kategoria: Sprzęt
[#1] gameport adapter
Hej.
Czy ma ktoś może taki adapter i może podzielić się wrażeniami jak u niego działa?
Mam dwa dżoje pod gameport: jeden to quickshot QS-189 bardzo podobny do amigowego QS-137F a drugi to competition pro.
Raczej nie są to dżojstiki analogowe bo jeden jest na gumowych mikrostykach a drugi tylko klika czyli nie mają żadnych potencjometrów.
Na aukcji napisano że adapter jest przeznaczony do dżojstików analogowych i podana jest lista amigowych gier - symulatorów lotu - w które będzie można pograć.
Na innej aukcji podobna przejściówka (tylko że ta ma przewód) obsługuje też cyfrowe dżojstiki ale wole to pierwsze rozwiązanie.
Czy pierwszy adapter zadziała z moimi dżojami?
[#2] Re: gameport adapter

@michash, post #1

Chyba Architect100 miał coś pisać o swoich planach na takie przejściówki. Może warto poczekać...

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2016 14:45:52 przez Vato
[#3] Re: gameport adapter

@Vato, post #2

Od Ciebie chyba dostalem ta bude wtyku wtedy na AP ? Pamietam o tym e na razie natlok roboty mi nie pozwala skonczyc zadania.
A to byla do portu rownoleglego, a w temacie konwersji analog/cyfr. faktycznie tez cos bylo.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2016 14:55:34 przez Architect1200
[#4] Re: gameport adapter

@Architect1200, post #3

Z tego co pamiętam to raczej nic Ci nie wysyłałem. Super by było jakbyś wyprodukował kilka sztuk tego adapterka ale rozumiem też że każdy ma jakieś tam swoje obowiązki.
Cena za ten drugi adapter jest nieadekwatna do jego strony wizualnej. A co do pierwszego to nie mam zamiaru ryzykować, bo a nuż się uda. Nawet trójki w totka nigdy nie wygrałem więc teraz szczęścia nie próbuję
[#5] Re: gameport adapter

@michash, post #4

Pisalem to do vato. W odpowiedzi na post #2
Ale na pewno bedzie takowy bo mi tez by sie przydal.
[#6] Re: gameport adapter

@Architect1200, post #5

Przejrzałem dokumentację amigowego gameportu i doszukałem się że ta przewiduje na pinach 5 i 9 sygnały z potencjometrów. Pierwsza aukcja mówi o amigowych grach - symulatorach więc adapter przekierowuje po prostu odpowiednie sygnały z gameportu do db9, ewentualnie może jeszcze zmienić napięcie ale nie będzie żadnej konwersji na dżoja cyfrowego. Poczekam w takim razie Architekt100 na Twoje dzieło. No chyba, że się zdenerwuje i zakupie ten grecki wynalazek z siliconem na wierzchu
[#7] Re: gameport adapter

@michash, post #6

Ja zaczekam na spokojnie szeroki uśmiech
Zwłaszcza, że leży mi zabytkowy analog z PC OK
Sprzęt leży 15 lat to jak rok jeszcze poleży nic się nie stanie.
Poza tym fun z amigowania trzeba sobie spokojnie na lata rozkładać bo jak się ma wszystko od razu to może się przejeść i znudzić... a to by było najgorsze
[#8] Re: gameport adapter

@Vato, post #7

Poza tym fun z amigowania trzeba sobie spokojnie na lata rozkładać bo jak się ma wszystko od razu to może się przejeść i znudzić... a to by było najgorsze
Dokładnie jak piszesz OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem