[#1] przejsciówka SCART na HDMI
Witam,

Do mojej A1200 używałem kabla RGB-SCART i działa idealnie z moim 20-letnim TV CRT. Niestety na LED TV z 2015r. już nie - jest tylko dźwięk, brak obrazu. W zasadzie obraz jest tylko na logo startowym z OS3.1 - później obraz jest czarny. Zastanawia mnie użycie takiej przejściówki:

https://pl.aliexpress.com/item/2017-Hot-1080P-scart-To-hdmi-Video-Audio-Converter-for-HD-TV-DVD-for-Sky-Box/32808614734.html

Plusem wydaje się być cena i prawdopodobnie możliwość zasilenia z portu USB telewizora (brak dodatkowych zasilaczy).

Czy myślicie, że takie rozwiązanie zadziała?
[#2] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #1

To było omówione w wątku o scandoublerze do amigi. To są bazowe i dosyć słabe modele.
Spróbuj najpierw połączenia cinchem. Bedzie łatwo sprawdzić.Tv powinien wyświetlać niższe rozdzielczości.Na crt ustaw workbencha w 640x512 i tak próbuj.No i jak masz możliwość to sprawdź na innym kablu scart. To też bywa problem bo tv nie umie się przełączyć.To chyba chodzi o to że tv nie umie wyświetlić sygnału mniejszego niż 640x480.
pzdr

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 10:26:30 przez Mikrobi

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 10:27:45 przez Mikrobi
[#3] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Mikrobi, post #2

Zapomniałem wspomnieć, że próbowałem uruchomić grę (Giana Sisters) prosto z dyskietki i obraz tez jest czarny. Uruchomiłem również Workbencha z dyskietki i to samo. Więc może mój LED TV nie obsługuje tak niskich rozdzielczości?
[#4] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #1

To już było. Miałem ten podany przez ciebie konwerter-nie działa, szkoda czasu i kasy. Spróbuj na innym kablu, lub zrób wg przepisu tutaj na forum.
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: przejsciówka SCART na HDMI
[#6] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@aeromechaniczny, post #5

U mnie nie działało na żadnym kablu, ani tv, a miałem możliwość sprawdzenia na trzech zupełnie innych firm. Kable zrobione wg dwóch różnych schematów, które pod scart działają wyśmienicie. Może mi się trafił felerny egzemplarz, w każdym razie nie zaryzykuję zakupu drugiego, takiego konwertera. Konwerter sprawdzałem nie tylko na Amidze, ale i na konsolach, też nie działał.
[#7] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #1

Witam kolegę z sąsiedniego miasta OK
[#8] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Bartek2075, post #7

Aaaa, witam, witam :)

Podłączyłem na próbę kablem kompozytowym i obraz działa,
ale jakość pod Wokbenchem jest tragiczna.
Kupiłem na próbę ten adapter i podzielę się opinią jak przyjdzie.
Na YouTube jest parę filmów, ale w zasadzie pokazane są tylko
konsole w akcji (ps1, Nintendo, itp.)
[#9] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #8

To ja bym lepiej poszukał innego tv/monitora jak jest możliwość.
Jak tylko grasz-sony crt ,nawet 14-ka. Kolory o niebo lepsze i brak opóźnień.
Ja mam Daewoo 14" i Samsunga 710MP już nie chcę nawet wyciągać, bo smuży POTWORNIE.
Wolę lepsze kolory bez smużenia niż duży ekran i kupę ustawiania smużącego obrazu.
[#10] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Mikrobi, post #9

Mam identycznie, tylko kineskop a jeszcze lepiej dedykowany monitor Commodore ok, racja
Ja z kolei mam monitor Sony PVM, a wracając do Samsunga to mam 2 egzemplarze, z czego na 1 mi nie smuży a na drugim już tak. Może wina tego wielkiego kondensatora filtrującego? Bo reszta kondków w oby dwóch wymieniona

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2018 10:19:19 przez Bartek2075
[#11] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Bartek2075, post #10

Ogólnie to sprawdź kabel wg tego schematu:
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_SCART/amiga_scart.html

Jeszcze można by sprawdzić obraz po s-vhs z czymś takim:
https://www.amazon.co.uk/Switchable-Adapter-Socket-Female-S-Video/dp/B003NF5OJ6

Te duże kondensatory są w zasilaczu i ich ew. niedomaganie daje mruganie obrazu i zasilania przez kilka minut. Są specjalnie źle ustawione żeby się przegrzewały od stabilizatora obok. Jak dla mnie smużenie to czas reakcji matrycy, czyli matryca lub sterownik. Jeżeli chodzi o granie max do 2-3h godzin dziennie to dobry crt jest ok.
Ty masz fajnie z PVM a i commodorowski monitor ma 600 linii obrazu, więc też bardzo nieźle!

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2018 11:15:20 przez Mikrobi
[#12] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #1

Szkoda, że mnie nie było kilka dni to podpowiedział bym wczesniej jaki konwerter dobrze działa.

W tym wątku prowadziliśmy mały oftop na ten temat (od posta 48):
https://www.ppa.pl/forum/amiga/35105/monitor-lcd-dzialajace-po-przejsciowce-vga-z-amiga/2

Wrzuciłem tam link dokładnego modelu jaki ja używam z powodzeniem.

Poczytaj :)

Pozdr

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2018 19:56:31 przez Adam_Lca
[#13] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #8

A więc zgodnie z obietnicą przedstawiam ten adapter.
Kosztował mnie nieco ponad 10€ a wygląda tak:

I rzeczywiście, po podłączeniu kabla RGB-SCART obraz jest tak ciemny, że ledwo widoczny. Dźwięk działa.

Podłączyłem, więc do adaptera kabel kompozytowy-SCART (który również nie działał na moim TV) i obraz jest na HDMI.

Jakość jest minimalnie lepsza ode tej, jaką miałem, gdy podłączyłem bezpośrednio kabel kompozytowy z Amigi do gniazda kompozytowego w TV.

Adapter może być pomocny, dla osób, które nie posiadają złącza SCART/kompozytowego w TV i są skłonne zaakceptować nie najlepszą jakość obrazu.
Plusem jest to, że adapter jest zasilany z portu USB TV, więc nie są potrzebne żadne dodatkowe zaasilacze.

Telewizor to LG (nie pamiętam dokładnie modelu) 32" LED FullHD z WebOS z 2015r.
[#14] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@davidtychy, post #13

Czyli adapter nie obsługuje RGB, a jedynie Composite. Raczej do Atari/Spectrum/Commodore niż do 16-bit.
[#15] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@perinoid, post #14

Ten działa idealnie. Testowałem na A1200, C64 i Atari ST

[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: przejsciówka SCART na HDMI
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: przejsciówka SCART na HDMI
[#18] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #15

Czy może wiesz, albo jesteś w stanie sprawdzić czy adapter zadziała z monitorem DVI, bez HDCP, w trybie 720p? Niestety sprzedawcy zazwyczaj tego nie wiedzą. Z góry dziękuję za odpowiedź.
[#19] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@pgru2, post #18

U mnie działa ale czy mój monitor ma hdcp to nie mam pojęcia. Na konwerterze jest przycisk do zmiany rozdzielczości.
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: przejsciówka SCART na HDMI
[#21] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #19

Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś dodatkowo podać jaki to model monitora? Może się uda znaleźć czy obsługuje hdcp.
[#22] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@pgru2, post #21

Tylko dobrze jest zdawac sobie sprawe, ze ta zabawka z postu nr 15 mocno rozmazuje scrolle w grach. Mnie to na tyle przeszkadzalo, ze konwerter poszedl do szafy a do Amigi kupilem monitor Benq.
[#23] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Aniol, post #22

Nie zauważyłem u siebie żadnego rozmazywania (zarówno na tv jak i monitorze), a mam go stale podpięty pod A1200.

Monitor Samsung syncmaster 931bw
[#24] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #23

Widac jestem wiekszym purysta w tym temacie. Dla mnie obraz z tego konwertera a obraz na monitorze podpietym VGA to niebo a ziemia. Mowa oczywiscie o grach typu Shadow of the beast gdzie tlo sie skroluje w 50 fps.
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: przejsciówka SCART na HDMI
[#26] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@ZbyniuR, post #25

A Composite jest typowe dla amerykańskich wynalazków, a nie europejskich.

Hmm... Wersje PAL C64, Atari XL/XE, modulator TV Amigi 500 w wersji PAL, Amiga 600, 1200 - wszystko to ma composite i nie brzmi jakby było domeną rynku USA

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 09:20:39 przez Jacques
[#27] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Jacques, post #26

No i co odkryłeś? Amerykę?

W latach 80ych telewizory miały tylko wejście antenowe.
Dopiero w 90ych upowszechniały się dodatkowe wejścia, i w USA było to CV, a w Europie raczej Euro-Scart, którego w USA nie znali, bo w monitorach używali raczej RGBI.
[#28] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@ZbyniuR, post #27

No i co odkryłeś? Amerykę?

Nie, ja właśnie raczej Europę.
Średni ton poza tym, nie rozumiem czemu od razu taki napastliwy.
Pomyślałby kto, że rodzaje złącz w starych komputerach i równie starych odbiornikach mogą wzbudzać takie emocje

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2018 10:25:17 przez Jacques
[#29] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Aniol, post #24

Wysłałem Tobie kolego na mail podany w profilu filmik jaki nagrałem z działania gry, którą podałeś - Shadow of the beast ;)

Oceń jak to wygląda w porównaniu do tego co jest u Ciebie :)
[#30] Re: przejsciówka SCART na HDMI

@Adam_Lca, post #29

My też chcemy zobaczyć ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem