[#1] Regeneracja uszkodzonych klawiszy
Cześć wszystkim,
Mam pytanie.
Mam kilka klawiszy w których od spodu wyłamały się te bolce co wchodzą do młoteczków.
Pech chciał,że tych młoteczków z wyłamanymi bolcami już nie mam.
Czy ktoś z was wie czym mogę je dorobić?
Mam dobry klej typu loctite 401 tylko nie mam pomysłu na te bolce.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 17:04:34 przez skofrant
[#2] Re: Regeneracja uszkodzonych klawiszy

@skofrant, post #1

Nie lepiej dokupić brakujące klawisze co oryginał to oryginał ? Z jakiej Amigi to klawisze ?
[#3] Re: Regeneracja uszkodzonych klawiszy

@skofrant, post #1

No właśnie łatwiej będzie dac ogłoszenie na PPA i kupić od kogoś klawisze lub całą klawiaturę. Jeśli chodzi o regeneracje tych bolców to nozem do kartonu czy czym tam uważasz wytnij pasujące grubością i długością bolce z jakiejś innej plastikowej rzeczy,mozesz użyc też patyczków z lizaka...Tutaj w zasadzie możesz poharatać wszystko i mieć nowe bolce
Jednak najmniej roboty będzie jak sobie kupisz od kogoś nowy zestaw. Amiga 500,600 i 1200 posiadają takie same podstawowe rodzaje klawiszy,więc są ze sobą kompatybilne.
Jeśli jednak masz A600 z niebieską taśmąklawiatury to tam jest inny rodzaj przycisków i pasować będą tylko z podobnej klawiatury. Nie wiem jak z amigą 500w wersji z mechaniczną klawiaturą,czy tam jest różnica ale najbardziej rozpowszechnione amigi mają jeden uniwersalny rodzaj klawiszy z bolcami o podstawie kwadratu.
[#4] Re: Regeneracja uszkodzonych klawiszy

@Blady, post #2

Ja chce naprawić te co mam.Ale udzieliłeś odpowiedzi brachu.
Z Amigi 500 są to klawisze.
Mam jedną Amigę co ma wyłamanych pięć klawiszy te właśnie nóżki.
[#5] Re: Regeneracja uszkodzonych klawiszy

@skofrant, post #4

Jak chcesz uratować te co masz to na wzór sprawnego = całego klawisza poszukaj kawałka plastiku i z niego pilnikami spróbuj uzyskać kształt tych wyłamanych fragmentów. Przypuszczam, że w każdym z klawiszy "odłamanie" ma inny kształt więc musiałbyś to lekko od spodu wyrównać i zrobić 5 takich samych nóżek z szerszą podstawą do wklejenia w klawisz, kwestia chęci i czasu, od biedy aby mniej więcej odwzorować kształt tych nóżek można by się posiłkować ostrym nożykiem. Już takie rzeczy robiłem, skoro tych nóżek nie widać to plastik może mieć inny kolor niż oryginał. Przypuszczam, że niektóre plastikowe obudowy mają nawet podobną grubość co szerokość tych odłamanych nóżek więc nawet nie trzeba by się specjalnie męczyć aby uzyskać zadowalający efekt.
[#6] Re: Regeneracja uszkodzonych klawiszy

@Adinfo, post #5

Ktoś kiedyś będzie chciał te klawisze wyjąć żeby wyczyścić klawiaturę, albo wybielić klawisze i będzie zonk.
Na allegro jest gość co sprzedaje klawisze. Na ppa chyba też ma konto.
[#7] Re: Regeneracja uszkodzonych klawiszy

@SuperBuster, post #6

Co do ponownego wyjęcia klawiszy to racja, może być kłopot, tak samo jak by były sklejone nawet z tymi oryginalnymi nóżkami co ich już nie ma.
[#8] Re: Regeneracja uszkodzonych klawiszy

@Adinfo, post #7

Do wybielania nie trzeba wyjmować klawiszy, wystarczy odkręcić tylko membranę. Zestawy naprawcze lepiej kupić w większej ilości jak ktoś sprzedaje. 5Pln za sztukę to drogo na allegro. Ja kupiłem wieksza ilosc za jakieś 30Pln z eBaya z anglii. Są tez komplety, z których mozna użyć cale klawisze lub tylko mloteczki. To moim zdaniem duzo estetyczniejsze rozwiązanie niż klejenie, ale jak kto woli.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem