[#28]
Re: Amiga 1200 twardy dysk problem
@Ryu,
post #1
Zapewne to gościu co w swoich aukcjach A1200 pisze "Do prawidłowego działania gier wymagane rozszerzenie pamięci min. 4mb." łatwo znaleźć na aukcjach.
Z tego co wiem te Amigi są z odzysku szrot/wystawki itp i nie ma w tym nic złego najprawdopodobniej są sprawdzone. Ale jeśli chodzi o cenę (1100-1300) to stan wizualny nie jest wart tyle ile on chce (składaki, w dodatku stary dysk zamiast karty SD/CF, brak nowych kondensatorów to generuje dodatkowe koszta).
Jeśli chodzi o sam problem to też moja Amiga 1200 wysypywała się gdy podłączyłem dysk i chciałem coś uruchomić czy przeglądać, dołożyłem ACA 1233n i problem zniknął :)
Ten dysk, który masz zawsze możesz sformatować i postawić system na nowo i wtedy na 100% wiesz co wgrałeś, ale najprawdopodobniej to są dyski z epoki i nadają się tylko do wymiany na kartę SD czy też CF.
Jeśli masz już Amige 1200 to ja bym zrobił tak jak u siebie:
Wymiana kondensatorów na tantalowe to jest priorytet i najważniejsza sprawa koszt ok 100zł.
Adapter SD
LINK
Karta micro sd 16GB wraz z adapterem
Link
Przedłużacz micro sd do micro sd gdzie wyprowadzisz z tylu obok portu myszki
LINK
I na koniec ACA 1233n, używka 800zł ostatnio na licytacji poszła (nowa ok 1100zł z wysyłką z zagranicznego sklepu bo na retroami już niema ale możesz zapytać czy będzie dostawa)
I to wszystko Amiga 1200 do zabawy idealna tak zrobiłem i jestem mega zadowolony!
Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 16:57:02 przez Vegeto