[#1] Zasilacz AT do amigi 1200, jak??
Morze ktoś ma schematy, albo jakąś pomoc w przerobieniu zasilacza AT lub ATX do amigi??
Z góey dzieki za odpowiedź!!

[#2] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@arti4-92, post #1

Jeżeli masz wybór między AT i ATX to polecam zasilacz AT - będzie mniej roboty. Schemat i opis przeróbki takiego zasilacza znajdziesz na Aminecie. Podałbym Ci dokładny link, ale coś nie mogę się na niego wbić (na Aminet znaczy się). Na pewno było to w Hardware. Poza tym jeszcze pytanie - chcesz przerobić zasilacz AT, bo padł Ci oryginalny, czy też oryginalny zasilacz daje za mało prądu dla Twojej konfiguracji?

Ostatnia modyfikacja: 25.04.07 22:39
[#3] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@APC74, post #2

Nic nie znalazłem;(, morze jakiś bespośredni link:]

[#4] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@arti4-92, post #3

Witam, pare dni temu robilem cos takiego, pomogla mi w tym ta strona. Generalnie kabelki zasilacza at, wszystkie czerwone+pomaranczowy polaczylem razem (+5V chyba to bylo), czarne razem (masa) no i reszte zgodnie z opisem do wtyczki od amigowego zasilacza. Jest tam ostrzezenie ze commodore nie zawsze stosowal te same kolory kabelkow wiec po podlaczeniu nalezy oczywiscie wszystko pomierzyc. Jesli umiesz poslugiwac sie lutownica w stopniu podstawowym (jak ja) to zajmie ci to wszystko okolo 15 minut.

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/body_amiga_power_supplies.html#AT_PSU

[#5] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@arti4-92, post #1

A może szanowny kolega zajrzał by na nasz portal i poszukl w dziale sprzęt przed napisaniem posta?? Poza tym sprawa była już poruszana.

Benedykt

[#6] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@dritt, post #4

Z lutowaniem niebędzie problemu(mój ojciec jest elektronikiem), a jak sprawuje sie zasilacz, na forum spodkałem sie z opinią, że to złe rozwiązanie, mała moc, nieruwne zasilanie(niewiem co to oznacza, ale to chba zle)

[#7] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

ja nic nie znalazłem ;]

[#8] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@APC74, post #2

Przerobienie zasilacza ATX to podłączenie 4 przewodów do kabla z oryginalnego zasilacza. To takie trudne? ;).

[#9] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@Malin, post #8

Racja! Wiele osob robilo zasilanie na ATXach i wyzbylo sie wielu problemow - doloz te paredziesiat zlociszy i gitara gra.

[#10] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@arti4-92, post #6

Mala moc??? nierowne zasilanie? No raczej wrecz odwrotnie, po to sie to robi wlasnie zeby rozwiazac problemy z zasilaniem ale ja jestem swiezy w temacie, moge czegos nie wiedziec.

[#11] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@dritt, post #10

Zgadza sie. Po pierwsze te zasilacze wyzszly juz z powszechnego uzytku i zaniechano ich produkcji co sprowadza sie do tego, ze dostanie nowego zasilacza AT jest praktycznie niemozliwe. W jednym z watkow kolega rjack mial problem z zasilaniem i wlasnie sprawdzal kilka zasilaczy AT i nie rozwiazly jego problemu (poniewaz prad ktory dawaly byl za niski i prawdopodobnie nie stabilny na tyle ile trzeba). Dopiero po podlaczeniu ATXowego problemy minely, a Amiga wrocila do stanu uzywalnego. Mysle, ze to jest argument, zeby jednak zainwestowac w ATX i wyzbyc sie zludzen co do AT.

Polecam lekture wyzej wspomnianego watku: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=39641&t=31238#reply_39638

[#12] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@Lokaty, post #11

Chciałem zrobić to na zasilaczu AT, bo mam fajny malutki zasilacz, dość duzej mocy, ale jak lepiej na ATX, to zrobie na ATX ;].

Ostatnia modyfikacja: 26.04.07 16:21
[#13] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@arti4-92, post #12

Wiesz to jest tak, ze ten AT moze sie sprawdzic, ale warto miec na uwadze ATX ze wzgledu na wieksza wydajnosc. Wiele rzeczy ma wplyw na to czy wystarczy ten AT, ktory posiadasz czy nie (mam tu na mysli sprzet - u mnie przy BPPC+BVision+FastATA i 128mb nie wystarcza chociaz ma 250 watt... i z 6-7 lat ;) )... powodzenia z zabiegiem!

PS.

Oczywiscie wattaz (zeby nie bylo niedomowien) nie okresla wydajnosci zasilacza, ktora jest wyznaczana przez natezenie pradu na poszczegolnych liniach napiecia.

[#14] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@arti4-92, post #7

zrób sobie jakiś kurs obsługi wyszukiwarki .

http://www.ppa.pl/artykul_Zasilacze_ATX_i_Amiga__nastepne_rozwiazanie_1_4_933.html

Benedykt

[#15] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Spokojnie, Bendedykt. :) Niech "Mlody" troche ochlonie - na pewno zacznie grzebac po PPA. OK

[#16] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@Lokaty, post #15

Odpisałem jak najbardziej spokojnie . Na tym portalu jest funkcja szukaj i zachecam do jej uzywania .

Benedyjt

[#17] Re: Zasilacz AT do amigi 1200, jak??

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Urzywawm, ale niezawsze to wychodzi. 2 razy wpisywałem tą samą faze i wyszły mi 2 wyniki wyszukiwania ;].

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem