kategoria: Sprzęt
[#1] Gotek FF + wyświetlacz OLED - nie świeci
Panowie - kupiłem u naszych skośnych przyjaciół (z dwóch rożnych źródeł) wyświetlacze OLED. Jeden z nich to ten:
https://pl.aliexpress.com/item/0-91-Inch-128x32-IIC-I2C-Blue-OLED-LCD-Display-DIY-Module-SSD1306-Driver-IC-DC/32793415973.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.OP471y

Ale po podłączeniu zgodnie z filmem:
https://www.youtube.com/watch?v=t6fR8lwg_BE

wyświetlacz nie świeci wcale ... Co może być tego powodem - ma ktoś pomysł?

Z góry dziękuję

Ujejskiego
[#2] Re: Gotek FF + wyświetlacz OLED - nie świeci

@ujejskiego, post #1

A na pewno dobrze podłączyłeś? Bo ten gość na filmie to tak pozasłaniał, że niewiele widać. Tu masz pinout:

Druga możliwość jest taka, że masz uwalony wyświetlacz.
[#3] Re: Gotek FF + wyświetlacz OLED - nie świeci

@ujejskiego, post #1

A który masz firmware ?
[#4] Re: Gotek FF + wyświetlacz OLED - nie świeci

@Jenot, post #2

Potwierdzam, ja podłączyłem zgodnie z filmem, ale puszczałem go z iPada na 40” tv i często robiłem stopklatkę. Ale zadziałał od pierwszego strzału.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 20:24:39 przez JerzA
[#5] Re: Gotek FF + wyświetlacz OLED - nie świeci

@JerzA, post #4

Zamiast niewyraźnych filmów korzystajcie z oficjalnej dokumentacji FlashFloppy. Macie tam opisy flashowania, podłączania wszelkich modów, wyświetlaczy itd. Wszystko zwięźle, przejrzyście i na temat. Tutaj: link

A w temacie niedziałającego wyświetlacza OLED, to powiem tak: kupuję trochę elektroniki (części) w Chinach i niestety jest z nią coraz gorzej. Ja kupuję zawsze po kilka sztuk różnych części i z góry liczę się z tym, że około 10%-20% tych części nie będzie działać. Przy czym podkreślę, że nie rzucam tutaj liczb z kapelusza, tylko taka mi wychodzi statystyka po kilkudziesięciu zamówionych partiach różnych części elektronicznych u różnych sprzedawców. Te wyświetlacze OLED niedawno też zamawiałem. Zamówiłem 5szt z czego 3 działały bez problemu, a dwa pozostałe nie. Z tych dwóch na jednym znalazłem zwarcie między ścieżkami, więc go sobie naprawiłem, ale drugi był całkowicie martwy i wylądował w koszu. Takie mamy czasy gó.....ne i tyle.
[#6] Re: Gotek FF + wyświetlacz OLED - nie świeci

@Mq, post #5

Ja kupiłem 2 obydwa TRUPY ! Dzisiaj jeszcze przysiądę pomierzę napięcia ale obawiam się że właśnie problem to jakość....
[#7] Re: Gotek FF + wyświetlacz OLED - nie świeci

@ujejskiego, post #6

Spróbuj obejrzeć dokładnie pod lupą. Ja u siebie w tym co naprawiłem miałem bardzo cieniutką niteczkę cyny, która zwierała jakieś tam dwa elementy obok siebie. Ale ta niteczka była tak cienka, że na serio nie było tego gołym okiem widać. Używam szkła powiększającego 6x do takich rzeczy, tak samo używam go do oglądania jakichś drobnych scalaków smd jak coś tam lutuję i wtedy jestem na 100% pewny że jest wszystko dobrze.
[#8] Re: Gotek FF + wyświetlacz OLED - nie świeci

@ujejskiego, post #6

Dzisiaj jeszcze pomierzę elementy (rezystory, dioda) oraz stabilizator 3,3 V
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem