kategoria: Sprzęt
[#1] Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600
Przypadkiem natrafiłem na coś takiego Creative Audigy 2 ZS Notebook nówka + adapter PCI Czy te karty fizycznie zadziałają (RAM na PCMCIA działa), nowsze wersje AmigaOS 3.9/4.x zobaczą ją ?
[#2] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@KM, post #1

Raczej wątpię, raz że Amigowska PCMCIA to nie to samo co 32bit PCI PCMCIA, inne zasilanie, poza tym nadal pozostaje kwestia sterowników.
[#3] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@KM, post #1

W PCMCIA na pewno nie zadziała i nawet nie wejdzie w ten port bo ma grubszy klucz. Jeżeli z adapterem PCMCIA to PCI i dalej mediator, to o ile zadziała to tylko jako mixer audio, jako karty dźwiękowej to jej nie uświadczysz.
[#4] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@superbonio, post #3

Z Amigą nie zadziała bo ma złotą blaszkę na wtyczce, czyli jest 32 bit, a Amiga ma złącze 16 bit. Dodatkowo nie ma nawet sterowników dla niej do Amigi.

Czyli gdyby włożyć to do mediatora, to też nie zadziała bo nie ma do tego sterowników.
[#5] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@KM, post #1

Cześć, zainteresował mnie ten temat :)

Pewne jest, że ta karta, którą wkleiłeś nie będzie działać - jak koledzy wcześniej słusznie zauważyli, po tej złotej "blaszce" można poznać, że jest to 32-bitowa karta, więc niekompatybilna z 16-bitową PCMCIA w Amidze 600/1200.

ALE!

Śledząc podobny wątek na Amiga.org, trafiłem na następujące zestawienie:
www.vogons.org/viewtopic.php?t=30840
gdzie jakiś magik skompletował listę kart muzycznych na PCMCIA 16-bit działających pod DOS/Win3.x/95, co daje przypuszczenie, że teoretycznie istnieje możliwość napisania sterownika do nich dla AmigaOS. Pozostaje tylko pytanie KTO będzie tym pionierem :)
[#6] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@skipp, post #5

Czuje ze temat ma coś wspólnego z wampirem , skoro skipp się wypowiedział
[#7] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@AmigaMan71, post #6

Dzięki za informacje, nie miałem pojęcia o tej złotej blaszce i 32 bitach. No a SoundBlastery myślałem, że mogą być obsługiwane przez Mediatory, to i systemy AmigaOS 3.9, 4.x.
[#8] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@AmigaMan71, post #6

Czuje ze temat ma coś wspólnego z wampirem , skoro skipp się wypowiedział

Pudło. Jedno z drugim akurat tutaj nie ma nic do rzeczy. Wbrew pozorom interesuje mnie o wiele więcej, niż tylko Vampire ;) Temat kart dźwiękowych do Amigi - jak najbardziej.
[#9] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@skipp, post #8

Mnie też interesuje, coś na PCMCIA z działającym AHI byłoby całkiem przydatne. Liczę też na Krashana i jego kartę msx na clockport.
[#10] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@mccnex, post #9

W sumie można też zrobić wersję na PCMCIA, nie pomyślałem o tym. Od strony mechanicznej sprawę mam rozpracowaną... Co prawda nie dałoby się raczej upchać wszystkiego w płaskiej obudowie jak karta fabryczna, ale byłby to sprzęt dedykowany Amidze, więc część wystająca z obudowy mogłaby być grubsza.
[#11] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@Krashan, post #10

Pozwól, że zadam głupie pytanie, bo się nie znam, ale czy jest możliwe zmodyfikowanie PCMCIA amigowego 16-bitowego na 32-bitowe, skoro procesor 020 jest 32-bitowy? Wtedy byłaby większa szansa na używanie kart PC, po napisaniu sterownika. Pytanie teoretyczne.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2017 20:49:36 przez KM
[#12] Re: Czy taka karta muzyczna zadziała z Amigą 1200/600

@KM, post #11

Pytanie teoretyczne.
Teoretycznie wszystko jest możliwe. W praktyce – moim zdaniem – niewykonalne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem