[#1] A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA
Witajcie!
Nurtuje mnie jedno zagadnienie, mianowicie płyta ze slotami Zorro onegdaj sprzedawana do A1200. Otóż wyczytałem, że co prawda daje ona sloty w trybie Zorro III ale
1) żeby slot pracował w trybie Z3 musi być zainstalowana karta procesorowa z A3000A4000
2) i tak nie działa tryb DMA Zorro III co podobno może sprawiać problemy

no więc właśnie mam pytanka, jako osoba potencjalnie zainteresowana przerabianiem A1200 na A4000 :D

Ile kart wymaga trybu DMA?
Dlaczego są z tym problemy, innymi słowy czego brakuje tej płycie i A1200?? Super Bustera??

PS. Wiem, że lepiej kupić mediatora PCI :) Ale popytać zawsze można :D

[#2] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #1

Hej, Ludki! Nikt nic nie wie? Idą święta i chcialem sobie zrobić prezent jakiś i nabyć zorro do A1200 myśląc o klasycznych kartach graficznych itp. ale jakoś nie mogę uzyskać od Was odpowiedzi :(
Z drugiej strony to karty procesorowe od A40003000 kosztują tyle, że czaszka dymi... Więc może jednak medek ??
Jaką kartę turbo byście polecali do planowanego konfigu - A1200 + Mediator PCI ?? Cyberstorma PPC ??
Bo tak mnie coś kusi MOSClassic

[#3] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #1

żeby slot pracował w trybie Z3 musi być zainstalowana karta procesorowa z A3000A4000

Ktos, kiedys pisal ze majac A1200 z Z3, podlaczyl do tego CyberstormaPPC. Efekt byl taki, ze ta karta byla duzo mniej wydajna od BlizzardaPPC. Nie warto, chyba ze nie chodzi o predkosc, tylko jakies stare hobbystyczne karty.
[#4] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #2

Jaką kartę turbo byście polecali do planowanego konfigu - A1200 + Mediator PCI ?? Cyberstorma PPC ??

O ile wiem, to sa osobne wersje Mediatorow dla A1200 i 4000. Tak wiec chyba nie wlozysz nic innego jak BlizzardaPPC.
[#5] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #1

no więc właśnie mam pytanka, jako osoba potencjalnie zainteresowana przerabianiem A1200 na A4000

Coś takiego miało sens 10 lat temu, kiedy taki "ekwiwalent" A4000 wychodził 2x taniej od oryginału. Obecnie to bzdura. W ten sposób łączysz wady obu komputerów - wysoką cenę / słabą dostępność peryferiów do A4000 i kanapkową strukturę A1200. Tracisz natomiast podstawową zaletę A4000 - bezstresowość rozbudowy.

Chociaż jeśli masz (a tak mniemam) koncepcję, aby wszelkie możliwe Amigi powkładać towery i maksymalnie doładować, to dlaczego nie...
[#6] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #2

1. Miałem kiedyś Zorro 3 w A1200, ale kanapka była na tyle niestabilna, że nigdy nie udało mi się poprawnie zainstalować CV 64/3D (nie wytrzymałem nerwowo).
2. Sterowniki CGX miały opcję dotyczącą DMA, więc na 100% ma to znaczenie dla działania.
3. Z tego co słyszałem na Mediatorze MOS nie działa...
[#7] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Daclaw, post #5

Dacław ma 100% racji
obecnie kupno ZIII do A1200 jest kompletnie pozbawione sensu, tym bardziej że taka konstrukcja nie ma zegara czasu rzeczywistego (A4000 ma go na płycie, więc nie ma go na kartach procesorowych), po drugie podobno istnieją różne wersje ZIII dla różnych wersji płyt A1200.
Dużo sensowniej kupić płytę A4000 bez karty procesorowej i rozbudowywać już pełną A4000 (a nie jakąś hybrydę). Tym bardziej, że płyty główne A4000 nie są wcale tak drogie.
[#8] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #2

Do A1200 nie włożysz Cyberstorma, bo to karta do A4000. Jego odpowiednikiem są Blizzardy.
Mediator nie zadziała z MOSem, do MOSa potrzebujesz BVision lub Voodoo3/4/5 w Grexxie.
[#9] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@wali7, post #8

Kupiłem właśnie używanego Mediatora w Efunzine. Przedwczoraj przyszedł,
ale nie zdążyłem jeszcze podłączyć. Karty (voodoo, sb128 i sieć) mam praktycznie za darmo (odzysk). Cena 459 zł + koszty przesyłki.
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=32&sid=9a0931815eca51fad72175e424078e42
Zrobiłem sobie prezent...
[#10] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@wali7, post #8

Z tym grexem to plota jest:D. U mnie nie dziala:P

[#11] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@zyga64, post #9

Ja tam wole zaczekac na Efike :P
[#12] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Fazior, post #10

To zemsta za te wszystkie zabite amigi :P

[#13] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@MinisterQ, post #12

E tam:), przy drugiej plycie pajak na Gaylu dziala wysmienicie:D. Sliczny rym mi wyszedł hehe.

[#14] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #2

Dzięks, Chłopaki!!
Czyli tak jak poderzewałem, Z3 do A1200 to badziew... Wiecie, tak mnie kusiła ta niby lepsza wydajność kart procesorowych od A4000... Ale faktycznie: Płyta A1200 + ZIII + Mediator + karta procesorowa + 100 innych pierduł, to nie ma sensu...

Teraz z kolei się dowiaduję, że na Medku i tak MOSClassic nie ruszy :( Więc rozbudowa A1200 o mediatora i jakąś kartę turbo to też mega-sandwich... eFUNZINe też przegina z cenami... Bo goła A4000 BEZ karty procesorowej to 800zł... ble...
Z tego wszystkiego, to rzeczywiście wygląda że muszę się rozerzeć za A4000, tylko że podaż jest mniejsza niż popyt... To już nie wiem, czy wogóle Peggy nie kupić.. wrrrrrrr
A pomyśleć, że jakbym się ocknął 3-4 lata wcześniej to A4000 w niezłym konfigu bym kupił za 600zł

ech... to pewnie w końcu kupię jakieś Apollo z 040 i 32MB ramu... Ale to pewnie zaraz się okaże niestabilne, nieskore do współpracy z czymśtam itp. itd.

[#15] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #14

drożeją czterytysiączki na potęgę... ja około 2001 kupiłem 4000/030 za jakieś 500 zł (niedługo potem sprzedałem ją za podobne pieniądze :) ), teraz to strach patrzeć na ceny
[#16] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Andrzej Drozd, post #3

Bzdura. CyberstormPPC w ZIII w A1200 jest szybszy od BlizzardaPPC. Wystarczy że powiem iż pamięć jest tak szybka jak w kartach Apollo do 1200. Niestety FastAta 1200 jest wolniejsza i start kompa też jest dłuższy dochodzi jeszcze jeden reset. Kolejny problem to exec.library z BB2 do Os 3.9 - zatrzymuje start kompa.
I wreszcie faktycznie coś jest z DMA, bo niestety nie udało mi się zmusić do działania praktycznie żadnej większej gry używającej Warp3D (pozdrowienia od Sama Jordana).. Choć dema z pakietu Warp3D działają.
[#17] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@TomK, post #16

Jaki Cyberstorm? Od jakiego BlizzardaPPC?
Czy potrafisz udowodnic, ze ten ktos co o tym pisal to klamal? (byc moze byl to jakis artek, nie pamietam).
[#18] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@TomK, post #16

Wystarczy że powiem iż pamięć jest tak szybka jak w kartach Apollo do 1200

Tak sie sklada ze mam przetaktowanego BlizzardaPPC z 25 MHz do 40 MHz oraz Apollo 040/40 i pamiec jest na tym sam poziomie (prawie, bo sa rozne kostki) co w Apollo.

Wiesz o ile podskoczyla predkosc pamieci w BPPC gdy podkrecilem z 25 MHz do 40? Prawie o polowe. Przyspieszyla takze AGA i ogolnie wszystko. Odpisz na poprzednie pytanie, z tym ze jaki Cyberstorm, jaki Blizzard i jakie Apollo :)
[#19] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@TomK, post #16

Ja mialem zorro3 do 1200, csppc oraz cvppc. Zorro 3 do 1200 to badziew
060 miala 50, a byla wykrywana jako 060/15MHz, ze nie wspomne o 604e/233, ktora chodzila jak 603e/160 (okolo).
No i ten RTC, a dokladnie jego brak wiec lepiej sobie kupic amige4000 jak ja to zrobilem i juz bylo widac roznice amiga sie bootowala zaraz po inicjacji glowicy z twardziela tylko ja mialem dysk na uwscsi.
Aha i jeszcze dodam, ze amiga4000 to przyjmnosc rozbudowy :D szkoda, ze sie pozbylem .

[#20] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #14

: Płyta A1200 + ZIII + Mediator + karta procesorowa
Drogi kolego, nie wcisniesz ZIII i mediatora razem. Albo to albo to, trza wybierać. PCI + Zorro to tylko w dużych amigach.

[#21] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Andrzej Drozd, post #17

CyberstormPPC na ZIII wolniejszy od BlizzardaPPC? Bzdura. Wszystkie testy, oraz np. łamanie RC5 wykazywały normalny poziom wydajności. Kto posiadający BlizzardPPC chce się zmierzyć? Można przecież zapuścić testy i umieścić wyniki na forum. Z grami na Warp 3D nie mam kłopotów, a RTC mam na clockporcie :P

[#22] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Pinto, post #21

Z grami na Warp 3D nie mam kłopotów, a RTC mam na clockporcie
Hmm Pinto, tylko że Ty masz CybervisionPPC a nie kartę graficzną wpinaną w Z3 :D Może dlatego nie ma problemów?

[#23] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #22

Fakt, odpada u mnie problem z DMA :D

[#24] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Pinto, post #21

Można przecież zapuścić testy i umieścić wyniki na forum.

No to do dziela. Testy proponuje zrobic za pomoca Lame (koniecznie w tej samej wersji).
Aby test byl kulturalny, koniecznie musimy przestrzegac pewnych zasad np.:

A1200 ZIII, Cyberstorm 604/200 MHz z 040/40 kontra
A1200 BPPC 603/200 MHz z 040/40

Wlasciwie taktowania PPC moga sie roznic, ale 040 musi byc taktowane tak samo. KONIECZNIE :)
I nie mozna mieszac tez 040 z 060 :)

Dodane: Testami grafiki zajmiemy sie pozniej. Tak czy inaczej ja do testow mam: BPPC dwuoscylatorowe, na powerce siedzi 50 MHz i 603 jest taktowane 210 MHz, natomiast karte, lacznie z 68k, mam przetaktowana oscylatorem 80 MHz. Mam BVision.

Niewazne kto wygra, ale ciekawosc jest wazniejsza :)

Dodane2: A, i aby calosc miala odpowiedni smak, test powinien byc zrobiony takze na tym samym Cyberstormie, wlozonym do A4000 :)

Ostatnia modyfikacja: 16.12.06 00:58
[#25] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Andrzej Drozd, post #24

Niestety mam 040/25. Może obniżysz taktowanie swojej 040-tki? :)

[#26] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Andrzej Drozd, post #17

Porównywałem Apollo 1260 56 MHz z CyberstormPPC 1260 50 MHz A WBstartu trzeba mieć patch EN MKIII dziś tyle bo hesrem trochę wstawiony. Sorki ;)
[#27] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Pinto, post #25

To bedzie dosc problematyczne. Troche sie napracowalem aby powiginac "nozki" pozostale po oscylatorze 50 (troche pomyslalem, nie wiem czy dobrze, ale nie odwazylem sie odlutowac czegokolwiek, z BPPC, majac tak slaby sprzet i mysli typu "w goracej wodzie kapany). Tak wiec obcialem "nozki" z kwadratowego oscylatora 50, wygialem i obcialem w odpowiednim miejscu w prostokatnym 80 i dolutowalem. Oczywiscie karta nie wejdzie juz do zadnego desktopa (tylko aktualnie bo mozna to zmiebnic), ale w Infinitv, po wylamaniu jednego plastiku wszystko gra. Raz jeszcze, pozniej odwazylem sie na pewna modyfikacje - nie uwierzylem ze BPPC nie zadziala z oscylatorem 100 MHz (w tym przypadku 97,7). I nie zadziala, karta sie oczywiscie nie zepsula (mimo ze postapilem tak, "wredna" transformatorowka, zamiast tak jak na poczatku zwykla lutownica). Tak czy inaczej BPPC dziala mi po kolejnym przylytowaniu 80-tki (tez transformatorowka) juz pare lat, i nie zamierzam nic wiecej z nia robic robic. No, poza wlasciwym uzywaniem ;)

Tak czy inaczej tylko w Apollo mam podstawke pod oscylator, to tam moge wlozyc jakikolwiek oscylator. Aktualnie jest 97,7 i karta dziala niezle :)
[#28] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@TomK, post #26

bo hesrem trochę wstawiony

Spoko, likend mamy, czlowiek wolny jest, to o cos trzeba sie poklucic i o cos razem powalczyc :)
[#29] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Andrzej Drozd, post #28

No to jak, nikt nie ma BlizzardaPPC z 040/25?

[#30] Re: A1200, Zorro III Micronik i sprawa DMA

@Rodzyn, post #14

Z tego wszystkiego, to rzeczywiście wygląda że muszę się rozerzeć za A4000, tylko że podaż jest mniejsza niż popyt... To już nie wiem, czy wogóle Peggy nie kupić.. wrrrrrrr

Ja proponuję Efikę, oczywiście jak wyjdzie na nią MOS. W porównaniu do klasyka z najmocniejszym nawet PPC (czyli A4000 z CyberStormem PPC 233 MHz) jest to jednak znaczący krok do przodu. 400 MHz (tak naprawdę to 396 dokładnie), szybkie pamięci, dodatkowo USB, przyzwoity dźwięk, do tego jakaś w miarę grafika w rodzaju R9200SE czy R9250. Oczywiście żaden wypas porównując z pecetami czy nawet Pegasosem, ale na pewno kop w górę w porównaniu z klasykiem. Plus do tego przystępna cena. No i fajne to maleństwo jest .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem