[#1] Retrobright ale farbami :-)
Cześć

A więc jakiś czas temu zamieściłem w galerii popaćkanego C64C + 1541II, który był źółty, brzydki i obdarty....

ale tym razem chciałem przywrócić fabryczny wygląd sprzętu spod znaku Commodore i na pierwszy ogień poszedł magnet do C64 czyli 1530 również żółty i obdarty... i po dobraniu farby (Luxens "kremowy RAL 9001") efekt jest taki z procesu malowania :

i efekt finalny:

Później do testów wziąłem górną obudowę od A500 (żółta jak pieron) efekt:

Co sądzicie??
Jutro dam fotki A500 za dnia ale przynajmniej dla mnie ten sprzęt już tak szybko nie zażółknie he he he
PozdrawiamOK

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2016 22:32:31 przez _heniek29cr_
[wyróżniony] [#2] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #1

Bardzo ladnie to wszystko wyglada!OK
[#3] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Geeman, post #2

Napisz pliz jak wygląda przygotowanie powierzchni przed malowaniem!
Mam coraz częściej ochotę na pomalowanie "grafitowej Biczy" , bo mnie
mëczy ten forewer wiejski odcień (cd32)...
Ztcw to materiałem obudowy jest ABS.
pozdr
[#4] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #1

No, ale klawiatury to już nie pomalujesz.
[#5] Re: Retrobright ale farbami :-)

@recedent, post #4

No tu jest ciężko ale da się tylko potem by trzeba naklejki kupić i traci się oryginalność. Ja raz spróbowałem czegoś takiego i nawet ciekawy efekt wyszedł a klawiatura była mega żółta :

Górną powierzchnię klawiszy zakryłem małymi okrągłymi filcami do mebli i sprayem po bokach
[#6] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Mikrobi, post #3

Więc nie jest jakoś trudno spraynąć plastik podaję przepis jaki powstał dla DC z motywem "Shenmue" na klapce podobnie jak C64 "Street Rod Edition"

Dodaje dokładniejszy opis jaki powstał przy robieniu takiego moda na Dreamcascie zresztą efekt na tej konsoli jest przynajmniej dla mnie najlciekawszy a i pragnę dodać, że pomysł powstał dla mocno żóltych i podniszczonych zabawek

Więc po pierwsze: alkohol izopropylowy do odtłuszczenia obudowy.

Po drugie: sklep plastyczny aby zakupić odpowiedni spray (biały, czarny, kremowy itp) matt lub nawet gloss, ponieważ w tych sklepach spraye są zdecydowanie lepsze w użytkowaniu (zero zacieków przy szybkim i efektownym pokryciu powierzchni)

Po trzecie: wydruk odpowiedniego obrazka ale tylko z drukarki leserowej.

Teraz praca: więc waciki (można pożyczyć od żony) i alkohol izo czyścimy i odtłuszczamy obudowę(bez pokrywy na GD-ROM)
następnie tak przygotowaną obudowę poddajemy malowaniu sprayem początkowo z dużej odległości potem w miarę zdobycia wprawy coraz bliżej ale zawsze machamy mocną ręką aby uniknąć zacieków (przestrzegam przed sprayami z obi czy innych marketów lub hurtowni- słabe pokrycie i częste zacieki..... Choć tak jak pisałem wyżej srebrny spray jest z Tesco i został zakupiony aby odnowić srebrnego GameCuba i siadał elegancko także i w marketach się trafi ale padaki występują częściej)

Dalej wydruk laserowy: wycinamy z kartki pożądany fragment i namaczamy wodą (też mogą być waciki od żony) i bardzo i to bardzo delikatnie zdzieramy papier od wewnętrznej strony wydruku (czyli z tyłu) tak aż sam nadruk laserowy z wydrukowanej strony zostaje nam bez kartki potem przenosimy na klapkę(jeszcze nie pomalowaną) oraz impregnujemy to klejem do dekupażu dalej suszymy suszarką do włosów i wybieramy kolor tła za pomocą farby akrylowej (w tym przypadku czarny) i topujemy za pomocą gąbki. Dalej suszymy czynność powtarzamy do uzyskania właściwego efektu.

Następnie nanosimy bezbarwny lakier akrylowy i wachlarzykowym pędzelkiem topujemy aby uzyskać efekt nierównej powierzchni (krople deszczu czy mokry kamień). Całość suszymy wiele godzin i........
GOTOWE OK

Opisałem to ponieważ można w ten sposób wykorzystać wiele motywów i nie koniecznie na DC. Polecam wszystkim aby po próbować z swoimi motywami z ulubionych gier efekt finalny naprawdę potrafi zaskoczyć a zdjęcia nie oddają w pełni uroku tak zmodyfikowanej konsoliOK

Czy w tym przypadku Commodorka

Pozdrawiam heniek

[#7] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #6

Fajna robota.
Ja malowałem kiedyś swojego starego C64 na czarno, ale zamiast matu użyłem błysku, przez co świecił się jak psu... ;) Dlatego tym razem użyłem matu. Kilka warstw podkładu, czarny mat+lakier satynowy dla zabezpieczenia :)

[#8] Re: Retrobright ale farbami :-)

@recedent, post #4

ale klawiatury to już nie pomalujesz.

Malują

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 09:55:31 przez Dorian3d
[#9] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #1

A tak wygląda A500 w dzień dodam, że klawiatura jest oryginalna nie malowana

[wyróżniony] [#10] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Drakon, post #7

A to mój Commodore c64 Lord of Darkness

link

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 09:59:44 przez Dorian3d
[#11] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Drakon, post #7

Trochę nie rozumiem po co tyle warstw ale to chyba zależy od rodzaju farb jakich się używa.
Ja w przypadku magnetofonu i górnej obudowy z A500 po uprzednim dokładnym umyciu sprzętu np: mokrymi chusteczkami łazienkowymi (zawierają alkohol) oraz później po wyschnięciu używając rękawiczek lateksowych dokładnie czyszczę alkoholem izo wacikami i.... wsjo potem już tylko sprayowanie (np: takim sprayem jak na fotach niżej) ale jednorazowe dokładne pokrycie i za 30min (wyschnięcie) gotoweOK

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 10:21:57 przez _heniek29cr_
[#12] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Dorian3d, post #10

Piękny ten Twój "Lord" nie ukrywam, że był dla mnie inspiracją bo widziałem już go wcześniej w galerii
GratulujęOK
[#13] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Dorian3d, post #10

Świetny kabel łączący Ultimate'a z portem stacji! Gdzie takiego można zdobyć? szeroki uśmiech

PS Czy w tym padzie działają gałki, czy tylko sprzętowe kierunki z lewej części?
[#14] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Umpal, post #13

Świetny kabel łączący Ultimate'a z portem stacji! Gdzie takiego można zdobyć?

Był w komplecie

PS Czy w tym padzie działają gałki, czy tylko sprzętowe kierunki z lewej części?

działa to i to OK
[#15] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #11

Jak wygląda sprawa trwałości lakieru na zarysowania? Przypadkowe drapnięcie paznokciem zostawia ślady (rysy) ?
[#16] Re: Retrobright ale farbami :-)

@PopoCop, post #15

Otóż to właśnie. Bo ja mogę powiedzieć na podstawie rozmaitych eksperymentów z lakierami w aerozolu, że wygląda toto owszem ładnie do zrobienia zdjęcia i ustawienia eksponatu w gablotce . Ale jeżeli sprzęt ma być używany, ciągany na imprezy itp. to mam duże wątpliwości.
[#17] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Krashan, post #16

Byłem podrapać przed chwilą mój monitorek którego zdjęcie jest w galerii i powiem że farba trzyma się i jest twarda. Natomiast ma to jedną wadę, brudzi się cholerstwo na potęgę.
[#18] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Krashan, post #16

Ja malowałem kiedyś monitor Ijamy na perlisto czarny, nie do zdarcia to było. Amigi bym lakierem nie potraktował.
[#19] Re: Retrobright ale farbami :-)

@fazior, post #18

Przypomina mi się film pt. Do twarzy jej ze śmiercią. Tam dwie kobitki za wszelką cenę chciały zachować młodość. Wypiły coś tam na długowieczność, ale ich ciała tego nie znosiły i dosłownie musiały się lakierować

@Dorian
Jak kupowałem mojego te kilka lat temu, to nie dostałem kabelka. Chyba że trzeba było za dodatkową opłatą. Zrób zdjęcie wtyczek z bliska plis, chętnie nacieszę oczka szeroki uśmiech
A ten pad od PS-a jest przerobiony, czy przez jakiegoś Rysia?
[#20] Re: Retrobright ale farbami :-)

@PopoCop, post #15

Dla mnie jest ok ale faktycznie tak zrobiony sprzęt to do gabloty bo nie ma strachu o żółć do tego przecież i tak najcudwniejsze eksponaty na imprezy chyba nie taszczycie
Ale muszę też dodać, że ten czarny Dreamcast już jakiś rok dzielnie mi służy, użytkowany nawet dość często bo mi córka wędką rybki łowi dzielnie w sega bass fishing i stoi ofen co jakiś czas z kurzu ocierany miotełką BEZ USZCZERBKU także dość wytrzymały
Do tego jak się uda dobrze taki lakier położyć to efekt wychodzi jak nowka sztuka

Pozdr

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 15:12:42 przez _heniek29cr_
[#21] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Krashan, post #16

Nie jestem kolekcjonerem starych komputerów tylko ich użytkownikiem. Nie stoją w gablocie, ale też nie jeżdżą w teren. Zwykłe domowe używanie, więc czasem zdarza się drapnięcie, a co jakiś czas przetarcie wilgotną szmatką z kurzu. Czy takie używanie pomalowanego sprzętu pogarsza jego stan wizualny?
[#22] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Stoopi, post #17

Natomiast ma to jedną wadę, brudzi się cholerstwo na potęgę.

Na szybkie brudzenie jest pomoc ponieważ lakier matowy można delikatnie polerowac

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 15:21:59 przez _heniek29cr_
[#23] Re: Retrobright ale farbami :-)

@PopoCop, post #21

Zwykłe domowe używanie, więc czasem zdarza się drapnięcie, a co jakiś czas przetarcie wilgotną szmatką z kurzu. Czy takie używanie pomalowanego sprzętu pogarsza

Obecnie użytkuje tego C64 "Street Rod" i on trzyma mocno ale został jeszcze zabezpieczony bezbarwnym lakierem akrylowym i tu żadna woda czy nawet mocne drapanie nie ma szans zrobić krzywdy OK
[#24] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #20

najcudwniejsze eksponaty na imprezy chyba nie taszczycie
Nie mam eksponantów, mam Amigę roboczą i ma na siebie zarabiać .
[#25] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Dorian3d, post #8

Piękna ta A600.
A czy masz foty klawiatur z naklejkami?
[#26] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #23

kevlarem pokryj te c64

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2016 11:05:51 przez Cadderlik
[#27] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #6

Dalej wydruk laserowy: wycinamy z kartki pożądany fragment i namaczamy wodą (też mogą być waciki od żony) i bardzo i to bardzo delikatnie zdzieramy papier od wewnętrznej strony wydruku (czyli z tyłu) tak aż sam nadruk laserowy z wydrukowanej strony zostaje nam bez kartki potem przenosimy na klapkę(jeszcze nie pomalowaną) oraz impregnujemy to klejem do dekupażu dalej suszymy suszarką do włosów i wybieramy kolor tła za pomocą farby akrylowej (w tym przypadku czarny) i topujemy za pomocą gąbki. Dalej suszymyczynność powtarzamy do uzyskania właściwego efektu.

Mógłbyś to jakoś lepiej opisać, bo intryguje mnie, jak to można zedrzeć kartkę zostawiając sam nadruk? Wyobrażam sobie coś takiego jak przy robieniu PCB domowym sposobem (termotransfer), ale tam najpierw wprasowuje się wydruk na płytkę, a tu co? W powietrzu to zdzierasz?
[#28] Re: Retrobright ale farbami :-)

@zijacek, post #27

Po próbuj..... widać mnie się udalo
A tak serio to chodzi o to, że wydruk laserowy jest "inny" niż z drukarek na tusz... Tak jakby powierzchniowy i do tego nie rozmazuje się przy użyciu wody a papier nasiąka i dzięki temu daje się go bardzo i to bardzo delikatnie zdzierać aż praktycznie zostaje bardzo cienka powłoka trzymająca tylko sam wydruk, który naniesiony na np: pokrywę napędu od DC nie daje efektu naklejki
Później domalowywanie i topowane lakierem bezbarwnym zakrywa ewentualne nierówności.
Dodaję, że zawsze idzie przynajmniej kilka wydruków bo ryzyko przerwania się takiej powłoki wzrasta wraz z efektem więc proste to to nie jest ale na pewno wkurzające jak się porwie pod sam koniec....
Pozdr. OK
[#29] Re: Retrobright ale farbami :-)

@_heniek29cr_, post #1

Wilk w owczej skórze, albo owca w wilczej skórze.

Przepraszam ale nienaumiałem sie obrazków wstawiać. Czarna magia dla mnie.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2016 15:45:07 przez Stoopi
[#30] Re: Retrobright ale farbami :-)

@Stoopi, post #29

Kopiujesz adres obrazka w necie, klikasz na czwartą funkcję od lewej (jest tam gdzie cytowanie, pogrubianie, itd.), po wyborze masz "rekłest", w nim wklejasz adres, sprawdzasz "podgląd" i...Uwaga test!

Działa!szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem