kategoria: A500
[#1] gotek jaki firmware
witam,mam zamiar kupić gotek sa portalu handlowym są dwie wersje z oprogramowaniem cortex i hxc ,który wybrać ,będzie zamontowany tylko do dopalania gier proszę o radę
[#2] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #1

To raczej oczywiste. HxC.
[#3] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #1

FlashFloppy.
Dogania juz hxc
[#4] Re: gotek jaki firmware

@Norbert, post #3

nadal jestem w kropce
[#5] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #1

Ja kupiłem sobie "pustego" Goteka i wgrałem na niego FlashFloppy, narazie złego słowa o nim nie mogę powiedzieć. Dodatkowo soft jest ciągle rozwijany.
[#6] Re: gotek jaki firmware

@panti1801, post #5

kupowałeś na aliexpress i oczywiście programator
[#7] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #4

Cortex - nie wspierany nie aktualizowany, problemy z zapisem.
Flash Floppy- aktualizowany, rozwijany i wg słów autora zawsze za darmo, funkcjonalność porównywalna w HxC.
HxC- płatny- licencja ok 10e, rozwijany u aktualizowany

Jeśli ci nie zależy zbytnio na czasie to kup sobie goteka z chin za jakieś 17e i do tego programator. jak Flash Floppy ci się nie spodoba zawsze możesz sobie dokupić HxC
gotek z chin
[#8] Re: gotek jaki firmware

@snifferman, post #7

pomyślę ale jestem skłonny do tego z hxc koszt wyjdzie bez mała taki sam i zaoszczędzę na czasie
[#9] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #8

Odezwij się do pong777. Może ma zniżkę na święta :D
[#10] Re: gotek jaki firmware

@snifferman, post #9

to koles z forum ppa
[#11] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #10

już napisałem do niego , rozumiem ,że on handluje gotekami:)
[#12] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #10

Przydałaby się jakaś interpunkcja z twojej strony. Bo nie wiem czy pytasz czy twierdzisz?
koleś z ppa :D
[#13] Re: gotek jaki firmware

@snifferman, post #12

Już działamy.

A tak przy okazji...
Niestety w ChRL podrożały około 5 USD na sztuce już a pewno będzie jeszcze gorzej.
Mocno również skoczył czas oczekiwania na paczkę do ponad dwóch miesięcy - okres świąteczny. Nasz miły serwis aukcyjny też podniósł prowizję do prawie 10%.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 23:48:51 przez pong777
[#14] Re: gotek jaki firmware

@nadiapawel, post #6

Zmianę firmware na FlashFloppy można wykonać tez bez programatora
[#15] Re: gotek jaki firmware

@pong777, post #13

Mają na razie monopol to 10% podnieśli. Na ali widziałem po 16$. gotek >16$
[#16] Re: gotek jaki firmware

@snifferman, post #15

dziękuję za pomoc wezmę z ff
[#17] Re: gotek jaki firmware

@snifferman, post #15

@snifferman: Zwróć uwagę, że ten gotek poniżej 16$ to nie jest oryginalny gotek. Oryginalny ma wytłoczony napis gotek z przodu w prawym górnym rogu. Fakt, że taka podróba to pewnie będzie to samo, bo płytki zamawiane w tych samych płytkarniach w Chinach i części też te same chińskie, więc w działaniu nie podejrzewam najmniejszej różnicy. Plastik i dokładność wykonania obudowy w oryginalnym goteku też pozostawia wiele do życzenia, więc pewnie podróba nie będzie w niczym gorsza, a może nawet przypadkiem okazać się że będzie lepsza No ale tak tylko piszę, bo zauważyłem, że nigdzie nie napisał sprzedawca słowa gotek i na zdjęciach też nie ma.

Do autora wątku: również polecam soft FlashFloppy do Goteka. Używam od samego początku, na bieżąco aktualizuję i postępy w aktualizacjach były naprawdę super. Obecnie używam z Amigą i z Atari ST i wszystko śmiga elegancko, nie mam najmniejszych zastrzeżeń.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 13:03:16 przez Mq
[#18] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #17

Oryginalne HxC ma to na +, że obsługuje obrazy IPF i działa poprawnie odczyt dysków HD.
Wziąłem na próbę tego klona zdam relację jak dojedzie.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 13:18:54 przez pong777
[#19] Re: gotek jaki firmware

@pong777, post #18

@pong: To prawda, ogólnie HxC obsługuje więcej formatów, ale widać, że FlashFloppy goni bardzo szybko tematy, przy czym na początku FlashFloppy było robione trochę w kierunku skopiowania funkcjonalności HxC, ale od jakiegoś momentu odcięło się i idzie własną drogą, więc można się spodziewać, że będą się pojawiały inne funkcjonalności, niekoniecznie takie jak w HxC.
Śledzę też na bieżąco rozwój FlashFloppy na forach zagranicznych i widzę pewne zmiany zachowań: na początku Jeff (od HxC) trochę podpowiadał i pochwalał nawet projekt FF, ale obecnie już trochę widać po wypowiedziach, że mocno mu nie w smak ta konkurencja. Nie ma się co dziwić, FF jest za darmo, a cena HxC może i akceptowalna jak nie było konkurencji, ale jak jest FF, to już HxC trochę drogie się wydaje. Zwłaszcza, że w zasadzie to co potrzebuje powyżej 90% użytkowników, czyli podstawowe formaty, ewentualnie wyświetlacz OLED i trzeci przycisk - to mamy tak samo w obu firmware'ach.
[#20] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #19

gotek już zamówiony teraz cierpliwie czekam na dostawę
[#21] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #19

Owszem to wszystko racja. FF na pewno będzie jakiś czas jeszcze cierpiał na choroby wieku dziecięcego. Dodatkowa motywacja dla Jeffa aby dać jeszcze więcej z tego. Powstała także jeszcze jedna konkurencja z własnym softem i niedługo pojawi się w sprzedaży.
[#22] Re: gotek jaki firmware

@pong777, post #21

Konkurencja sama w sobie ma jeszcze tę zaletę, że jak się autorzy między sobą trochę muszą ścigać, to dla końcowych użytkowników, czyli dla nas, oba firmware'y na pewno będą lepsze niż były wcześniej, a ich rozwój będzie szybszy i efektywniejszy

A jaką to trzecią konkurencję masz na myśli? Coś oficjalnego?
[#23] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #19

To możecie napisać o przewadze jednych świąt nad drugimi?
Wiemy, że jest za pieniądze i bezpłatnie, a co dalej?
Mi najbardziej nie pasuje przeklikiwanie po kolejnych obrazach. O ile przy 10-30 to jest do wytrzymania, to jak już zapisałem 250 adefów, stało się mocno upierdliwe. A zamontowałem w Goteku wyświetlacz.
[#24] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #22

link
MiniFDD
[#25] Re: gotek jaki firmware

@JerzA, post #23

Zastosuj enkoder obrotowy KY-040.
Hxc i FF obsługują taki dodatek
[#26] Re: gotek jaki firmware

@JerzA, post #23

@pong: w tym mini FDD super sprawa ten wyświetlacz z wyświetlaniem wielu wierszy. Fajne

@JerzA: ja używam sobie w FF przede wszystkim trybu bez konfiguracji i z wyświetlaczem OLED. Wtedy nie trzeba używać żadnych programów ani na Amidze, ani też na pececie, po prostu się bierze czystego pendriva i wrzuca tylko obrazy. Warto też założyć trzeci przycisk, który służy jako taki "enter", wtedy wygodnie poruszamy się po katalogach i wybieramy lub wyciągamy "dyskietki". Kluczowe wydaje się być jakieś sensowne zorganizowanie drzewa katalogów, żeby się po tym wygodnie poruszać. Przy 250 obrazach albo trzeba podzielić jakoś wygodnie te katalogi, albo zastosować kolejny mod: enkoder obrotowy.
Używam dwóch Goteków i w jednym mam trzy przyciski i dzielę tak katalogi, żeby nie mieć więcej niż około 10 plików na katalog, wtedy jest wygodnie.
W drugim Goteku mam enkoder obrotowy i wtedy przy Twoich 250 plikach możesz je mieć nawet ciągiem i pod warunkiem, że będą wg alfabetu, to szybko znajdziesz co potrzebujesz:

Edit: @Norbert: nie trzeba stosować koniecznie tego modułu z enkoderem obrotowym. Można zastosować dowolny enkoder obrotowy, wszystkie działają na tej samej zasadzie. Przy czym można zastosować enkoder z przyciskiem, lub bez i wtedy przycisk osobno.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 15:23:00 przez Mq
[#27] Re: gotek jaki firmware

@Mq, post #26

Jaki enkoder z przyciskiem polecasz/używasz ?
[#28] Re: gotek jaki firmware

@Norbert, post #27

@Norbert: Wiesz co, ja akurat miałem jakiś enkoder "z szuflady", który był smd, więc nie polecam do montowania "w powietrzu" takiego smd, ale one rzadko są spotykane. Na portalu aukcyjnym wpisz enkoder obrotowy i patrz na takie, które wyglądają podobnie do tego modułowego, tylko są bez płytki. One kosztują jakieś 3zł, więc można sobie zaryzykować Ten modułowy ma dodatkowo rezystory podciągające na płytce, które w naszym przypadku są zbędne a wręcz przeszkadzają. Enkodery technicznie różnią się między sobą ilością kroków na obrót. Ten modułowy ma 20 kroków, ten co miałem też ma tyle i taki polecam. Jak będzie miał mniej kroków, to będzie trzeba dużo kręcić, a jak będzie miał więcej, to może się okazać zbyt czuły i będzie nam za szybko przeskakiwał np. po dwie pozycje i niewygodnie się będzie ustawiać, bo za duża będzie potrzebna precyzja. Choć w sumie zależy to od tego jakie kto ma paluchy Druga rzecz, to trzeba przewidzieć gdzie się go zamocuje i wtedy wybrać odpowiednie gabaryty, bo różnią się długością trzpienia. Można też przewidzieć jakąś gałkę/pokrętło, wtedy też zwrócić uwagę na gabaryty.

Ja akurat jednego Goteka używam do Amigi i tutaj mam trzy przyciski zwyczajnie.

Natomiast ten enkoder, to mam do Atari ST - na razie "na pająku", bo robię taki projekt zamontowania Goteka wewnątrz, ale jest w trakcie realizacji dopiero. To temat nie do końca na to forum, ale związane Gotekiem, więc podaję link do mojego projektu Atarowego, może ktoś z chęcią poczyta: link
[#29] Re: gotek jaki firmware

@pong777, post #24

Oby nie było tak jak z produktem widmo Amiga RGB2VGA/S-Video/Composite converter (0nly for15KHz monitors).
[#30] Re: gotek jaki firmware

@Norbert, post #25

Ale jak i gdzie?
Bo z tych filmów to nie wynika, albo ja nie widzę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem