kategoria: Sprzęt
[#1] [monitor 1084] - czy to koniec ?
Czołem
Z góry mówię że szukałem, ale albo nie ma, albo nie wiem jak sformułować odpowiednie zapytanie
Czy efekt widoczny (jak by przyłożone magnesy z obu stron) na zdjęciu oznacza koniec kineskopu(lampy) czy jest to oznaka jakiejś innej usterki ?
Z góry dzięki za uświadomienie

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 20:48:20 przez Hellena
[#2] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Hellena, post #1

A jaki sygnał był podany do wejścia? Bo tak na oko to jest skutek namagnesowania maski kineskopu i można to usunąć cewką demagnetyzującą.
[#3] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Krashan, post #2

Żaden sygnał nie jest podany jeszcze (bo się wystraszyłem , zapomniałem o demagnetyzacji, zaraz sprawdzę.
[#4] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Krashan, post #2

Wydawało mi się, że powinien być przycisk od rozmagnesowania, ale nie ma takiego. Zresztą Tobie chyba chodzi o inny rodzaj namagnesowania ? Jak używa się taką cewkę demagnetyzującą ? Chyba że wystarczy może podać sygnały chroma/luma?
[wyróżniony] [#5] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Hellena, post #4

Tylko niektóre monitory VGA miały wbudowane cewki rozmagnesowujące. 1084 pewnie nie ma, stąd trzeba mieć cewkę zewnętrzną. Jak nie masz gotowca, można sobie zrobić taką cewkę z lutownicy transformatorowej, o ile jest na groty z drutu miedzianego. Robisz wtedy „grot” w kształcie pętli o średnicy jakichś 3 – 4 cm i rozmagnesowujesz włączając lutownicę i zataczając kółka w odległości jakiegoś centymetra od ekranu (w namagnesowanych miejscach) i z wolna oddalając. To środek mocno zastępczy, ale jeżeli nie masz fachowej cewki, lepszy rydz, niż nic...

Aha, jeżeli to nie da efektów, to być może układ cewek na szyjce kineskopu fizycznie się przesunął, albo coś tam się poprzesuwało, względnie może to być też uszkodzenie elektroniczne w układzie odchylania. To też się da naprawić, ale nic nie doradzę, bo nie mam doświadczenia w naprawie monitorów CRT.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 21:38:09 przez Krashan
[#6] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Krashan, post #5

Dzięki za info, niestety mam tylko tak zwaną kolbową więc się nie przyda. A możliwe że to jest efekt od wbudowanych głośników ? Chociaż tam jest chyba tylko jeden.. Przejechanie magnesem w pobliżu raczej nie pomoże, a zapewne pogorszy sprawę ?
[#7] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Hellena, post #6

Magnesem jeszcze bardziej pogorszysz. Zwykla lutownica transformatorowa i powinno zniknąć.
[#8] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Jaro2k , post #7

Muszę kupić
Dzięki Wam.
[#9] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Hellena, post #8

Jednym słowem, do tej operacji potrzebny jest elektromagnes.

Wygląda to w sumie podobnie. Ta wersja jest do rozmagnesowania głowicy w magnetofonie kasetowym lub szpulowym:

[wyróżniony] [#10] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Hellena, post #1

Każdy kineskop ma cewki rozmagnesowujące. Cewki działają tylko przez 3-4 sekundy po załączeniu monitora i tylko kiedy jest zimny. Żeby wykonać rozmagnesowanie trzeba wyłączyć monitor na jakieś 20-30 minut albo po prostu włączyć go na następny dzień i problem powinien zniknąć. Procedurę trzeba powtarzać kiedy przestawia się monitor/ telewizor podczas pracy. Jeśli to nie działa to uszkodzony będzie pozystor w monitorze - koszt kilka złociszy.
Lutownicą można usunąć objaw ale tymczasowo bo problem pewnie wróci. Poza tym trzeba umieć to zrobić :)
[#11] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Esio, post #10

Więc nie działa to rozmagnesowywanie, nic nie "strzela" po włączeniu jak w innych moich monitorach, możesz mnie oświecić gdzie ten pozystor i jak wygląda ?

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 12:53:08 przez Hellena
[#12] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Hellena, post #11

1084 NIE MA wbudowanej cewki. Trzeba to zrobić ręcznie.
[#13] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@alt_, post #12

Ok, na razie mam mętlik szeroki uśmiech
[#14] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Esio, post #10

Mogę jedynie potwierdzić, że to na pewno namagnesowanie, jak przejechałem nożyczkami w pobliżu ekranu to ładnie znika, ale tylko na 10 sekund Ktoś może podać linka jaki sprzęt kupić zamiast lutownicy ? Jestem fanem CRT więc na pewno się przyda jeszcze nie raz zapewne
[#15] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@alt_, post #12

Jak kineskop kolorowy może nie mieć cewki rozmagnesowującej ? Nie uwierzę dopóki nie zobaczę. Czy ten objaw występuje też na innych kolorach ? Chodzi o tła.
[#16] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Esio, post #15

Jak kineskop kolorowy może nie mieć cewki rozmagnesowującej?
Normalnie. Cewki powszechnie pojawiły się dopiero w kineskopach do monitorów VGA. Monitor 1084 ma „telewizyjny” kineskop w technologii PIL.
[#17] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Krashan, post #16

W tym przypadku akurat nie zgodzę się z Tobą. Cewki rozmagnesowujące były już nawet w lampowych ruskich Kolorowych Rubinach i Elektronach. Ja w swojej dość długiej karierze serwisowej telewizorów i monitorów trafiłem tylko na jeden telewizor, który faktycznie nie miał pętli rozmagnesowującej.

Natomiast prawdą jest, że tylko nieliczne monitory mają przycisk do aktywacji tej pętli w dowolnym momencie.
Większość monitorów i telewizorów ma automatyczne rozmagnesowywanie podczas włączenia.

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2017 19:10:41 przez jarob
[#18] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@jarob, post #17

O widzę kolega po fachu.
[#19] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Dziadziomiecio, post #18

http://allegro.pl/amiga-commodore-monitor-1084s-i6962726783.html ładny monit orek może ktoś przygarnie
[#20] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@orsiu, post #19

Błąd 404: Strona nie została znaleziona
Jeżeli tam miał być niby mój monitor, to od razu wyjaśniam ze to nie mój

link jest chyba nie cały, a po drugie jest funkja do tego

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2017 03:43:04 przez Hellena
[#21] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@orsiu, post #19

Orsiu sprzedajesz na 3 aukcjach osobno Amigę, monitor 1084s, kabel vga.

Na aukcji z kablem piszesz:
nie mam jak sprawdzić brak takiego monitora z takim wtykiem

Dlaczego?

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2017 11:39:01 przez Vato
[#22] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Vato, post #21

Już wiem.
Sam nie wiesz co to za kabel :)

Opis mnie zmylił a to nie jest przecież monitorowy kabel.
Nie masz monitora z takim wtykiem bo nie ma takich monitorów.
Przecież tam jest końcówka żeńska tak jak w monitorach haha!
[#23] Re: [monitor 1084] - czy to koniec ?

@Vato, post #22

;) ogarnąłem już wiem co i jak
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem