kategoria: Sprzęt
[#1] Usuwanie starych naklejek z dyskietek.
Mam dość dużo dyskietek, po wymianie stacji dyskietek okazuje się, że są one sprawne, niestety kilkadziesiąt lat młodszy ja bazgrałem po nich beztrosko długopisami, nie ma problemu z zakupem nowych etykiet, ale czy ktoś ma sposób na usunięcie starych bez szkody dla samej dyskietki?
[#2] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Michmis, post #1

Można zmyć benzyną ekstrakcyjną, Lub lekko podgrzać suszarką - tylko nie przesadź z temperaturą.
[#3] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@jarob, post #2

Używałem preparatu o nazwie LABEL CLEANSER (albo jakoś podobnie, jak będę w domu to sprawdzę dokładnie etykietę), sprawował się całkiem nieźle.
[#4] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Michmis, post #1

Zdejmuję naklejki hot airem, takim do lutowania. Temperatura powietrza mniej więcej 100 do 120 stopni i spory nadmuch szeroką dyszą. Schodzą bardzo dobrze razem z klejem. W ten sposób można też oczyścić kartony z taśmy klejącej i nalepek. Nie polecam wszelakich płynów i rozpuszczalników, po pierwsze niektóre niszczą plastik, po drugie łatwo mogą się dostać do wnętrza dyskietki.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 11:27:19 przez Krashan
[#5] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Michmis, post #1

Po prostu odklejaj naklejkę grzejąc dyskietkę suszarką do włosów. Potem jakiś alkohol i usuwanie resztek kleju. Ja używałem izopropanolu. Jakieś 2 miesiące temu walczyłem z tematem. Nawet zakupiłem sobie drukarkę do etykiet do firmy i teraz robię sobie wypasione naklejki z grafiką i napisami metodą termotranswerową.
[#6] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Michmis, post #1

Najlepsza na naklejki albo pozostałości po nich jest oliwka dla niemowlaków. Trzeba namoczyć i klika minut odczekać. W przypadku dyskietki - metoda ryzykowna i wymagająca sporej ostrożności.

P.S. Te bazgroły na dyskietkach są podobno ważnym elementem naszej subkulturowej identyfikacji, jak graffiti w świecie hip-hopu. Może nie warto?

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 12:20:25 przez Daclaw
[#7] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Michmis, post #1

Potwierdzam to co zostało napisane powyżej:
- ciepłe powietrze z suszarki i delikatne odklejanie nalepki.
- resztki kleju potraktować jakimś środkiem "label killer" - testowałem dwa i chyba lepiej sprawdził się taki z selgrosa - dość drogi. Ten z allegro w pomarańczowym pojemniku był mniej skuteczny. W zasadzie takimi środkami trzeba byłoby namoczyć całą naklejkę tak by dostały się do kleju. Zależnie od tego z jakiego materiału/rodzaju papieru jest naklejka może być trudno ją usunąć w ten sposób.

Jeśli spróbujesz użyć takiego preparatu na całej naklejce (a nie tylko do resztek kleju) to jest spora szansa, że puści też klej łączący strony dyskietki.
[#8] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Daclaw, post #6

Dziękuję za porady, spróbuję metody z suszarką, bo wydaje mi się najprostsza.

Gdybym za młodu miał lepszy charakter pisma i nie kreślił po tych etykietach, być może do czegoś by się nawet nadawały teraz.
[#9] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Michmis, post #8

na litość boską. nie podgrzewajcie dyskietków. no kto by pomyślał. a jednak.

mi się trafiło kilka dyskietek z ioII pomazanych wręcz obrzyganych. żałuję do dzisiaj, że mi się żadna nie ostała.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 18:23:54 przez groovebox
[#10] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@groovebox, post #9

Czy przechowywanie obrzyganych na "Intel Outside 2" dyskietek to tylko dziwactwo, czy już zboczenie? pomysł
[#11] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@recedent, post #10

... to bad religion.
[#12] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@recedent, post #10

jakbym miał to bym trzymał w szkatułce albo za szybką.
[#13] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@groovebox, post #9

na litość boską. nie podgrzewajcie dyskietków.
Dlaczego? Prędzej stopisz nośnik (folię) niż skasujesz w ten sposób dane. Plastik słabo przewodzi ciepło, nagrzanie kleju pod etykietą do tych 80 stopni nie spowoduje poważniejszego nagrzania nośnika wewnątrz. Zdjąłem hotem etykiety z ponad 50 dyskietek i z żadną nie było problemów.
[#14] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Krashan, post #13

mimo wszystko nie odważyłbym się. to już chyba lepiej kupić nowe i x-copypro.
[#15] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@groovebox, post #14

Ja bym się nie odważył paćkać dyskietek jakimiś tłustymi płynami, ale co kto uważa. Moja metoda jest szybka i pozostawia dyskietki w znakomitym stanie.
[#16] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@groovebox, post #14

Przypuszczam, że większość z nas posiada co najmniej 1 dyskietkę, którą można poświęcić do przetestowania metod, co do których nie mamy zaufania, a są polecane przez innych.
[#17] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@groovebox, post #9

To będzie OT ale jednak, chyba założę nowy wątek i zatytułuje go. "Bazgroły na dyskietkach"
Jak nieraz patrzę co miałem napisane albo raczej nabazgrane na dyskietkach to mi się morda cieszy do wspomnień. Mam dyskietkę z Lotusem II, napisałem sobie tytuł "Lotus dwa turbo szalenc " Nieraz bardzo ważne rzeczy się pisało np kody do etapów, tu prym wiódł u mnie Benefactor. A mistrzostwo świata to napis "Kup mleko" żebym nie zapomniał to sobie napisałem na Nitro:)...tak mi w duszy grało to napisałem przepraszam za OT
[#18] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Mowcaumarlych, post #17

A ja miałem zdarzenie, że wróciły do mnie dyskietki, które wieki temu się pozbylem.
Dzięki tym bazgrołom poznałem je szeroki uśmiech
[#19] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@Mowcaumarlych, post #17

A propos "Kup mleko" tak mi się nasunęło :

link
[#20] Re: Usuwanie starych naklejek z dyskietek.

@recedent, post #10

Nie przejmuj się. Ja wróciłem z party (IO4 albo GRV98) z całą popisaną koszulką przez różnych scenowców i tak mi się podobała, że zabroniłem mamie prać :D. Jakiś czas temu (ale dobre 15lat po imprezie) - ciągle leżała w stanie oryginalnym w zakątku mojego dawnego pokoju :). Jednak zapach klasycznych scenowych perfum (czyli pot+piwo) już nieco zwietrzał ;) :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem