[#1] rejestrowanie MUI
Czesc,
tydzien temu trafilem na strone MUI (sasg.com) i bez zwrocenia uwagi na date (january 2007), kliknalem na link do PayPal i zaplacilem 25$ za MUI keyfile.

Moje pytania: czy MUI jest juz darmowe? czy jest inny sposob rejestracji? czy ten przez te strone wciaz dziala?

Dzieki
[#2] Re: rejestrowanie MUI

@peceha, post #1

1. Nie jest darmowe
2. Nie ma innego sposobu rejestracji
3. Ten przez stronę nie działa

Ale za to teraz możesz ze spokojem serca pobrać/pożyczyć/wyprosić u kogoś klucz "publiczny". Tak to chyba wygląda, z tego co wiem.
[#3] Re: rejestrowanie MUI

@recedent, post #2

Czyli pewnie zostanie to:

https://www.paypal.com/pl/webapps/mpp/paypal-safety-and-security

A swoją drogą - nie rejestrowałbym MUI. Zrobiłem to już dość dawno temu - dostałem klucz, ale nie na moje nazwisko; autor wspominał coś o zepsutej Amidze, której jeszcze nie naprawił. Minęły lata, a ja klucza ze swoim nazwiskiem dalej nie mam - jak dla mnie jest to ŚCIEMA, i tyle.
[#4] Re: rejestrowanie MUI

@Cedrat, post #3

Trochę to nieodpowiedzialne.. ale tak to niestety jest.
Tyle, że mui z kluczem nabiera nieco innego wymiaru.. ;)
[#5] Re: rejestrowanie MUI

@Cedrat, post #3

Hehe - troche sie usmialem bo jakas godzine po zalozeniu watku dostalem maila od autora, w ktorym wspomina o... uszkodzonej a3000 szeroki uśmiech i niemozliwosci wygenerowania klucza pod moje dane - ale jak tylko naprawi komputer to takowy dostane szeroki uśmiech
W zalaczniku dostalem klucz zarejestrowany na kogos innego, hehe.
[#6] Re: rejestrowanie MUI

@peceha, post #5

No to możliwe, że automat. Bo Stuntzi jest ZTCW nieaktywny od lat.
[#7] Re: rejestrowanie MUI

@peceha, post #5

Ja na Twoim miejscu wycofałbym kasę przez PayPal (jest to możliwe), koleś ewidentnie wprowadza ludzi w błąd i nic z tym nie robi.
[#8] Re: rejestrowanie MUI

@SokOK, post #7

Na razie jest nas dwoch: Cedrat i ja.
Czy jest moze tu jeszce ktos kto probowal w ten sposob kupic swoj klucz?

Mozemy porownac na kogo sa zarejestrowane klucze "zastepcze" i faktycznie ustrzec innych przed tym bledem - nie po to placilem by miec pirata.

dodano:
moze nie pirata - ale to faktycznie taki niedosyt zostaje

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2017 20:19:00 przez peceha
[#9] Re: rejestrowanie MUI

@peceha, post #8

Witam
Ja też tak przelałem :)
jest trzech ;)
Ale, jak strony nie ściągnie, to można zgłosić na policje ;) to wyłudzenie.
Jest z Europy więc może się uda odzyskać kasę, choć wolałbym numer. Dam głowę że więcej ludzi się nacięło.

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 11:55:30 przez Newhousik
[#10] Re: rejestrowanie MUI

@peceha, post #8

Hmm... Ale zapłaciłeś żeby mieć zarejestrowaną, pełną wersję MUI czy po to żeby mieć MUI z własnym imieniem i nazwiskiem?
[#11] Re: rejestrowanie MUI

@recedent, post #10

No chciałem miec swoją ze swoim numer :), to że to staroć to mnie nie interesowało :) chciałem być ok, wobec autora ;), jak cos się da to kupuje.

Ale jak macie jakiś uniwersalny numer to możecie podesłać, będę robił reinstal systemu, przyda się

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 11:57:52 przez Newhousik
[#12] Re: rejestrowanie MUI

@recedent, post #10

A próbował ktoś to przejąc? W sensie dogadać się z autorem i zająć się rejestracją, czy wogóle wykupić prawa.
[#13] Re: rejestrowanie MUI

@recedent, post #10

To tak jakbyś zamówił niebieskie Adidasy a dostał różowe, bo od dwóch lat niebieskich nie produkują tylko nie chce im się wrzucić tego info na stronę. Teraz chodź w różowych. Przecież but jest prawie ten sam.
[#14] Re: rejestrowanie MUI

@SokOK, post #13

Patrzę na to z tej strony: Kupuję klucz MUI, dostaję klucz MUI. Nie po to go kupowałem chyba, żeby się wpatrywać w "About", tylko żeby wykorzystać pełną funkcjonalność pakietu.

Analogia z Adidasami raczej taka: Kupuję niebieskie Adidasy, które miały mieć na wkładce w środku napisane czcionką Comic Sans rozmiar 10 "dla recedenta", a mają napisane "dla SokOKa".
[#15] Re: rejestrowanie MUI

@recedent, post #14

Tak czy inaczej niesmak pozostaje. Ktoś liczył na coś takiego, a dostał coś zgoła innego. Brak informacji na stronie, że mu Amiga padła i nie wysyła nowych kluczy tylko jakieś stare na Johna Doe, to straszne wujstwo niestety. Jakkolwiek byś nie przymykał na to oka.

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 21:12:20 przez SokOK
[#16] Re: rejestrowanie MUI

@recedent, post #14

takiego maila dostalem - i tak , nie jest to do konca "fair"

hi!

please let me apologize for the delay in handling your
registration. due to a hardware failure of my good old a3000, i am
unable to create personalized keyfiles at the moment. when i manage to
repair it, you will get one immediately.

until then, please use the keyfile attached to this email. it's David
Gerber's key (co-author of Voyager and AmIRC), he allowed me to use it
for this purpose. please do not spread it, even if it's not your name.
MUI will be unlocked just as it would with your personalized keyfile,
just copy to s: and reboot.

thanks for ordering and thanks for your patience,
stefan
[#17] Re: rejestrowanie MUI

@peceha, post #16

no ja nie dostałem odpowiedzi. Ktoś może podesłać jakiś klucz na maila, wkurza mnie to wyskakujące okienko. I dajcie info jak ktoś będzie wiedział że naprawił komp i odsyła klucze ;)
Osobiście to jakiś odchyl, podłączyłby dysk pod emulator, u znajomego, a na tej 3000 to miał jedyną kopie ;).
[#18] Re: rejestrowanie MUI

@Newhousik, post #17

Jak zapłaciłeś, to ściągnij z neta klucz do MUI..
Znajdziesz to szybko
[#19] Re: rejestrowanie MUI

@Newhousik, post #17

I dajcie info jak ktoś będzie wiedział że naprawił komp i odsyła klucze ;)
Osobiście to jakiś odchyl, podłączyłby dysk pod emulator, u znajomego, a na tej 3000 to miał jedyną kopie ;)

Stary, to jest mail sprzed lat. Stuntz ustawił automat na skrzynce i z automatu się wysyła, razem z kluczem. Sam Stefan, jak to się kolokwialnie mówi, ma wy****ne na MUI, Amigę i komputery w ogóle od dłuższego czasu i nawet nie wiadomo czym się aktualnie zajmuje.
[#20] Re: rejestrowanie MUI

@recedent, post #19

No to ok , ale jak dla mnie taką stronę trzeba zgłosić. Skoro nie prowadzi takich usług, a dalej ma stronę która zbiera pieniądze ;). Jest lepszy od Chińczyków którzy sprzedają przeszlifowane scalaki.
Oczywiście zgłoszę to do PayPala, pewnie oddadzą mi 25 usd, ale tu raczej chodzi o zasady a nie pieniądze ;)

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2017 12:51:36 przez Newhousik

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2017 12:57:20 przez Newhousik
[#21] Re: rejestrowanie MUI

@Newhousik, post #20

Jest lepszy od chińczyków

Nazwy narodowości piszemy z wielkiej litery.
[#22] Re: rejestrowanie MUI

@recedent, post #21

Chciałem tylko dać znać że Stefan jednak czyta czasami tego maila. Może miałem szczęśliwy traf, ale na wczorajszego mi akurat odpisał. Co prawda dalej twierdzi że komp ma niesprawny :) i że na razie nie jest wstanie wygenerować klucza, ale mam oficjalną zgodę na używanie innego :). Może to i głupie, ale tak czuje się lepiej i teraz mi mniej żal tych euro ;).
[#23] Re: rejestrowanie MUI

@Newhousik, post #22

Może trzeba mu podpowiedzieć żeby tego kompa w końcu naprawił :D
[#24] Re: rejestrowanie MUI

@mikecios, post #23

A po co ma "naprawiać" skoro Amiowce płacą za klucz ogolnie dostępny? Po co coś zmieniać skora się kręci? Brak szacunku dla kupującego i tyle.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2018 17:47:52 przez Tomski
[#25] Re: rejestrowanie MUI

@Tomski, post #24

Chodzi mi tylko o jego głupią wymówkę, toż to nie przedszkole
[#26] Re: rejestrowanie MUI

@Newhousik, post #22

Skoro Ci odpisał, to może jest szansa, by w tej korespondencji zadać pytanie o ewentualne uwolnienie żródeł MUI za kasę? Ciekawe czy by się na to zgodził i ile by chciał? Być może udałoby się to jakoś wykupic i zacząć wykupować przez społeczność to co amifgowe, żeby "sępy formaliści" nie zamknęli tego na wieki wieków w jakiejś szufladzie. Jeżeli to nie problem, to czy mógłbyś się o to zapytać, załączając jako kontynuację korespondencji?
[#27] Re: rejestrowanie MUI

@KM, post #26

U mnie sytuacja wygląda identycznie jak u Newhousika . Około 1,5 tygodnia temu dostałem podobnego maila , o podobnej treści. I również dostałem czyiś klucz , i przyzwolenie na jego używanie . Skoro aktywna jest opcja kupna MUI to wypadało by żeby miał na czym wygenerować ten klucz , ale cóż ... w "Amigowym świecie" nic mnie nie zdziwi ;)
[#28] Re: rejestrowanie MUI

@Newhousik, post #22

Czy ten mail był takiej samej treści, jaką zamieścił peceha kilka postów wyżej - czy inny?
[#29] Re: rejestrowanie MUI

@Cedrat, post #28

hi!

please let me apologize for the delay in handling your
registration. due to a hardware failure of my good old a3000, i am
unable to create personalized keyfiles at the moment. when i manage to
repair it, you will get one immediately.

until then, please use the keyfile attached to this email. it's David
Gerber's key (co-author of Voyager and AmIRC), he allowed me to use it
for this purpose. please do not spread it, even if it's not your name.
MUI will be unlocked just as it would with your personalized keyfile,
just copy to s: and reboot.

thanks for ordering and thanks for your patience,
stefan

[#30] Re: rejestrowanie MUI

@C84, post #27

Trzeba było napisać do mnie i przelać 10$. Też bym wysłał klucz i przyzwolenie od mojej mamy na jego używanie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem