[#1] [Problem] Gotek HxC
Witam,

Nie znalazłem odpowiedzi ani na ppa.pl ani w internetach. Może ktoś z Was wie jak rozwiązać problem lub czym problem jest spowodowany.

Posiadam problem ze stacją GOTEK z wgranym oprogramowaniem HxC.
Problem polega na tym, że urządzenie startuje natomiast nie uruchamia się do końca. Sytuacja wygląda jak na screenie lub jak na screenie i zamiast pustego okienka w okienku pojawia się komunikat "error: write: no index timeout ! (state 0)"

Na wyświetlaczu pojawiają się trzy poziome kreski na górze i na dole.

Dzieje się tak na kilku pendrive. Nie są to urządzenia no name, a SanDisk, aDATA i platinet. Wszystkie 16GB w formacie FAT32. Sprawdzałem napięcia i są one wporządku. Sprawdzałem Goteka jako DF0 zamiast stacji oryginalnej jak również jako DF1 poprzez przelotkę ze stacji zewnętrznej.
Po podłączeniu do Amigi 1200 w WB 3.1 widać urządzenie, gdyż pojawia się aplikacja samego HxC, przy odpaleniu jej, dzieje się to samo co opisałem wyżej.

Może jakieś wskazówki co do formatowania?

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 09:41:11 przez B89BER1989
[#2] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #1

Pliki potrzebne do uruchomienia Goteka HxC na pendrive masz z jednego źródła pobrane (link) bo może są uszkodzone, zakładając, że sam Gotek jest dobry. Czy tego Goteka kupiłeś nowego, jeżeli nie to czy wcześniej miałeś z nim takie problemy (czy działał poprawnie)?
[#3] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #1

Czy na pewno dyskietka startowa [000] jest poprawna i wszystkie pliki jakie powinny znaleźć się na pendrive?
Uruchom Amigę bez s-s i wystartuj program ze zdjęcia.
[#4] Re: [Problem] Gotek HxC

@Adinfo, post #2

Pliki pobieram z jednego źródła. Wcześniej na tych plikach działał, aż padł PD na którym je miałem.

Później przerzuciłem pliki na te 3 o których pisałem i takie objawy.
[#5] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #4

Wgraj te z podanego linku
[#6] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #3

s-s
? Co to znaczy?
[#7] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #5

Wgraj te z podanego linku

Z tego linku wgrywałem pliki. Coś mi się wydaje, że w stacji może działać odczyt a nie działa zapis?
[#8] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #7

Gotek z hxc może działać w trzech trybach.
Jeden z programem do wybory plików, drugi - pliki muszą mieć odpowiednią nazwę ( liczbe) która odpowiada slotowi i trzecia poprzez dodatkowy wyświetlacz podpięty do gotka.
Wgraj pliki do obsługi trybu drugiego. Zmień nazwy plików zgodnie ze schematem i sprawdź czy działa zapis i inne operacje.

ps.
s-s = startup-sequence. ( szukaj przycisku w early-menu Amigi)

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 10:11:59 przez Norbert
[#9] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #8

Te pliki zaleca sprzedawca do wgrania, a i ja więcej nie widzę na stronie

SELECTOR.ADF
AUTOBOOT.HFE
Empty_Disk_000.hfe
HXCFEUSB_HFE_V3_0_8_2a.upd
HXCSDFE.CFG

Czy czegoś brakuje?
[#10] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #9

1wszy i 4ty plik sa zbędne. 4ty plik służy aktualizacji. 1wszy plik jest do goteka z cortex. Reszta ok.
[#11] Re: [Problem] Gotek HxC

@misiek2, post #10

To jeżeli to wszystkie pliki, to na tych samych wcześniej to działało.

Teraz niestety już nie. W sumie chińska produkcja więc możliwe że nie jest już w 100% sprawny... choć mam go od tygodnia
[#12] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #11

Czasem problem leży po stronie np.:

1. taśmy,
2. pendrive (czasem pendrive działa z gotek, później przestaje - czasem pomaga diskpart),
3. plików.

Miałem pendrive, z którym gotek działał kilka minut i później przestał. Na forach pisali o podobnych sytuacjach jak Twoja i tez często wina leżała po stronie pendrive.

Trzeba próbować.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 10:54:17 przez misiek2
[#13] Re: [Problem] Gotek HxC

@misiek2, post #12

No ale wówczas raczej nie startował by w ogóle?

U mnie startuje i w pewnym momencie zwiesza się całość.
[#14] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #13

Niekoniecznie. Ostatnio jak wymieniałem pendrive do podłączyłem jakiś 32gb. Jako że wieszał się komp przy wgrywaniu menu (nie miałem tylko tego kwadrata) to korzystam z innego pendrive. Z innym pendrive mam też pewne anomalie, ale generalnie działa. Miałem pendrive, który współpracował bez uwag, ale brat mi go złamał.
[#15] Re: [Problem] Gotek HxC

@misiek2, post #14

Jak możesz to podaj markę i model, to kupię może taki sam i jeszcze sprawdzę.

Dziwne, bo dorwałem kolejne dwa aData od kumpla i nadal brak poprawy.
[#16] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #15

Ściągnij to archiwum

Poczytaj README_USAGE.TXT i zastosuj INDEXED MODE
Pamiętaj aby nagrać właściwy plik konfiguracyjny. Jest w katalogu Config_files.
Nazwij tez odpowiednio pliki.
Najlepiej różne numery slotów np. DSKA0021.HFE, DSKA0011.HFE ,DSKA0007.HFE itp
Aby widzieć czy ten tryb działa.
[#17] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #15

Ten, który sie złamał to był sandisk model nieznany. Generalnie nie znalazłem zdjęcia. Był malutki składany. teraz korzystam z kingston 8 gb wizuzalnie jak ten
link Nie znalazłem innego oznaczenia niż STORE N GO. Nie mam go ze sobą.

Jeśli masz problem mimo wymiany pendrive to zacząłbym od sprawdzienia goteka na innej Amidze i z inną taśmą. Ciekawe jak masz ustawione jumpery na goteku.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 11:20:13 przez misiek2
[#18] Re: [Problem] Gotek HxC

@misiek2, post #17

Jumpery mam ustawione dobrze tzn. na S0 lub S1 w zależności czy używam tylko goteka czy stacji i dodatkowo goteka.
[#19] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #18

Póki co nie będę polecał tego kingstona. Będę na AEM. Liczę, że zobaczę jak działa inny pendrive innego Amigowca z moim gotekiem. U mnie 2 razy muszę przypisywać 1 slot, żeby zaskoczył wybrany adf. Nie wiem czy to wina goteka po aktualizacji do 2a czy pendrive.
[#20] Re: [Problem] Gotek HxC

@misiek2, post #19

Ja na razie nie będę kupował nowego PD. Testowałem już 5 i wątpię aby wszystkie SanDiski, aData i Kinston nie działały.

Albo ja robię coś nie tak, albo ten Gotek ma jakiś problem.

Jak znajdę rozwiązanie inne niż zakup nowego goteka ( tym razem już z chin, aby kupić go za 65zl a nie 130 ) to napiszę co było nie tak.

Może też, odezwie się ktoś kto miał to samo.
[#21] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #15

Możesz też podmienić AUTOBOOT.HFE na inny hfe, np z Workbenchem
Po resecie wystartuje WB
[#22] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #20

Soft hxc tez kosztuje.
Do pierwszego przeprogramowania wymagany jest dodatkowy programator
[#23] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #22

Programator mam, wystarczy że kupię licencje.
Wyniesie mnie to wszystko około 100, a nie 180zł.
[#24] Re: [Problem] Gotek HxC

@B89BER1989, post #23

Wymienimy profilaktycznie łeb za łeb.
[#25] Re: [Problem] Gotek HxC

@pong777, post #24

Kurde mam ten sam problem probowalem juz wszystkiego roznych softow roznych selektorow 3 tasm w tym jedna podlanczana do zewnetrznego wyjscia oraz roznych penow a nawet dysku twardego, w czym moze tkwic problem?
[#26] Re: [Problem] Gotek HxC

@pastafaraj, post #25

Jakie objawy przy podłączeniu pendrive?
Co pokazuje się na wyświetlaczu ? itd.
[#27] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #26

kreski u gory i na dole na wyswietlaczu, selektory wyswietla ten sam blad z index time out i utyka. zadnych artefaktow. Pisalem na forum oficialnym, ktos ma identyczny tez problem ale odpowiedzi do tej pory brak.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2017 18:40:48 przez pastafaraj
[#28] Re: [Problem] Gotek HxC

@pastafaraj, post #27

B89BER1989 formatowales partycjionowales pena pod windowsem czy linuxem ? w moim przypadku moze to byc problem z mkfs.vfat po archem ale watpie bo indexed mode dziala
[#29] Re: [Problem] Gotek HxC

@pastafaraj, post #28

Czyli jednak gotek działa w indexed mode.
To może wgrywasz na pendrive niewłaściwe pliki dla innego trybu
[#30] Re: [Problem] Gotek HxC

@Norbert, post #29

Ja już nie wiem jak to jest.

Pod a500+ gotek działa, na a500 działa, a na kolejnej a500 z tym samym panem już nie.
Odpuściłem sobie szukanie rozwiązania, gdyż nigdzie nie ma na to odpowiedzi.

Dodam że wszystkie Amigi mają kick 1.3.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem