[#1] LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum
Takie pytanie. Czy LHA/LZX mają opcję, która umożliwia tworzenie katalogu po rozpakowaniu archiwum nawet wtedy, gdy archiwum nie było spakowane tak, by zawierało katalog główny?

Sytuacja wygląda tak:
archiwum.lha
po rozpakowaniu chciałbym, by utworzył się katalog o nazwie „archiwum”, a dopiero do niego trafiły rozpakowane pliki. Nie znalazłem opcji, która to umożliwia, ale może się mylę?
[#2] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@OSH, post #1

Nie ale myślę, że dość łatwo możnaby zrobić skrypt
(np. lhx lub lhe) wykorzystujący RequestFile, którym to:
- zapiszesz sobie nazwę pliku do ENV;
- odczytasz ją i stworzysz katalog o takiej samej nazwie;
- rozpakujesz zawartość archiwum do ww. katalogu;
[#3] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@OSH, post #1

lub użyj VooDoo do rozpakowywania, on w przypadku tworzenia katalogu do którego ma rozpakować archiwum sugeruje jego nazwę taką jak ma plik zarchiwizowany.
[#4] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@OSH, post #1

Ostatnio przy okazji swojego "macania" najnowszego GCC na Amigę popełniłem port lhasa lepszy niż na aminecie - waży tylko 78KB, nie wymaga ixemula, jest rozwijany i ponadto ma ficzer o który pytasz:

lhasa -ew=dir plik.lha

Do pobrania tu, pewnie niedługo będą oficjalne release'y na githubie jak wymyślę jak zmusić autotoolsy do używania ar zamiast libtool podczas linkowania.

BTW. skąd się bierze "prawilny" program lha? Na dyskietce z wb go nie miałem, na aminecie nie ma co "lha" wpisywać w wyszukiwarkę.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2018 07:34:27 przez teh_KaiN
[#5] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@teh_KaiN, post #4

BTW. skąd się bierze "prawilny" program lha? Na dyskietce z wb go nie miałem, na aminecie nie ma co "lha" wpisywać w wyszukiwarkę.

LHA jest dostępny z tysięcy różnych źródeł oprogramowania na Amigę. Nie wierzę, że nie miałeś z nim styczności.

Nie szukaj w wyszukiwarce, tylko poszperaj po katalogu util/arc.

Tu masz najnowszą wersję:
http://aminet.net/package/util/arc/lha

Na Amigę są też lepsze, wydajniejsze archiwizery jak LZX. Zaś LHA doczekał się wielu odpowiedników jak LZH, LHARC, LHEX itp.

Oryginalnie LHA był rozwijany przez Stefana Boberga i nie wchodził w skład Workbencha. W materiałach deweloperskich Commodore znajdziesz odpowiednik LHA o nazwie LHEX służący tylko do rozpakowywania.

@OSH
Rozpakowuj z parametrami -rexa. Zachowasz wtedy strukturę katalogów, atrybuty itp. itd.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2018 07:54:49 przez Hexmage960
[#6] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@Hexmage960, post #5

Z formatem lha styczność miałem, z samym toolem wymaganym przez wiele tutoriali też, tylko brakowało mi samozaparcia żeby znaleźć ten pierwotny i zawsze korzystałem z jakiegoś zamiennika.

Tym bardziej mnie cieszy mój port lhasa, bo waży ponad połowę mniej niż ten pierwotny, przez co łatwiej go upchnąć w dyskietkowym workbenczu. Jedyną wadą jest brak kompresowania, ale w sumie na przestrzeni 5 lat jeszcze nie miałem potrzeby niczego kompresować na Amidze. ;)
[#7] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@OSH, post #1

Polecenie
lha x archiwum.lha archiwum/
rozpakuje dane do katalogu archiwum.
[#8] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@km-l, post #7

Tak, tak też można, ale....
Myślę że autorowi pytania chodziło oto aby nazwę katalogu LHA sam pobierał z nazwy archiwum.
[#9] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@teh_KaiN, post #4

Nie ale myślę, że dość łatwo możnaby zrobić skrypt
(np. lhx lub lhe) wykorzystujący RequestFile, którym to:
- zapiszesz sobie nazwę pliku do ENV;
- odczytasz ją i stworzysz katalog o takiej samej nazwie;
- rozpakujesz zawartość archiwum do ww. katalogu;

Arti, ja nie programista, tylko tłumacz...

lha x archiwum.lha archiwum/

Przy ponad 300 plikach mija się to z celem...

lub użyj VooDoo do rozpakowywania, on w przypadku tworzenia katalogu do którego ma rozpakować archiwum sugeruje jego nazwę taką jak ma plik zarchiwizowany.

Patrz wyżej – Voodoo ma problemy z władowaniem mu ponad 300 plików jednocześnie

Ostatnio przy okazji swojego "macania" najnowszego GCC na Amigę popełniłem port lhasa lepszy niż na aminecie - waży tylko 78KB, nie wymaga ixemula, jest rozwijany i ponadto ma ficzer o który pytasz:

A czy on AUTOMATYCZNIE przydzieli katalogowi nazwę archiwum, rozpakuje je do tego katalogu i przejdzie do kolejnego? Używam DOpusa i chciałbym żeby się tak dało. W blaszakowym FreeCommanderze czy TotalCommanderze jest taka opcja i wszystko się ładnie rozpakowuje.

Rozpakowuj z parametrami -rexa. Zachowasz wtedy strukturę katalogów, atrybuty itp. itd.

To działa tylko wtedy, gdy pierwotnie spakowano katalog, a nie same pliki.

Myślę że autorowi pytania chodziło oto aby nazwę katalogu LHA sam pobierał z nazwy archiwum.

Tak właśnie.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2018 09:15:14 przez OSH
[#10] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@OSH, post #9

Używam DOpusa i chciałbym żeby się tak dało.

Skoro masz Opusa, a nie jesteś w stanie sam napisać skryptu, to zassij z netu alternatywne konfiguracje DOPus4... na 100% będzie gdzieś tam gotowa funkcja podpięta pod DOpusa... chyba, że ktoś inny napisze, w sumie 1 minuta roboty.

W sumie chyba 1 linijka potrzebna w najprostszej wersji (piszę z pamięci, mogę się mylić).:
lha x {o} {fu}
[#11] Re: LHA - tworzenie katalogów dla rozpakowanego archiwum

@OSH, post #1

w Filemasterze mam tak:

lha -r -e a {r,nazwa archiwum} {f} z tego co pamiętam z lzx ta sztuka mnie się nie udała
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem