[#181] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@MariuszK, post #178

Tak dla ścisłości to karta od Matzego (2MB VRAM) bazuje na projekcie karty Georga Brauna do GBA1000 (4MB).
Sama funkcjonalność karty graficznej z 2MB VRAM, cóż... co z tego, że można odpalić tryb 1024x768 czy nawet 1280x1024 kiedy mamy już w tym momencie 0 VRAM.
Z kartą 4MB jest już znacznie lepiej, bo w 1024x768 można rzucić jakąś tapetę na blat i zostaje jeszcze trochę pamięci na otwarcie kilku okien.
[#182] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Kilos, post #181

Dokładnie tak, 4 MB jest zdecydowanie lepsze od 2 MB VRAM. Jak wiadomo, Georg Braun projektował swoją kartę do GBA1000, gdzie Fast można zamapować w przestrzeni Zorro3, więc zostaje cały obszar Zorro 2 do wykorzystania. Gdy Matze zabrał się za przerobienie konstrukcji Georga, konfiguracją docelową były maszyny z częścią obszaru Z2 zajętym przez Fast, stąd obciął VRAM do 2 MB. Szkoda, bo karta od Matzego ma bardzo zgrabne wymiary (w porównaniu do tej od Georga). Z tego co pamiętam, prototyp miał pełne 4 MB, niestety, dokumentacja nie jest dostępna.
[#183] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@MariuszK, post #180

Jedyna przewaga AmyITX to mniejsze rozmiary. No może jeszcze użycie więcej elementów smd i nowszych (od GALi w GBA) układów programowalnych.
Za to minus AmyITX - niemożność zamówienia sobie w płytkarni, wynikająca stąd cena i konieczność zabawy w jakiś dziwny system dystrybucji. No i fakt - to w sumie goła A500.
[#184] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@wali7, post #183

Na minus amy itx wpisałbym też konieczność szukania układów CIA w obudowie PLCC. Gdyby były wykorzystane tylko te z A500 było by łatwiej. A fotki mówią że był taki prototyp.
[#185] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #184

Są na ebay. W niesamowitej cenie
[#186] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@wali7, post #185

Jak się pojawiła płyta ReAmiga 1200 to ceny Chip - ów do A1200 skoczyły z 19.95 na 29.95 Funta.
[#187] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #186

Ceny dawców, dokladnie tak samo...
[#188] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@MariuszK, post #180

Nie wiem, czy po takim czasie będzie Was to jeszcze interesować, ale właśnie dzisiaj dostałem maila od niejakiego Stefana 'Shoe' Nordlandera, że "nadejszla wiekopomna chwila" i teraz ja dostanę pakiet Amy. Za full opcję włącz. wysyłkę mam wyskoczyć z 210€. Po długim czasie oczekiwania przyznam, że powietrze że mnie zeszło, więc jakoś nie okazałem należnego entuzjazmu. Wezmę i najwyżej zastanowię się co dalej. Wobec braku ruchu w tym wątku odnoszę wrażenie, że do Was się jeszcze nikt nie odezwał. Ciekawy jestem, jak Wasze nastawienie do projektu po prawie roku oczekiwań...
[#189] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Michciu, post #188

Dobrze ze przynajmniej cos sie dzieje w tej materii.
U mnie nadal cisza.
[#190] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Michciu, post #188

Szczęściarz. Ja jak reszta czekam nie wiadomo na co. Z nudów w oczekiwaniu na info rysuje swoją itx. Sam jestem ciekaw kto będzie szybszy oni czy ja. No i 210 euro pojechali po bandzie, no ale to było wiadomo na wstąpie.
link
[#191] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #190

Fajne, nie myslales żeby pozbyć sie elementow tht wszedzie gdzie to możliwe?
[#192] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@MariuszK, post #191

Trudno jeszcze cokolwiek o tym powiedzieć na razie to tylko takie rysowanie bez ładu i składu. Założenie było takie żeby przynajmniej wykorzystać chipy tylko z A500 bo tych płyt w stanie złomowym jest sporo na rynku. Co do drobnicy to wolę THT niż SMD, ale jest możliwe że trzeba będzie użyć drobnicy smd bo jak to rysuję to wychodzi że na takim formacie jest mało miejsca. Prawdopodobnie wyleci też złącze zorro i zostanie tylko te krawędziowe zawsze można dorobić przejściówkę na zorro i karty mieć wpinane poziomo.
Poza tym nie wiem czy to dojdzie do skutku, może jutro dostanę e-mail ze stałem się szczęśliwym posiadaczem płyty amy itx
[#193] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #192

A dlaczego wolisz drobnicę THT? Przecież SMD dużo szybciej i łatwiej się lutuje....
AmyITX.... Taaaak..... Też czekam.
[#194] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@wali7, post #193

Zależy dla kogo. Mi się źle lutuje smd. zdecydowanie wolę THT. Poza tym jak niema konieczności robić w smd to unikam tego. I jeszcze płytka smd polutowana ręcznie wygląda kiepsko.
[#195] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #194

To czy wygląda źle czy dobrze, to tylko i wyłącznie kwestia doświadczenia :)
[#196] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@MariuszK, post #195

Lutowałem trochę w smd między innymi GBA1000, nie było ani szybko ani ładnie choć po poprawkach może być, swoją drogą zacząłem niestety od tak dużego projektu zamiast od czegoś małego. Na dziś troszkę wprawy mam, Arduino w smd wyszło lepiej, a GBA1000 leży zlutowana i nie uruchomiona do dziś. Brakło dalszych chęci do dokończenia. Pewnie do tego wrócę za jakiś czas. Między czasie poskładałem kilka innych komputerków 8BIT i trochę doświadczenia wpadło.
[#197] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #196

Dlatego swego czasu sugerowałem, żeby poprosić Architekta o pomoc w montażu na automacie, nawet wstępnie pytałem dawno temu Piotrka, co o tym sądzi. Bez plików źródłowych nie będzie łatwo, ale nic nie jest niemożliwe. Nie było chętnych, ale to całkowicie rozumiem, bo jesteśmy bardzo zróżnicowanym środowiskiem i są koledzy, których właśnie istota DIY tego projektu pociąga, mają więcej wolnego czasu, narzędzia i doświadczenie. Ja się chyba porwałem z motyką na słońce. Mało tego, kiedyś kiedyś przy okazji zamówień kondensatorów do recapu swoich A600 zamówiłem już większość elementów z BOM na digit i mouser. Tanie to nie było, ale nie narzekam, bo my wszyscy gdzieś tam przeznaczamy mniejsze, czy większe kwoty na nasze zwariowane hobbyszeroki uśmiech. Tak więc wciąż jestem otwarty na profesjonalne wsparcie, ale najpierw na spokojnie pooglądam płytki, zgromadzone elementy, przymierzę się i zadecyduję. W ostateczności odsprzedam wszystko po kosztach i będzie temat z bani
[#198] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Michciu, post #197

Dlatego mi też nie uśmiecha się lutować tych mikroskopijnych elementów na płycie Amy. W THT byłoby łatwiej i nie mówcie że się mylę.
[#199] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #198

Ja się Tobie nie dziwię. Dziwię się, żeby nie powiedzieć "dziwuję", że się jeszcze taki nie znalazł, co by realizował profesjonalny montaż tych płytek za odpowiednią opłatą. Pikusie takie jak ja musiałyby głębiej sięgnąć do kieszeni, ale wszyscy byliby zadowoleni. Bo sam projekt jest super, dlaczego miałbym się nim nie pocieszyć. Amy dla wszystkichszeroki uśmiech
[#200] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #192

na razie to tylko takie rysowanie bez ładu i składu

Poza tym nie wiem czy to dojdzie do skutku

Rysuj, rysuj i skończ ten projekt proszę!
[#201] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@waldiamiga, post #200

No i doszło. Przesyłka w formie listu priorytetowego od Stefana "Shoe" Nordlandera przyszła bezpośrednio do skrzynki. Prawie dwa miesiące po dokonaniu wpłaty. Parę zdjęć, jak to wszystko wygląda.

list, zawartość, amy pcb, sieciówka, turbo, ram, żuczki 1, żuczki 2

Rzuciły mi się w oczy dwie rzeczy. Sklejenie koperty szeroką taśmą, ale być może to dzieło Stefana. Dwa, że Amy pcb była goła w kopercie, ale w końcu to tylko płytka i wszystkie części wyglądają bez zarzutu. Tak więc spodziewajcie się tego samegoOK.
[#202] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Michciu, post #201

Jak na razie jesteś chyba jedyny który dostał płytki, i chyba jedyny który dostał info do wpłaty :) Bo jakoś nikt inny nie pochwalił się :)
[#203] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Michciu, post #201

Pogratulować. U mnie cisza zero info o wpłacie. 22.02.2019 minie rok jak się wpisałem na listę.
[#204] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Michciu, post #201

ładne, lutuj i dawaj znać
[#205] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Michciu, post #201

Jakie masz plany w związku z tą płytą ? Będzie jakaś relacja z postępów ? Dostałeś tam jakieś układy w obudowie PLCC czy to są jakieś clony układów CIA ?
[#206] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #205

początkowo miałem chęć na ta płytę i trochę zabawy z lutownicą
czekałem, czytałem, czekałem i znowu czytałem... i w końcu mi przeszło
mam GBA1000 i mi starczy a tamci niech robią biznes po swojemu
[#207] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@JacK_Swidnik, post #206

To muszą nasi być... Janusze Biznesu

P.S. A po ichniemu jak to będzie? Lars Biznesu? Tłumacz google tłumaczy z polskiego "Janusz Biznesu" na szwedzki jako "Janusz Biznesu". Widać we wszystkich językach świata brzmi tak samo ;)

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2019 23:30:33 przez wali7
[#208] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@KrisbA, post #205

Jakie masz plany w związku z tą płytą ?

Wstyd przyznać, ale na razie mam ją "do paczenia". No takie życie, że są rzeczy ważniejsze. Z amigowych priorytetów czeka jeszcze Vampire na uruchomienie. W międzyczasie pokompletowałem już większość elementów z BOMu i będzie to dla mnie elektroniczna przygoda życia. Zacznę od najmniejszej drobnicy i tak tip-topkami dojadę do tych największych elementów. Nigdy wcześniej czegoś takiego na taką skalę nie składałem, więc to potrwa. Daję głowę, że będę ostatni z Was. Ale to dobrze, bo będzie kogo pytać. Jak będę coś już miał, to chętnie pokażę.
Á propos pytania o PLCC, to dali jeden jedyny (oto on) i jest to zaprogramowany cpld Lattice'a przeznaczony na kartę sieciową. Byłoby super, gdyby były dołączone klony CIA'ów, lecz niestety te trzeba pobrać z płyty A600, co jest największą tragedią tego projektu. Nie pamiętam, czy aby też kości pamięci nie są do wyrezania z A600.

PS: Ja wysłałem swój formularz zamówienia Amy 18.02.2018.
[#209] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@Michciu, post #208

ja formularz wysłałem 16.02.2018 i zero odpowiedzi .. tyle że chciałem samo Amy bez turbo układów itp. widać najpierw idą "full" opcje
[#210] Re: Zbiorowe zamówienie na AmyITX

@lukzer, post #209

to samo u mnie, też 16.02 i tylko płyta, bez dodatków... nadal cisza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem