[#1] dioda led w caps lock
niestety osoba, która sprzedała mi a1200 prawdopodobnie starała się wyczyścić klawiature i przez nieuwage stracił diode led i sie gdzieś zapodziała.

Wiadomo potrzebuje nową diode, więc prosze o pomoc. Jaką to diode led trza kupić oraz jak ja zamontować na membranie ?

Pozdrawiam :)
[#2] Re: dioda led w caps lock

@sajdor, post #1

najprosciej jest kupic diode w sklepie elektronizcnym 3mm około 3v, przyciac odpowiednio i wygiąć nóżki. Potem założyć kwadraciki z gumy przewodzącej...ot i cała historyja. :]

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 10:56:33 przez Stoopi
[#3] Re: dioda led w caps lock

@Stoopi, post #2

Nie będzie łatwo - ta dioda a zwłaszcza nóżki z gumkami to bardzo mikry obiekt. Kilka dni temu rozbierałem pierwszy raz klawiaturę od A600 aby ją gruntownie wyczyścić. Nie zauważyłem tej diody przy myciu i mało brakowało a popłynęłaby do spływu razem z bocznymi uchwytami od spacji.
[#4] Re: dioda led w caps lock

@radekcz, post #3

Dioda: https://allegro.pl/oferta/dioda-led-3mm-dyfuzyjna-zielona-10sztuk-e1309-7789219668

Zamiast oryginalnej gumy można przyciąć gumkę ze starego młoteczka klawiatury. Nabić dwa kawałki na nóżki diody i gotowe :)
Acha jeszcze odpowiednia polaryzacja.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 11:55:30 przez marpla

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 11:56:35 przez marpla
[#5] Re: dioda led w caps lock

@marpla, post #4

W A600 dioda była prostokątna... W A1200 jest okrągła?
[#6] Re: dioda led w caps lock

@radekcz, post #5

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 12:11:02 przez marpla
[#7] Re: dioda led w caps lock

@radekcz, post #5

W A600 dioda była prostokątna...

No co Ty... okrągła jest.
[#8] Re: dioda led w caps lock

@marpla, post #6

Przykro mi jak patrzę na czarną obudowę u Ciebie bo ja nie mam - tylko starą zółtaczkową
[#9] Re: dioda led w caps lock

@Kilos, post #7

W mojej (A600) jest prostokątna i nie ma sprężynek jak w tej na zdjęciu powyżej (jest tylko jedna sprężynka pod spacją).

...wieczorem zrobię fotkę diody - jestem pewien, że w A600 jest prostokątna.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 12:43:55 przez radekcz

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 12:44:28 przez radekcz
[#10] Re: dioda led w caps lock

@radekcz, post #9

Nie trudź się, wierzę Ci.
W tym modelu z niebieską folią dioda jest prostokątna. Jest ona rzadziej spotykana, w A600 z zieloną folią Mitsumi dioda jest okrągła.
[wyróżniony] [#11] Re: dioda led w caps lock

@sajdor, post #1

Jak poszukam to znajde taka uszkodzona klawiature od a600 diode dostaniesz za free
[#12] Re: dioda led w caps lock

@HOŁDYS, post #11

do elektronika to daleko niemam

bardziej by mi zależało na jakimś zdjęciu z bliska jak ta dioda wygląda ile mają mieć mm te "nóżki" żeby nie było umfalu :) sklep elektroniczny mam 10 minut od domu
[#13] Re: dioda led w caps lock

@sajdor, post #12

znów nie moge edytować swojego postu

dla kogoś kto ma podobny problem do mojego, tutaj macie zdjęcia diody :)

w a1200 trza ciut krótsze nóżki :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem