kategoria: A1200
[#1] Scandoubler Individual
Witam !!!
Postanowiłem wyposażyć swoją A1200 w scandoubler MKII .Co sądzą o tym
szanowni forumowicze. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź
[#2] Re: Scandoubler Individual

@hakulec, post #1

Jeżeli chodzi o Indivision AGA Mk II, to jest to dobry sprzęt, mimo że nie tani. Osobiście używam i polecam. Szczególnie osobom używającym Amigi nie tylko do gier czy oglądania produkcji scenowych, ale do jakiejś zabawy w programowanie, grzebania w systemie, używania programów użytkowych.
[#3] Re: Scandoubler Individual

@hakulec, post #1

Także chciałem początkowo zaopatrzyć się w ten scandoubler,ale cena jest trochę za wysoka wg mnie. Znalazłem tańsze rozwiązanie czyli monitor obsługujący 15kHz.
Dzięki temu mogę podłączyć nie tylko amigi przez RGB-VGA ale i Atari 1040STFm przez złacze VGA co jest bardzo przydatne.
Był projekt taniego scandoublera ale nie wiem czy cos z tego wyszło,starsze sc czasami pojawiają się na alledrogo czy olx ale to wiadomo nie zawsze pewniak mimo że z reguły ceny są o tą stówke czy 150PLN niższe niż MK2. Jeśli jednak cena nie gra roli to bierz śmiało,jest to nowy sprzęt z gwarancją i z tego co się orientuje dostajesz złącze DVI od razu.
[#4] Re: Scandoubler Individual

@FeRu, post #3

Warto zauważyć, że Indivision AGA pozwala na używanie z Amigą bez karty graficznej rozdzielczości 800×600, 1024×768, 1280×512, 1280×720 a nawet 1280×1024. To nie ma znaczenia przy grach, ale jest fajne do Workbencha i użytków (nie mówiąc o programowaniu).
[#5] Re: Scandoubler Individual

@hakulec, post #1

Można jeszcze rozważyć ten scandubler. Co prawda osobiście go nie testowałem, ale mam HC508 od tego gościa i jeśli wszystko robił tak starannie jak ten sprzęt(mimo wczesnej zapowiedzi finalny produkt dał dopiero po roku, jak był do kńca dopracowany), to warto zakupić. Koszt z tego co kiedyś pytałem, to około 400PLN. Nie wiem tylko jak by się sprawowało z monitorami LCD.
[#6] Re: Scandoubler Individual

@FeRu, post #3

Będzie a właściwie już jest SD polskiej myśli technicznej. Kto bywał na Ami Party ten widział. Cenowo na pewno korzystniej niż produkt Indi. Dostępność? Pomęczę twórców i dam znać.
[#7] Re: Scandoubler Individual

@hakulec, post #1

do pracy w workbenchu jak najbardziej , niestety do przeglądania dem to już porażka

obraz jest piękny ale te czasy zmiany rozdziałek to dyskwalifikacja
[#8] Re: Scandoubler Individual

@hakulec, post #1

Ja używam Indi MKII w rozdzielczości 1024×768 na monitorku 23" i powiem Ci że to piękna sprawa. Używam Classic Workbench ADVSP w 32 kolorach. Wszystko ładnie się prezentuje i śmiga z Blizzardem III 50mhz. Polecam :) Do regularnego "Scarta" w życiu bym już nie wrócił.
Jednakże, jak kolega wyżej wspomina, jest pewien problem z oglądaniem dem. U mnie Indi albo przeskakuje z rodzielczościami albo wyświetla niektóre dema w ciasnych ramkach 800x600. Troche wkurzające. Gry działają OK. Do dem Scarta, do Workbencha Indi. Mam to i to. Jak chce pooglądać dema wtedy wpinam Scarta i po sprawie.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2017 19:39:52 przez Art
[#9] Re: Scandoubler Individual

@pong777, post #6

Świetnie. Rozglądałem się ostatnio za scandoublerem do mojej A4000D. Niestety Indy już nie ma dostępnej.
[#10] Re: Scandoubler Individual

@pong777, post #6

Z flicker fixerem?
[#11] Re: Scandoubler Individual

@Mariodj, post #7

Ustaw na każdy screen mode taki sam tryb VGA to nie będzie się przełączać w ogóle.
[#12] Re: Scandoubler Individual

@SokOK, post #11

Owszem monitor nie będzie się przełączał, ale sam scandoubler potrzebuje jakieś pół sekundy na zatrybienie.
[#13] Re: Scandoubler Individual

@Krashan, post #12

Zgoda, ale z tym da się żyć.
[#14] Re: Scandoubler Individual

@tbone, post #10

Wewnętrzny. Wyjście DVI. Z FF. Myślę, że czerwiec 2018r. to realny termin pojawienia się w sprzedaży. Prace nad nim to głównie sprawy betatesterskie + masowa produkcja. A że dużo sprzętów prostszych po drodze się jeszcze "wykluwa" stąd takie opóźnienia.
[#15] Re: Scandoubler Individual

@pong777, post #14

A będzie kompatybilny z A4000D?
[#16] Re: Scandoubler Individual

@PrzemasIII, post #15

Dzięki Wszyskim Forumowiczom !!!
Zamawiam IndiVision. Raz się żyje !!!!!
Amiga Forewer. Wychowałem się na tym komputerze, dlatego
mam do niego taki sentyment !!!!!!
[#17] Re: Scandoubler Individual

@PrzemasIII, post #15

Dzięki Wszyskim Forumowiczom !!!
Zamawiam IndiVision. Raz się żyje !!!!!
Amiga Forewer. Wychowałem się na tym komputerze, dlatego
mam do niego taki sentyment !!!!!!
[#18] Re: Scandoubler Individual

@PrzemasIII, post #15

Nie, ale potem powstanie druga wersja do A4k.
[#19] Re: Scandoubler Individual

@pong777, post #14

Czy termin wakacyjny jest podtrzymany?
[#20] Re: Scandoubler Individual

@tbone, post #19

Nie chcę nic mówić, ale Lotharek idzie ostro z testami swojego scandoublera.
[#21] Re: Scandoubler Individual

@tbone, post #20

link ?

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2018 22:08:02 przez Dorian3d
[#22] Re: Scandoubler Individual

@Dorian3d, post #21

[#23] Re: Scandoubler Individual

@tbone, post #22

no tak tylko
Individual jest deskowany do amigi
Wiele rozwiązań pozytywnie wyróżnia go na tle konkurencji. Scandoubler jest układem wewnętrznym, zakładanym tylko na układ Lisa, nie wymagającym dodatkowych połączeń. Indivision AGA pracuje w pełnej 24-bitowej palecie kolorów, obsługuje też prawie wszystkie tryby graficzne AGA, łącznie z SuperHighRes, Euro72 i Super72.

Scandoubler może pracować w trybie asynchronicznym, wtedy odświeżanie wynosi 62 lub 74 Hz (w zależności od trybu), lub w pełni synchronicznie (50 / 59 Hz). W tym drugim tybie nie występują nieprzyjemne efekty "urywania się" dużych obiektów przemieszczających się po ekranie. Scandoubler potr

Wydajność Indivision Mk2cr wzrosła znacząco w stosunku do poprzedniczki. Pixel clock może osiągnąć nawet 135 MHz (wcześniejszy model osiągał 71 MHz). Szybkość transmisji wzrosłą do ponad 480 MB/s, w porównaniu do 330 MB/s dla modelu Mk I. Tryby graficzne 50 Hz (np. PAL) mogą być wypromowane do 60+ Hz i dzięki temu, mogą być wyświetlane na nowoczesnych monitorach. Bufor obrazu został powiększony do 16MB pamięci, w całości adresowalnej (12 MB w modelu Mk I). Indovision AGA Mk2 A1200/4000T wspiera tyrb S-Hires* i w pełni 24 bitową paletę kolorów.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2018 22:31:38 przez Dorian3d
[#24] Re: Scandoubler Individual

@tbone, post #22

To coś w stylu .
GBS 8200

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2018 22:52:49 przez Dorian3d
[#25] Re: Scandoubler Individual

@Dorian3d, post #24

Co nie zmienia Faktu, że kupię jego Scandoubler jego produkty są bardzo dobrze wykonane.
OK
[#26] Re: Scandoubler Individual

@Dorian3d, post #25

Tyle że drogie.
[#27] Re: Scandoubler Individual

@wali7, post #26

Może i drogie, tylko Lotharek jest jak podejrzewam nastawiony na kupca z zachodu, jak by sprzedawał nam swoje produkty przykładowo o 100 zł taniej to kwitł by lewy handel. To samo było z Architektem "spawał" nam fast i chip ramy do A600 w śmiesznych pieniążkach a potem były wystawiane na allegro w wyższych cenach przez kupujących tu na forum. Każdego by to wkurzyło.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2018 17:27:14 przez Blady
[#28] Re: Scandoubler Individual

@Blady, post #27

Dziwne rozumowanie. Mam się cieszyć że jest drogo? Individual Computers sprzedaje swoje karty z 030 w cenach mniejszych, niż jeszcze niedawne za 20letnie zabytki. Nikt ich nie kupuje po cenach spekulacyjnych, bo są dostępne od ręki w cenach producenta.
[#29] Re: Scandoubler Individual

@wali7, post #28

Czyli IC ma niskie ceny, a Lotharek wysokie ? Karty IC 030 mają tą samą cene co stare blizzardy na wtórnym rynku wg mnie. Fakt mają gwarancje i są nowe. Teraz przeczytaj mój ostatni post jeszcze raz i pomyśl o co mi chodziło w nim, jeżeli mówisz że ja mam dziwne rozumowanie :)

Jeszcze dopisze zlutowałeś sobie GBA + turbo sprzedałeś to super amigowcowi na forum
za 1000 za 2 dni widzisz to na allegro za 2000 ucieszył byś się? Wątpie. Aha i mimo że mieszkam może z 5 km od Firmy Lotharka to nigdy się z nim nie widziałem i nie znam Go wiec nikogo nie bronie.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2018 19:11:54 przez Blady

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2018 19:12:34 przez Blady
[#30] Re: Scandoubler Individual

@Dorian3d, post #23

Scandoubler może pracować w trybie asynchronicznym, wtedy odświeżanie wynosi 62 lub 74 Hz (w zależności od trybu), lub w pełni synchronicznie (50 / 59 Hz).
Z jaką wersją firmware i narzędzia konfiguracyjnego Indi AGA potrafi pracować synchronicznie z chipsetem?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem