[#1] taśma IDE
Cześć,

Mam tak rozłożone 2 napędy CD i dysk twarty, że żadna standardowa taśma IDE mi nie pasuje żeby to wszystko podpiąć. Złącza na taśmie zawsze są za blisko siebie.
Gdzie kupić taśmę z odpowiednio szeroko rozstawionymi złączami lub gdzie zrobić taką na wymiar?
[#2] Re: taśma IDE

@R-Tea, post #1

Na jednej taśmie chcesz mieć 3 urządzenia? To nie zadziała.

[#3] Re: taśma IDE

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Skrót myślowy :)
W tej chwili mam podpięty HDD i nagrywarkę DVD.
Każde na osobnej taśmie.
Nijak mi nie pasuje żeby do którejkolwiek z tych dwu taśm podpiąć drugą nagrywarkę. Taśmy nie są za krótkie, a nawet są za długie jak na moją mini obudowę. Po prostu odległość między złączami IDE na tych taśmach jest dla mnie za mała.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.07 18:01
[#4] Re: taśma IDE

@R-Tea, post #3

No to wypnij z taśmy jedno złącze i nabij w miejscu jakie ci odpowiada. To takie trudne? Ja tak robiłem z UWSCSI jak jeszcze głupia taśma kosztowała ponad 50 zł.
[#5] Re: taśma IDE

@kmilota, post #4

Albo zamiast wyciagania kup nowe zlacze 40pin raster2,54 i nabij w odpowiednim miejscu i gotowe.

[#6] Re: taśma IDE

@11MASTEr, post #5

pamietam kiedys potrzebna byla mi dluga tasma ide (zadne standardowe mi nie pasily)
i trafilem na pewne stoisko gdzie gosciu zrobil mi taka tasme na poczekaniu - ucial "z metra" i ponabijal zlacza

to bylo dawno temu (jeszcze jak gielda byla na Grzybowskiej w W-wie), ale widac nie trudno to zrobic, wiec sprawdz na lokalnej gieldzie komputerowej, lub odpowiednim sklepie komputerowym
;)

Ostatnia modyfikacja: 17.03.07 23:02

Ostatnia modyfikacja: 17.03.07 23:03
[#7] Re: taśma IDE

@R-Tea, post #3

Przejdź się po sklepach komputerowych i popytaj o taśmę do serwerów. Mam takie w Ami i PC. Taśmy są długie i mają szeroko rozstawione wtyczki.

EDIT: Na opakowaniu taśmy pisało: "Taśma serwerowa IDE UDMA66"

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 11:24
[#8] Re: taśma IDE

@APC74, post #7

Dzięki

Już zrobione, wypiąłem środkowe złącze i wcisnąłem parę "centów" dalej :)
Ciężko to wchodzi, więc podłożyłem pod nogę od krzesła i trochę się na nim pobujałem :)
Teraz na tym przesuniętym złączu chodzi HDD, a nagrywarka jest na końcu taśmy. Wszystko działa.
[#9] Re: taśma IDE

@R-Tea, post #8

swoja droga strasznie trudno znalezc tasme 2.5" w rozsadnej cenie...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem