[#1] Amiga 1200 twardy dysk problem
Część kupiłem Amigę 1200 bez żadnych rozszerzeń, tylko z dodatkowym dyskiem twardym, gdzie sprzedawca napisał że wgrał workcencha 3.0 i masę gier i dem, nie doczytałem w aukcji że do poprawnego działania potrzebna jest dodatkowa pamięć. Teraz jednak moje pytanie, po włączeniu Amigi wczytuje się wokrkbench i gdy np. wchodzę do folderu gry które miały być w kolejnych folderach alfabetycznie posortowane, wyświetlają mi się foldery do litery H, i w dodatku nie mogę nawet ich otworzyć, gdy za dużo na klikam pojawia się czarny ekran z czerwoną ramką, nie mogę nawet uruchomić żadnego programu typu jakiś edytor tekstu itp. Dzwoniłem do faceta a ten mówi mi właśnie o rozszerzeniu o 4mb fastram, bo inaczej nic nie uruchomię . Pytam się was kolegów czy takie zachowanie Amigi bez tego rozszerzenia jest normalne? Czy mam zgłaszać sprawę do allegro?
[#2] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #1

Brak pamięci.
Całość ogarniesz uruchamiając dowolny filemanager tzn będziesz mógł przeglądać zawartość dysku bez obaj braku pamięci.
Gierki na pewno sa w wersjach whdload , wiec min. to dodatkowe 4MB by się przydało.
Są też takie które zadziałaja na 2MB, ale wtedy odbywac sie musi bez uruchomionego Workbencha

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 11:14:02 przez Norbert
[#3] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #1

Trudno powiedzieć co tam sprzedawca wgrał. Może miał mocno połatany system i dopóki używał z Fast RAMem, to wszystko działało. A potem postanowił sprzedać obie rzeczy osobno. A może coś kręci, bo co mu szkodziło zainstalować działający świeży system na nowo? Odpalenie sprzętu na czystym systemie i potestowanie na oprogramowaniu, które nie wymaga FAST pozwoliłoby określić czy nie ma jakiejś usterki. A tak to pozostajemy w obszarze niedomówień i podejrzeń. Kupowanie FAST, by powiedzieć "sprawdzam" generuje kolejne koszty. Chyba, że ktoś z okolicy zgodziłby się pożyczyć. Po za tym gry odpalane z Workbencha bez FAST to się rzeczywiście nie uda. Można testować na produkcjach dyskietkowych nie wymagających pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 11:10:07 przez infboras

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 11:11:36 przez infboras
[#4] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@infboras, post #3

Mówił mi że do prawidłowego działania systemu przy wgranym whdload potrzebne jest to rozszerzenie, a jest to handlarz bo wystawia inne Amigi i karty rozszerzeń.
Edit:
Chodzę po systemie w miarę gładko tylko w folderze games i demos nie mogę wejść do kolejnych katalogów gdzie niby są konkretne gry.
PS. Nawet nie mogę kliknąć na konkretną ikonę folderu np A, czy też C
Ale widzę również że gdy otwieram konkretne foldery to system pokazuje ile "ubywa" pamięci chip gdy wejdę do katalogu gry to ikony się ładują aż do litery H i wyświetla 2,496 Chip.
Więc chyba chodzi tu o tą pamięć. Co sądzicie?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 11:25:48 przez Ryu

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 11:27:21 przez Ryu

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 11:32:30 przez Ryu
[#5] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #4

A po załadowanym systemie ile zostaje ci pamięci na belce
[#6] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@mwb113, post #5

143,360 Chip

jeszcze powtórzę
"Ale widzę również że gdy otwieram konkretne foldery to system pokazuje ile "ubywa" pamięci chip gdy wejdę do katalogu gry to ikony się ładują aż do litery H i wyświetla 2,496 Chip.
Więc chyba chodzi tu o tą pamięć. Co sądzicie?"

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 11:37:22 przez Ryu
[#7] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@mwb113, post #5

Powiem tak:
Wszystko bedziesz mógł ocenić dopiero jak wrzucisz mu jakieś 4mb fast, choć polecam Ci 8mb najlepiej jakąś ACA1221EC one są w miarę tanie.

Jak zamontujesz fast ram a problem będzie się pojawiać to ewidentnie jest problem z dyskiem. W tedy wymienić dysk na inny.
[#8] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #6

BRAK PAMIĘCI
[#9] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Norbert, post #8

Więc dzięki za odpowiedzi.

Pozdro
[#10] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #6

Ewidentnie brakuje fast ram. A1200 bez fast ram jest mocno okrojona funkcjonalnie (upraszczając). Masz wybór: jedziesz z dyskietek lub dokupujesz goły fast ram albo coś lepszego.
[#11] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #1

Czy mam zgłaszać sprawę do allegro?

????
Chcesz zgłaszać że nie czytałeś opisu?
[#12] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@stachu100, post #11

Dobra może nie zgłaszać, ale o ile mi wiadomo każdy towar zakupiony przez internet można zwrócić do 14dni bez podania przyczyny.
[#13] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #6

Uruchom komputer bez sekwencji startowej, potem w AmigaDOS wklep
loadwb
endcli

a potem sprawdź ile masz pamięci na belce. I pewnie nawet będziesz w stanie wyświetlić zawartość od A do Ź.
[#14] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@recedent, post #13

Albo potrzebuje Amigowca z okolicy, który mu to wszystko wyjaśni.
[#15] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Paul149, post #7

Czy warto kupować od RETROAMI bo jak na razie widzę to nie mają tych kart w magazynie.
I czy warto brać ACA 1221ec MC68EC020 25MHz 9+7MB RAM czy też wyłożyć 100% na ACA 1233n 030/40MHz 128MB RAM MMU więcej i mieć szybszego proca?
[#16] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@recedent, post #13

sorry jestem laikiem, jak uruchomić bez sekwencji startowej:)
Już mam po prostu dwa wciśnięte przyciski myszki.
ale po wpisaniu loadwb pyta się żeby włożyć jakieś dyskietki, to ja mu cancel kilkukrotnie
Workench uruchamia się klikam na shell by wpisać endcli, a tu znowu Please insert KCON i any drive?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 12:18:11 przez Ryu
[#17] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #16

tu coś powinno być.

Uruchamiasz Amigę i na starcie wciskasz obydwa klawisze myszy. Pokazuje się boot menu, w którym wybierasz "Boot without Startup-Sequence".

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 12:14:39 przez recedent
[#18] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@recedent, post #17

Jak edytowałem w poprzednim poście, już uruchomiłem workbencha z bez sekwencji startowej ale nie potrafię uruchomić shell żeby wpisać endcli, a wtej chwili foldery z grami znikły na pasku również nie wyświetla nic żadnej dostępnej pamięci.

Czy podczas startu trzeba po kolei odpalać dyskietki z Workbenchem?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 12:32:32 przez Ryu
[#19] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #18

Jeśli widzisz WB to endcli już nie jest potrzebne (to polecenie usuwa wiersz poleceń, który najwyraźniej i tak Ci się usunął).
"Foldery z grami znikły", ale partycje dysku chyba widzisz? Bo jak nie widzisz, to znaczy że nie oglądasz wcale blatu Workbencha.
[#20] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@recedent, post #19

Ok dzięki rzeczywiście teraz widzę katalog z grami od A-Y nawet mogę wchodzić do poszczególnych folderów, partycję widzę System, ale nie wyświetla mi się nic na belce?
[#21] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #20

to wciśnij prawa Amiga + E, a w wyświetlonym okienku wpisz
avail
. Zobaczymy czy system pozwoli Ci sprawdzić ilość dostępnej pamięci, czy znów się będzie pluł o KingCONa.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 13:11:20 przez recedent
[#22] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #12

Zakup na fakturę lub paragon od osoby prawnej - tak.
Zakup od osoby fizycznej - nie. Chyba że zawrzecie umowę która stanowi inaczej.
[#23] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@recedent, post #21

A więc wyświetliło chip: Available: 1180672 In use 915456 Maximum 2096128
I pytanie czy pod takim systemem mogę odpalić jakąś mało wymagającą grę, bo jak wchodzę do katalogu z grami C to wyświetla dużo więcej zajętej pamięci In-use a gdy próbuję uruchomić Cannon Fodder wyświetla: "Unable to open your tool WHDLoad".
[#24] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #12

Dobra może nie zgłaszać, ale o ile mi wiadomo każdy towar zakupiony przez internet można zwrócić do 14dni bez podania przyczyny.

I tu sie bardzo mylisz - jeśli sprzedający to osoba fizyczna tak jak Ty to wowczas nie obowiazuje go gwarancja, rękojmia itd. Nie musi się zgadzać na zwroty czy przyjecie sprzetu z tytulu gwarancji/rekojmi. Kupując od osoby fizycznej nie masz praktycznie żadnych praw, a udowodnienie mu czego kolwiek jest bardzo trudne, żeby nie powiedzieć nie możliwe.

Opisywany problem to najpewniej problem z brakiem pamieci - sprobuj zmienic view , aby zamiast ikon zaladowala sie jedynie lista katalogow - ten tryb akurat zjada mniej pamieci i pewnie zaladuje Ci znacznie wiecej tresci. Natomiast tak jak już pisali Ci koledzy wyżej - do whload masz za malo pamieci.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 14:44:55 przez umbro

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 14:47:31 przez umbro
[#25] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #23

Nie wiem czy 1 MB wolnego CHIP wystarczy Ci na odpalenie przez WDHLoad jakiejkolwiek gry - niech się wypowiedzą eksperci. Wiem natomiast, że dramatycznie potrzebujesz FAST RAM. Nawet 2/4 MB karta SRAM na PCMCIA zdrowo uratowałaby Ci skórę (może nawet 1 MB by wystarczył). Zainteresuj się projektem Sakura, a nuż gdzieś go znajdziesz? A może sam umiesz lutować i złożysz sobie taką płytkę? Ptaszki ćwierkają, że "już za momencik, już za chwileczkę" pojawią się krajowej produkcji rozszerzenia FAST pod klapkę. Nie musisz koniecznie iść w turbinę.

W ostateczności - możesz zrezygnować z WHDLoad - część gier pójdzie z twardziela bez niego, a reszta - no cóż, zostają dyskietki.
[#26] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@recedent, post #25

Kilka gier ruszy na bank - przez jakiś czas używałem setupu 1MB Chip i 1,5MB Slow i cośtam ruszało - Lotus 2, Superfrog, Flashback, CF2 (jedynka nie chciała pójść) - wszystkie wymagały wpisania w tooltipie NOCACHE, ale działać działały...
[#27] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #23

Kupuj Ace 1233n bez zastanowienia, będziesz zadowolony, pamięci nie braknie a workbench będzie pięknie zapierdziela, gry grami ale na 030 już można się fajnie pobawić różnym softemok, racja
[#28] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #1

Zapewne to gościu co w swoich aukcjach A1200 pisze "Do prawidłowego działania gier wymagane rozszerzenie pamięci min. 4mb." łatwo znaleźć na aukcjach.
Z tego co wiem te Amigi są z odzysku szrot/wystawki itp i nie ma w tym nic złego najprawdopodobniej są sprawdzone. Ale jeśli chodzi o cenę (1100-1300) to stan wizualny nie jest wart tyle ile on chce (składaki, w dodatku stary dysk zamiast karty SD/CF, brak nowych kondensatorów to generuje dodatkowe koszta).

Jeśli chodzi o sam problem to też moja Amiga 1200 wysypywała się gdy podłączyłem dysk i chciałem coś uruchomić czy przeglądać, dołożyłem ACA 1233n i problem zniknął :)

Ten dysk, który masz zawsze możesz sformatować i postawić system na nowo i wtedy na 100% wiesz co wgrałeś, ale najprawdopodobniej to są dyski z epoki i nadają się tylko do wymiany na kartę SD czy też CF.

Jeśli masz już Amige 1200 to ja bym zrobił tak jak u siebie:
Wymiana kondensatorów na tantalowe to jest priorytet i najważniejsza sprawa koszt ok 100zł.
Adapter SD LINK
Karta micro sd 16GB wraz z adapterem Link
Przedłużacz micro sd do micro sd gdzie wyprowadzisz z tylu obok portu myszki LINK

I na koniec ACA 1233n, używka 800zł ostatnio na licytacji poszła (nowa ok 1100zł z wysyłką z zagranicznego sklepu bo na retroami już niema ale możesz zapytać czy będzie dostawa)

I to wszystko Amiga 1200 do zabawy idealna tak zrobiłem i jestem mega zadowolony!

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 16:57:02 przez Vegeto
[#29] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Vegeto, post #28

Tak to ten gościu, ale na aukcji której kupiłem, wspomniał również że kondensatory wymienione, muszę zajrzeć pod klapę. Co do ACA 1233n jeszcze się zastanowię, na razie zbyt duży wydatek, sprawdzę ten projekt SAKURA o którym wspomniał recedent.
[#30] Re: Amiga 1200 twardy dysk problem

@Ryu, post #29

Sakura + gotek na początek jak znalazł, bo bez rozszerzenia pamięci WDHload odpada.

A jak w środku jest dysk 2.5" to go wywal, szkoda męczyć się słuchając zgrzytania :), lepiej kupić interface na kartę SD.

Goteka jak i interface najtaniej kupisz u skośnookich (jednak musisz brać po uwagę, że goteka musisz przeflashować a interface lekko przebić aby doda led działała poprawnie), sakurę musisz sobie sam polutować, albo kupić gotowca (jak byś był zainteresowany to pisz na priv).

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 18:25:30 przez lopezpb
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem