko do systemów TV. Po drugie z punktu widzenia użytkownika te 256 użytecznych linii to właśnie pełny obraz, tylko konstrukcja PALu powoduje takie, a nie inne wyświetlanie. Inaczej mówiąc nie wyświetla go na raty, dlatego są to pełne obrazy.
ten projekt nie potrafi wyświetlić ŻADNEJ rozdziałki w całości...
opiera się on na prostym triku - następuje podwojenie częstotliwości synchronizacji poziomej, natomiast sygnały sterujące jasnością poszczególnych punktów pozostają niezmienione, czyli nadal dostarczane są do monitora VGA 30 kHz jak do PAL 15 kHz. Efekt - wyświetlona połówka obrazu.
Spójrzcie na sygnały:
____--------------------_____-------------------- synchronizacja 15 kHz z Ami
____---^^---___^---______---___^^^^^___ zmienne w czasie sygnały RGB
| tu mamy 1 linię| | tu mamy 2 linię|
____-----------__----------__-----------__------ podwojone VSYNC z Ami
|1 linia |linia pusta|2 linia | jak widać mamy 30 kHz, ale wyświetlamy tylko pól lini (po zmianie fazy drugie pół :) )
jeszcze powinien być układ wyświetlający każdą linię dwa razy szybciej:
____--^-__^--_ ten sam przebieg RGB szybciej... i tak dalej
Ale taki układ jest dużo bardziej skomplikowany.
Tak to działa. Jak ktoś musi czasem odpalić Ami w PAL (aby mięc dostep do Early Startup Menu lub wpisać coś w "gołym dosie") a ma tylko monitor VGA. Bo do grania to się nie nadaje (chyba że ktoś ma gierkę zajmującą pół ekranu, albo jest bardzo domyślny ;) ).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.