kategoria: A500
[#1] A500 i Workbench 1.3
Czy ktoś z użytkowników PPA może mi podpowiedzieć jak na zwykłej A500 (1MB Chip i 1.5 Slow) zainstalować system Workbench 1.3 na karcie pamięci CF.

Potrzebuję informacji:
1. jaki sobie kontroler IDE zapodać aby podłączyć kartę CF - nie chodzi mi tu o jakieś karty turbo (mam raisera z wichrem - lecz zwykła 500 to nieporozumienie :)
2. jaki kikstart mogę maksymalnie jej zapodać aby poszła instalka WB 1.3
3. jak instaluje się sam system na karcie
4. jakiej wielkości mogą być partycje i karta CF (próbowałem pod winuae sformatować kartę 4GB CF kingston (wcześniej była w A600) przerzucając HDtools (z WB 2.0 i 3.1) - nie chciało to zaskoczyć - wykrywało kartę - ale nie dało się zapisać danych już z podzielonym dyskiem)

może taka podkładka pod procesor wystarczy?

https://allegro.pl/kontroler-dysku-hdd-amiga-500-ide-v2-0-rom-3-1-i7448452844.html

Ktoś miał już z was doświadczenie z WB 1.3 i HDD?
[#2] Re: A500 i Workbench 1.3

@mkdevil666, post #1

Hdd zadziała od razu na kick2.x. i wyższym.
Przy kick1.3 należy załadować scsi.device z dyskietki.
Można też z dyskietki zmapowac kick2.x czy kick3.1 i po resecie start nastąpi z hdd.
Będzie to działać do momentu wyłączenia zasilania i dopóki kick nie zostanie uszkodzony. Wtedy wraca kick1.3
[#3] Re: A500 i Workbench 1.3

@mkdevil666, post #1

Aby kontroler HDD działał potrzebujesz sterownik, taki sterownik (SCSI.device) jest w AmigaOS od wersji co najmniej 2, wtedy możesz uruchomić system z twardego dysku.
Zalinkowany kontroler z Allegro zawiera w komplecie kość z Kickstartem 3.1. Z tym, że po zamontowaniu tego kontrolera i kickstartu będziesz miał system 3.1. Nawet jeśli odpalisz Ami z dyskietki z workbenchem 1.3 (da się), to najbardziej podstawowe elementy systemu (exec.library, dos.library, graphics.library, intuition.library i kilka innych) będą pochodziły z OS3.1. Taki system będzie działał, tylko trochę dziwnie, będzie też dziwnie wyglądał :) . Czyli kupując ten sprzęt z Allegro zdobądź dyskietki od OS3.1 i z ich użyciem ustaw partycję systemową.
Jeśli chcesz mieć system 1.3, to musisz kupić kontroler z własnym sterownikiem w ROMie, warto przed zakupem się upewnić, czy taki kontroler działa i bootuje pod systemem 1.3. Na pewno w pełni działa z OS1.3 elsatowski MegaRAMHD (sprawdzałem). http://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=543
Minusem użycia kontrolerów z własnym sterownikiem jest częsta niekompatybilność z używanym w systemach amigowych od 2.x standardem RDB, przez co taki dysk po przełożeniu do Ami z z wyższym OS chodzącym pod kontrolą zgodnego z RDB sterownika (np. pod systemowym scsi.device) może być niewidoczny (tak właśnie jest z MegaRAMHD), nie zadziała więc wtedy znany trik z partycjonowaniem dysku i stawianiem systemu pod WinUAE (bo WinUAE obsługuje dyski zgodnie ze standardowym RDB).
[#4] Re: A500 i Workbench 1.3

@wali7, post #3

To była odpowiedź szczegółowa, a punkt po punkcie:
1. Np. Elsat MegaRAMHD. Ew. każdy inny z własnym ROM i autobotem (jest trochę modeli, zwłaszcza starszych)
2. Pliki AmigaOS zawarte na dyskietce WB1.3 pójdą (chyba, bo każdego wariantu nie sprawdzałem) na każdym Kickstarcie. Z tym, że najważniejsze elementy AmigaOS siedzą w Kickstarcie, więc używając Kicka 2.0 masz OS2.0, Kicka3.1 masz OS3.1. Tylko z Kickiem 1.3 masz OS1.3, z tym że właśnie ten system nie posiada w Kickstarcie sterownika HDD, więc Ami nie potrafi się z HDD uruchomić. Można odpalić ami z dyskietki z takim sterownikiem i po wczytaniu Ami widzi ten dysk (ale tylko do resetu). Albo kupić kontroler ze sterownikiem w ROMie - patrz punkt pierwszy.
3. ustawia się programem do partycjonowania partycje (w systemach od 2.x jest HDToolBox, kontrolery z własnymi sterownikami mogą mieć własne programy), resetuje ami i formatuje partycje. Potem się przenosi pliki z dyskietki systemowej na partycję bootowalną, można użyć instalatora (nie każdy AmigaOS go ma), ale zwykłe przekopiowanie plików wystarczy (o ile poprzednie etapy zrobiłeś dobrze) - to nie Windows szeroki uśmiech . W ten sposób zainstalujesz zarówno OS3.1, jak i 1.3.
4. Nie pamiętam, w przypadku OS1.3 małe, dużo mniejsze niż w wyższych (ale kilkaset MB spokojnie może być).
[#5] Re: A500 i Workbench 1.3

@mkdevil666, post #1

Z tego co pamiętam to był dostępny na znanym portalu prosty kontroler pod procka do A500, który działał z dyskami ATA. Do tego kontrolera był w komplecie kick z dołożonym scsi.device. Było to rozwiązanie znacznie tańsze niż np. MegaRam HD. Nie jestem tylko pewien czy ten zmieniony kick to był 1.3 czy 2.x ?
[#6] Re: A500 i Workbench 1.3

@wali7, post #3

Zastanawia mnie czy na A500 by poszedł dysk WB1.3 z A3000... Pewnie nie bo tu jednak wszystko się opiera już na RDB.
[#7] Re: A500 i Workbench 1.3

@Marcin74, post #5

Miałem taki kontroler. Miał rom 1.3 / 3.1 z przełącznikiem. 1.3 nie był modyfikowany. Niestety uszkodziłem, wysłałem do naprawy a kolega ... mimo obietnic naprawy nie odzywa się do dziś. Pomijając ten fakt, że nie może lub nie chce naprawić, mógłby przynajmniej odesłać. Miałem zamiar naprawić kontroler i podarować innemu koledze z moich okolic.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2018 22:44:20 przez misiek2
[#8] Re: A500 i Workbench 1.3

@Rafał A-3000, post #6

Wszystko zależy od tego jaki masz kontroler, jeśli taki ze sterownikiem zgodnym z RDB, to dysk powinien być widziany. Z tym, że na A3000 masz system 2.x, a nie 1.3, a do tego kontroler SCSI. Chyba żeby założyć kick 1.3 i jakiś bootowalny kontroler pod Zorro.
Albo inaczej - kontroler SCSI do A500, one chyba w większości były zgodne z RDB.
[#9] Re: A500 i Workbench 1.3

@wali7, post #8

Mam Amigę z przełącznikiem 3.1/Superkickstart, więc mam na dysku m.in WB 1.3 na doczytywanym kickstarcie 1.3.
Problemem jest jednak SCSI. Mało takich jest na A500, a mój kickstart 1.3 nie widzi Buddhy.
[#10] Re: A500 i Workbench 1.3

@Rafał A-3000, post #9

Odkurzam temat.
Czy kickstart i Workbench 1.3 ma jakieś ograniczenia co do wielkości partycji?
Zrobiłem na SD partycję 70MB i rzuca błędami checksum error, brak validacj i inne ... out od range.

Sformatowało pod 1.3 niby dobrze. Błędami zaczęło sypać po skopiowaniu danych i uruchomieniu 1.3. Pod 3.1 nic nie wyskakuje. Według HDToolBox ma Oldfilesystem.

DiskSalv nic nie znalazł.

Czyżby miał ok. 50MB i stąd między innymi takie ograniczenie w FixDisku?
[#11] Re: A500 i Workbench 1.3

@Rafał A-3000, post #10

Ja mam partycje 500 mb ffs i smiga. Karta CF z kwiatkiem, Amiga500 i aca500. Kick 1.3, wb 1.3

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2020 23:44:54 przez JIL

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2020 23:45:36 przez JIL
[#12] Re: A500 i Workbench 1.3

@JIL, post #11

Po zmniejszeniu partycji do 48MB na OFS błędów już nie wyrzuca.

Na dysku WB widział mi też ze dwie partycje FFS po kilkaset MB. Tu nie rozpoznaje żadnej poza systemową.

Trzeba przeanalizować filesystemy na dysku. Widać zależy pod jakim systemem uruchamia się HDToolBoxa, pod takim potem tworzy partycje. Skąd on je pobiera, że są tak różne? Z kickstartu? Z dyskietki?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem